Verden

Paven bedre enn ventet

Den svekkede og tause pave Johannes Paul II viste seg overraskende i vinduet i Gemilli-sykehuset i går.

  • Ulf Peter Hellstrøm

Paven satt åpenbart i rullestol og dukket plutselig opp bak et lukket vindu i sin private avdeling i sykehuset. Den skrøpelige mannen — kledd i hvitt - løftet hånden og gjorde korsets tegn til et par hundre fremmøtte tilhengere og de mange mediene som holder ut foran sykehuset.Han pekte mot røret inn til halsen som gjør det mulig for ham å puste, men som foreløpig hindrer ham i snakke. Noen av de fremmøtte brøt ut i gråt.

Overrasket.

Ingen var forberedt på at paven skulle vise seg så kort tid etter den nye helsemessige krisen i forrige uke.- Vi skulle gjerne hatt hans velsignelse på plassen her, men dette er tross alt bedre nyheter enn på lenge, sa det britiske ekteparet Claire og Michael Malone Lee noen minutter etter at paven hadde vist seg. De forberedte seg på en sykkeltur fra Roma via Jerusalem til Betlehem som skal markere det nye og forbedrede forholdet mellom kristne og jøder. Inspirasjonen har de hentet fra pave Johannes Paul II. Vatikanet hadde på forhånd forsøkt å dempe forventningene til at paven kunne vise seg for offentligheten. Men overhodet for den katolske kirken overrasket nok en gang. Det var første gang at paven viste seg etter at han ble innlagt på sykehuset igjen sist torsdag.

Mange klappet.

Livstegnet fra paven utløste klappsalver foran sykehuset og på plassen foran den enorme Peterskirken. Tusener hadde likevel tatt turen til Petersplassen, selv om de visste at paven var alvorlig syk.Det var første gang i løpet av de siste 26 årene at paven ikke leste Angelus-bønnen. Vanligvis pleier paven å gi sin velsignelse til de fremmøtte fra et vindu i sin residens ut mot Petersplassen. Den ukentlige seremonien overføres i en rekke katolske land.Det var en av pavens nærmeste medarbeidere, erkebiskop Leonardo Sandri, som leste opp et budskap fra paven på Petersplassen i går.

Budskapet.

— Jeg takker dere med kjærlighet og føler den åndelige nærheten fra dere. Jeg tenker på dere som er samlet på Petersplassen. Jeg ber dere om å ha meg med i bønnene deres, sa paven blant annet i det korte budskapet. Han oppfordret som vanlig til bønn og ba om forståelse for lidelsens plass i den kristne tro.- Enhver form for menneskelig lidelse åpner også for frelse og glede. Det er et budskap om trøst og håp som jeg gjerne vil bringe videre til alle, særlig til de som har tunge tider og som lider i kropp og sjel, mente paven.- Han lider på våre vegne, sa Sandri, som har en nøkkelposisjon som Vatikanets "innenriksminister", selv om han bare er erkebiskop.Paven viste seg i vinduet på sykehuset først etter at budskapet på Petersplassen var avsluttet. Pavens skrøpelige helsetilstand førte til at vinduet ikke ble åpnet i det kjølige og fuktige været som preget Roma i helgen. Medisinske eksperter har advart mot at paven er svært sårbar for livstruende komplikasjoner

Ikke gi opp!

Unge katolikker ropte taktfaste tilrop utenfor sykehuset. Andre holdt plakater med påskriften "Ikke gi opp!"Overhodet for den katolske kirkens 1,1 milliarder mennesker ble rammet av influensa i månedsskiftet januar-februar. Han fikk et tilbakefall i forrige uke. Paven lider også av Parkinsons sykdom.

  1. Les også

    Deltar i søndagsbønnen

  2. Les også

    Når X er ukjent

<b>Ingen</b> skal være i tvil om at pave Johannes Paul II er på bedringens vei. I går viste han seg i vinduet på Gemilli-sykehuset i Roma.