Verden

Evakueringen fra Gaza er fullført

Israels 38 år lange okkupasjon av Gazastripen er historie. Mannskaper fra den israelske hæren fjernet mandag de siste bosetterne.

Idet evakueringen ble fullført, truet imidlertid ytterliggående religiøse jøder med å holde skansen ved de to siste utpostene som tirsdag skal tvangsevakueres på Vestbredden.

Soldater og politifolk rykket inn i Netzarim nord på Gazastripen mandag morgen og ble møtt med tårer og skjellsord fra noen av de 500 innbyggerne. Men i motsetning til tumultene som oppsto i noen av de andre bosettingene på Gazastripen i forrige uke, gikk det rolig for seg da innbyggerne i Netzarim takket for seg.

— Jeg ble kastet ut av hjemmet mitt i dag. Men mine barnebarn eller oldebarn vil komme tilbake hit for å dyrke jorden igjen. Det er jeg sikker på, sa lærerinnen Shlomit Ziv til nyhetsbyrået TT.

Medaljer

Palestinernes president Mahmoud Abbas roste palestinernes innsats mandag og uttalte at Israels tilbaketrekking fra Gaza er et resultat av at palestinere har vært villige til å bli"martyrer, fanger og såret" i det palestinske opprøret.

— Sårene dere har lidd er medaljen deres, og tilbaketrekkingen i dag er deres belønning, sa Abbas på et møte mandag.

Det palestinske politiet deltok aktivt i den israelske evakueringsprosessen ved at det tok på seg oppgaven med å hindre væpnede palestinske aksjoner i forbindelse med den israelske operasjonen.

Palestinsk politi opprettet mandag sju veisperringer i områdene utenfor byen Jenin, som ligger like ved de jødiske bosettingene Sanur og Homesh nord på Vestbredden, for å hindre angrep under tilbaketrekkingen.

Siste skanse?

Mens de siste bosetterne på Gazastripen pakket sammen, var det frykt for mer massiv motstand på den nordlige delen av Vestbredden, der hæren forberedte seg på å kaste ut innbyggerne ved to mindre jødiske utposter.

De to bosettingene Sanur og Homesh skal ha fått forsterkninger fra unge og kampvillige motstandere av tvangsevakueringen. På taket av et gammelt steinhus i Sanur samlet ungdommer stein og jernstenger til bruk mot soldatene.

Tvangsflyttingen av rundt 9.000 ulovlige kolonister fra 21 bosettinger på Gazastripen og fire på Vestbredden skal etter planen være avsluttet tirsdag.

Bosettere på Gazastripen og deres sympatisører i Israel og på Vestbredden har reagert med tårer og sinne på at de jødiske kolonistene i det lille kystterritoriet er blitt kastet ut av sine hjem.

Men de har også skapt mest mulig støy rundt tvangsevakueringen for å markere at statsminister Ariel Sharon vil få problemer dersom han skulle finne på å flytte noen flere av de 240.000 jødiske bosetterne som har slått seg ned på Vestbredden.

- Skal bygge mer

Statsminister Sharon sa søndag at det ikke kommer til å bli noen flere ensidige jødiske tilbaketrekninger fra de okkuperte områdene på Vestbredden.

Regjeringstalsmenn har tidligere sagt at Israel vil beholde seks store bosettingsområder på den israelskkontrollerte vestsiden av den nye delemuren som strekker seg gjennom territoriet.

Men mandag var altså israelske bulldosere i full gang med å rive bosetternes boliger på den sørlige delen av Gazastripen, der de fleste av bosetterne ble fjernet under kontinuerlig internasjonal mediedekning i forrige uke.

En bulldoser river et hus i den evakuerte bosettingen Ganei Tal i Gush Katif på Gazastripen mandag. Israelske soldater fjernet samme dag bosetterne fra den siste jødiske bosettingen på Gazastripen og evakueringen er dermed fullført. PAUL HANNA

Jødiske bosettere tar med seg en sjuarmet lysestake (menorah) fra en synagoge i bosettingen Netzarim mandag. Bosettingen var den siste som ble evakuert på Gazastripen. DAN BALILTY

Jødiske bosetter fjerner en sjuarmet lysestake (menorah) utenfor landbrukskollektivet Netzarim på Gazastripen mandag. Israelsk politi og soldater omringet mandag bosettingen som har rundt 500 innbyggere, og om ettermiddagen var evakueringen av Gazastripen fullført. DAN BALILTY

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Relevante artikler

 1. VERDEN

  Tømming av ulovlig bosetting på Vestbredden kan true Netanyahus regjering

 2. VERDEN

  Israel har godkjent 6.000 nye bosetterboliger i okkuperte områder siden Trump ble innsatt

 3. KRONIKK

  Hva skal verden gjøre med Israels anneksjon på Vestbredden?

 4. VERDEN

  Kravet om gransking øker etter drapene på Gaza-demonstranter – Tyrkia ber Israels ambassadør forlate landet

 5. VERDEN

  Kaos i Hebron etter at norskledede observatører måtte dra

 6. VERDEN

  Flere skutt og såret i nye Gaza-protester lørdag