Verden

- Jødehatet i Europa er inne i den verste perioden siden nazi-tiden

Det mener presidenten i Tysklands jødiske sentralråd. Over hele Europa meldes det om angrep på jødiske personer og institusjoner.

Politi foran synagogen i den tyske byen Wupertal, som i juli ble angrepet med brannbomber.
 • Ingeborg Senneset
  Ingeborg Senneset
  Journalist

Samtidig med Israel-Palestina-konfliktens oppblussing, blomstrer jødehatet i Europa.

Fransk politi stanset i juli en demonstrasjon mot Israels Gaza-offensiv etter at flere demonstrasjoner endte i sammenstøt og angrep mot jødiske eiendommer.

Flere jødiske forretninger ble brent ned til grunnen, og en gruppe forsøkte å angripe synagoger og kom i klammeri med politiet. Fire personer ble dømt til fengsel for antisemittisme.

Sammenlignes med holocaust

I Tyskland ble på samme tid en synagoge i byen Wuppertal i vest i Tyskland angrepet med molotovcocktails. Gjerningsmennene kastet brannbombene mot inngangen til bygningen før de flyktet fra stedet.

Tidligere er fire personer blitt pågrepet av politiet, mistenkt for trusler mot den gamle synagogen i Essen i samme tyske delstat.

Mímir Kristjánsson om jødehat:

Les også

«Jeg trodde jødehat var noe vi kvittet oss med på 40-tallet. Dessverre tok jeg feil»

I Hamburg ble en eldre jødisk mann banket opp på en proisraelsk demonstrasjon. I Berlin ble en jødisk unggutt slått ned.

I flere byer rapporteres det at propalestinske demonstranter sammenligner Israels handlinger med holocaust, og det meldes om slagord som «jøde, feige gris, kom ut og sloss alene», og «Hamas, Hamas, jøder til gassen».

Rabbiner angrepet

Lørdag kveld ble rabbineren Shneur Kesselman angrepet utenfor synagogen i Malmö i Sverige med en flaske.

— Dette har nådd et nivå jeg ikke trodde var mulig, sier Willy Silberstein i den svenske komiteen mot antisemittisme.

- Vanlige mennesker skriver på nettet om hvordan jøder skal gasses, og at Hitler burde ha drept alle. Slik har ikke engang rendyrkede nazister uttrykt seg, sa Silberstein.

Svenske kyrkan kalte søndag angrepet for «et angrep på en hel by» da et hundretalls mennesker samlet seg til en såkalt kippavandring gjennom Malmös gater til støtte for rabbineren, som også deltok.

Tidligere samme uke ble også synagogen utsatt for vandalisering.

- Verste perioden siden nazi-tiden

— Dette er den verste perioden siden nazi-tiden, mener Dieter Graumann, president ved Zentralrat der Juden in Deutschland, Tysklands jødiske sentralråd.

— På gatene hører du ting som at «jødene burde bli gasset», «jødene burde bli brent» - slikt har vi ikke hatt i Tyskland på flere tiår. Disse slagordene kritiserer ikke Israels politikk, det er rent jødehat. Ingenting annet, sa Graumann til avisen The Guardian.

— Utbruddet av hat mot jøder er så intens, at det er helt klart at det ikke kun er et tysk fenomen.

- Norge en øy i Europa

Ervin Kohn, leder for Det mosaiske trossamfunn og nestleder ved Antirasistisk Senter, mener Norge nærmest er en trygg øy sammenlignet med kontinentet.

— Vi har mer antisemittisme i Norge enn i Danmark og Sverige, men jødehatet er ikke like eksplisitt, sier Kohn til Aftenposten.

Likevel er det, etter det Aftenposten kjenner til, flere norske personer i jødiske miljø som nå velger å skjule sin religion eller tilhørlighet på grunn av den økende hatretorikken.

— Det som skjer i Europa begynte ikke med Gaza-konflikten. Antisemittismen og jødehatet var der fra før, og fremmes ikke nødvendigvis av konflikten. Men den bidrar til å legitimere hatet, mener Kohn.

Kronikk:

Les også

Mer enn jødehat

Antijødiske holdninger

I vår offentliggjorde den amerikanske organisasjonen Anti-Defamation League (ADL) en omfattende undersøkelse (totalt er 53.000 personer spurt i tidsrommet fra juli 2013 til februar 2014) som hadde til hensikt å kartlegge antijødiske holdninger i over 100 land.

Rapporten anslo at det finnes 1,1 milliarder mennesker med antisemittiske holdninger i de undersøkte landene. Totalt svarte over halvparten (54 prosent) at de ikke har hørt om holocaust eller de tviler på at de historiske opplysningene er korrekte.

Kommentar:

Les også

Hatet reiser verden rundt

Antijødiske holdninger sto markert sterkere i Norge (15 prosent) enn i Danmark (9 prosent) og Sverige (4 prosent).

Nesten én av fire nordmenn mente at jødehat skyldes at jøder oppfører seg dårlig.

Les også

 1. Fordøm gjerne krig og sivile tap, men stopp jødehatet

 2. Toleranse med brodd

 3. Kamuflert jødehat

Les mer om

 1. Antisemittisme
 2. Israel
 3. Jødehat