Verden

Trump har møtt mange mennesker den siste uken. Det kan komme flere smittetilfeller.

Donald Trump har den siste uken vært på flere valgmøter, en TV-debatt og hatt mange møter i Det hvite hus. Foto: Jack Rendulich, AP/NTB

Det hvite hus frykter flere smittetilfeller blant Donald Trumps nærmeste medarbeidere.

  • Tor Arne Andreassen
    Tor Arne Andreassen
    Journalist

Trump-administrasjonen er i sjokktilstand etter at president Donald Trump, kona Melania Trump og presidentens nære rådgiver Hope Hicks alle testet positivt for koronaviruset.

De ledende rådgiverne til presidenten venter flere nye smittetilfeller i kretsen rundt Trump, melder The New York Times.

Det hvite hus opplyser at de driver smittesporing. Smittesporerne har en stor oppgave foran seg, siden Hicks og presidentparet har møtt mange mennesker den siste uken.

Sky News har kartlagt bevegelsene til presidenten den siste uken.

Hope Hicks har vært en av Donald Trumps nærmeste rådgivere i 2020. Her er hun avbildet under forrige lørdags valgmøte i Pennsylvania. Munnbindet holder hun i hånden. Foto: Evan Vucci, AP/NTB

Lørdag: Pressekonferanse og valgkampmøte

Donald Trump møtte kristne ledere i Det ovale kontor i Det hvite hus. Under en pressekonferanse i Det hvite hus presenterte han sin kandidat for Høyesterett, dommer Amy Coney Barrett.

Samme kveld reiste han til et valgmøte i Pennsylvania. Rådgiveren Hope Hicks var med.

Søndag: Møtte familiene til falne soldater

Trump holdt en pressekonferanse før han og kona var verter for familiene til soldater som har mistet livet i militær tjeneste for USA.

President Trump holdt mandag en briefing om kampen mot koronapandemien og hevdet USA var i ferd med å runde hjørnet. Foto: Evan Vucci, AP/NTB

Mandag: Talte om koronakrisen

President Trump holdt en briefing om koronakrisen i Rosehagen i Det hvite hus. Han skrøt av at administrasjonen hadde bestilt 150 millioner nye hurtigtester.

– Jeg sier det hele tiden, vi er i ferd med å runde hjørnet, sa Trump.

Det er en påstand som langt fra alle er enig i, gitt at det er rundt 40.000 nye smittede hver dag og over 207.000 amerikanere har mistet livet.

Deltagere i Rosehagen var blant andre visepresident Mike Pence, helseminister Alex M. Azar og utdanningsminister Betsy DeVos. Visepresident Pence og kona hans testet fredag negativt for koronaviruset, opplyser en talsmann for Det hvite hus.

Tirsdag debatterte Donald Trump mot Joe Biden. Her er de to avbildet på scenen sammen med sine koner. Foto: Julio Cortez, AP/NTB

Tirsdag: Debatt mot Biden

Trump reiste til den første valgdebatten mot rivalen Joe Biden i Cleveland i Ohio. Med på flyet var flere av medarbeiderne, deriblant Hicks, og familiemedlemmer.

Trump og Biden ble begge testet for koronaviruset og fikk et negativt resultat. De sto på hver sin side av en scene og holdt hele tiden to meters avstand til hverandre. I løpet av dagen var det flere familiemedlemmer og presidentrådgivere som ble avbildet uten munnbind. Blant dem var datteren Ivanka og ektemannen Jared Kushner, som også er blant presidentens rådgivere. De har nå begge testet negativt, ifølge Reuters.

Den republikanske senatoren Mike Lee meldte fredag på Twitter at han har testet positivt på koronaviruset. Han møtte tirsdag Amy Coney Barrett som er nominert til høyesterett. Senatoren besøkte også Det hvite hus lørdag.

Senator Lee, som er senator for Utah, sier han fortsetter å arbeide i hjemmeisolasjon. Senatoren skal bare ha milde symptomer.

Les også

Joe Biden har testet negativt for korona

Donald Trumps datter Ivanka, ektemannen Jared Kushner og barna deres på vei til tirsdagens valgdebatt. Foto: Evan Vucci, AP/NTB

Onsdag: Privat middag og valgkampmøte

Presidentparet deltok under et pengeinnsamlingsmøte i et privat hus i Minnesota før presidentens valgkampmøte på flyplassen i Duluth. Hope Hicks, som hadde reist sammen med presidentparet, skal ha følt seg dårlig utpå kvelden onsdag. Hun ble holdt adskilt fra de andre under tilbaketuren i presidentflyet Air Force One, melder flere amerikanske medier.

Donald Trump var onsdag på valgkampmøte i Duluth i Ohio. Foto: LEAH MILLIS, Reuters/NTB

Torsdag: Hicks tester positivt. Trump fortsetter som før

Torsdag ble det klart at ikke alt var normalt. Ansatte ved Det hvite hus som normalt unngikk å gå med munnbind, ble nå observert med munnbind, ifølge The New York Times.

Torsdag morgen skal et lite antall ansatte i Det hvite hus ha kjent til at Hope Hicks hadde testet positivt for koronaviruset, ifølge CNN.

Likevel dro Trump torsdag til New Jersey. Der besøkte han en golfklubb og holdt en tale under en pengeinnsamling.

Torsdag kom Donald Trump tilbake til Det hvite hus etter et besøk i New Jersey. Foto: Carolyn Kaster / AP

Senere på dagen var han tilbake i Det hvite hus og ga en videouttalelse til en veldedighetsmiddag i New York.

– Slutten på pandemien er i sikte, sa Trump, bare noen timer før det ble kjent at han selv var smittet.

Torsdag kveld var presidentens røst grumsete da han lot seg intervjue av Fox News, ifølge The New York Times. På det tidspunktet ble det forklart med et hektisk valgkampprogram, men nå settes det i sammenheng med covid-19.

Les også

  1. Dette skjer om Trump blir for syk til å styre USA

  2. Trump er langt fra den første med korona i Det hvite hus. Smittevernet har vært varierende.

  3. Trump må avlyse valgkamp i vippestater

Les mer om

  1. Donald Trump
  2. Koronaviruset