Verden

Slik skjer kollisjonen

Japanske hvalfangere har senket en hurtiggående båt som tilhørte Sea Shepherd, i Sørishavet, hevder miljøorganisasjonen. Aktivistene var selv skyld i sammenstøtet, svarer hvalfangerne.

 • Emma Tollersrud
 • Mona W. Claussen
  Journalist

Båten til en gruppe miljøaktivister, som kaller seg Sea Shepherds, ble pårent og delt i to av den japanske hvalfangstskuta Shon Maru 2 i Sørishavet onsdag. Det sier lederen for gruppens avdeling i Australia, Jeff Hansen, til nyhetsbyrået AP.

– Shon Maru 2 kjørte den rett i senk. De kjørte gjennom den og tok med seg en del av skroget, forteller Hansen til Australian Associated Press.

Alle de seks miljøaktivistene om bord ble reddet ut av hurtigbåten, som straks begynte å ta inn vann. Båten, Ady Gil, er en avansert og meget hurtiggående trimaran.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Et øyeblikk før sammenstøtet. FOTO: INSTITUTE OF CETACEAN RESEARCH

Kastet stinkbomber

— Ady Gil er mest sannsynlig katastrofalt hardt skadet og umulig å redde. Vi er fortsatt om bord for å forsøke å redde det vi kan av utstyr, men båten tar inn mye vann. Vi frykter at den vil synke temmelig raskt. Hvalfangstskipet støtet inn i oss med vilje, sa kaptein Paul Watson til Reuters.

Sea Shepherd Conservation Society sender hvert år flere fartøy til farvannene rundt Antarktis, for å forsøke å hindre japanerne i deres årlige hvalfangst.

- Etter dette angrepet vil hele situasjonen eskalere, sier Watson, ifølge Sky News.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Her smeller det. FOTO: INSTITUTE OF CETACEAN RESEARCH

Sea Shepherd mener de gjorde alt for å komme seg utenom kursen til det japanske hvalfangsskipet, mens japanerne mener demonstrantene selv forårsaket kollisjonen.

Miljøaktivistene gjorde farlige manøvrer tett ved hvalskuta, og plutselig senket de farten — dermed var kollisjonen ikke til å unngå, sier hvalfangerne til nettavisen Japan Today.

Miljøaktivistene hadde kastet stinkbomber mot de japanske hvalfangerne rett før de ble rent i senk, opplyser Sea Shepherd.

Det japanske fiskeribyrået, som overvåker landets fiskeindustri, sier til AP at de undersøker detaljene etter hendelsen. De opplyser samtidig at det ikke var noen skader på japansk side.

Ady Gil har gjennomført en jordomseiling raskere enn noe annet fartøy, og omtales som en futuristisk båt. Skroget er av ultralett karbon og kevlar.

Med i Sea Sheperds aksjon er også "Bob Barker", en tidligere norsk hvalskute.

Tilspisset konflikt

Mens japanerne hevder hvalfangsten er en del av et vitenskapelig prosjekt, mener miljøaktivistene, med støtte fra flere land, at det vitenskapelige begrepet kun er brukt som en fasade som skjuler at det hele er kommersielt.

Konflikten mellom hvalfangere og aktivister tilspisses stadig, i en av verdens mest isolerte regioner. Begge sidene beskylder hverandre for å holde på med farlig aktivitet.

Australia og New Zealand har gjentatte ganger oppfordret begge parter til å holde hodet kaldt, med advarsler om at redningen kan være langt unna dersom det går riktig galt.

flashObject.write("http://www.aftenposten.no/mm/video/videoplayer-v1-B12.swf", { width:"468px", height:"300px", version:"9.0.0", params: {wmode:"opaque", allowscriptaccess:"always", allowfullscreen:"true", bgcolor:"#000"}, flashvars: {xmlFile: "http://www.aftenposten.no/video/article3451025.ece?service=xml_video%26token=-1%26update=1%26img_version=g,f,a%26lead=false", configFile:"http://www.aftenposten.no/mm/video/config-nyheter-320.txt", policyFileUrl:"http://media.aftenposten.no/crossdomain.xml"}, alt:"<p>Beklager, men din nettleser har ikke den siste Flash spilleren installert.<br />Den gode nyheten er at denne er kjapp, enkel og gratis å installere.<br /><br />Klikk på linken nedenfor, følg instruksjonene på Adobes download-side og oppdater denne siden. Installeringen er unnagjort på et par minutt.<br /><br /><a href='http://www.adobe.com/go/getflashplayer' target='_blank'>Last ned Adobe Flash Player</a></p>", id:"minid_brod"});

Relevante artikler

 1. VERDEN

  Irma treffer Florida søndag: Guvernøren får kritikk for å ha ignorert klima-advarslene

 2. VERDEN

  Washington Post: Trump sliter med å finne folk som tør jobbe for ham

 3. VERDEN

  Sørgende kubanerne tar Castros aske på fire dagers prosesjon gjennom landet

 4. VERDEN

  Sekkingstad: – Beskjeden var klar: Jeg var den neste som skulle avlives

 5. VERDEN

  Faren var politi og ble drept den 11. september. Nå velger datteren samme yrke for å hedre ham

 6. VERDEN

  700 migranter kan ha omkommet i Middelhavet på bare en uke