Demonstranter drept i sammenstøt vest i Egypt

Minst tre demonstranter er drept og hundre såret i kamper mellom politi og rundt 3.000 demonstranter vest i Egypt. Det kan bety at uroen sprer seg også utenfor de store byene.

Meldingene fra Egypt tyder på at sammenstøtene er i ferd med å spre seg utenfor de store byene, som her på Tahrir-plassen i hovedstaden Kairo.

Sammenstøtene fant sted i ørkenprovinsen al-Wadi al-Jadid, og det er første gang det er meldt om store demonstrasjoner i denne regionen mot president Hosni Mubarak og hans regime. Uroen brøt ut tirsdag og fortsatte onsdag.

Opprøret i Egypt har hittil vært et byfenomen som har samlet mange unge menn fra middelklassen, men et besøk til byer langs Nilen kan tyde på at misnøyen med regimet sprer seg.

– Revolusjonen er bra. Den vil gi oss stabilitet, men protestene bør stanse, og presidenten bør tillates å bli sittende til hans periode utløper, sier bonden Fawzi Abdel Wahab i byen Tanta.

Støtte

– Dersom presidenten ikke gjør som han har lovet, ligger Tahrir-plassen fortsatt der. Ungdommene er ikke døde, de kan komme tilbake, sier han, og får støtte fra sin kone og datter.

Analytikeren Nabil Abdel Fatah mener demonstrantenes budskap «har støtte fra hele det egyptiske folket, inkludert bønder og folk på landsbygda».

– De har de samme behovene og lider på samme måte som folk i byene, mener han.

Medier sprer budskapet

Demonstrasjonene har tvunget regimet til forhandlinger og enkelte innrømmelser, men Mubarak har ikke gått av.

Fattigdommen er stor mange steder på den egyptiske landsbygda. Rundt 40 prosent av Egypts 80 millioner innbyggere lever på mindre enn 2 dollar dagen.

– Nye medier, spesielt parabolkanaler, har spredd revolusjonens budskap over alt, inkludert de landlige områdene, sier analytiker Abdel Fattah ved Al Ahram-senteret.