Verden

Kjendisopprop for Navalnyj

Over 70 kjendiser fra hele verden ber i et åpent brev Russlands president Vladimir Putin om å gi legehjelp til den fengslede regimekritikeren Aleksej Navalnyj.

Opposisjonsleder og Putin-kritiker Aleksej Navalnyj, her avbildet i en domstol i Moskva i februar i år, sultestreiker i fengsel med krav om bedre legebehandling.
  • NTB
  • Ingrid Åbergsjord
Nyhetsbrev Få oversikten med vårt nyhetsbrev om Ukraina

– Som russisk borger har han juridisk rett til å bli undersøkt og behandlet av en lege som han selv velger, heter det i brevet, som sto på trykk i flere europeiske aviser lørdag.

Harry Potter-forfatter JK Rowling, nobelprisvinnerne i litteratur Herta Müller, Louise Glück og Svetlana Aleksijevitsj, tidligere Abba-medlem Björn Ulvaeus, skuespillerne Benedict Cumberbatch og Kristin Scott Thomas, og historikerne Niall Ferguson og Simon Schama, er blant de over 70 kjendisene som står bak brevet.

Øverst: Skuespiller Kristin Scott Thomas og tidligere Abba-medlem Björn Ulvaeus. Nederst: Skuespillerne Benedict Cumberbatch og Harry Potter-forfatter JK Rowling.

Biden kritisk

I en uttalelse lørdag sa USAs president Joe Biden at han er kritisk til behandlingen av Navalnyj.

– Det er fullstendig, fullstendig urettferdig, fullstendig upassende, sa Biden.

Navalnyj har sultestreiket siden 31. mars, med krav om bedre helsebehandling for ryggsmerter og nummenhet i beina og hendene.

Lørdag viste Navalnyjs private lege Anastasia Vasiljeva til at han har høye kaliumnivåer og at han trenger intensivbehandling for å hindre hjertestans. Han risikerer å dø når som helst, sa legen, som ikke har fått slippe inn i fengselet.

Bildet er fra mars 2011, da Joe Biden var visepresident i USA. Nå er han kritisk til Russlands behandlingen av opposisjonslederen Navalnyj.

Forgiftet med nervegift

I august i fjor ble Navalnyj akutt syk på et fly på vei fra Sibir til Moskva. Han ble evakuert til Berlin, der tester viste at han var blitt forgiftet med nervegiften novitsjok.

Han ble pågrepet da han dro tilbake til Russland i januar, og måneden etter ble han dømt til soning i 2,5 år i en arbeidsleir for å ha brutt meldeplikten etter en tidligere betinget dom mens han var på sykehus i Berlin.

En frisk person ville ha blitt gal. For ikke å snakke om en som ble dødelig forgiftet for seks måneder siden.

Det skriver Julia Navalnaja på Instagram. Hun er gift med opposisjonspolitikeren Aleksej Navalnyj.

«En frisk person ville ha blitt gal. For ikke å snakke om en som ble dødelig forgiftet for seks måneder siden», skrev Navalnyjs kone, Julia Navalnaja, på Instagram i mars.

Les også

Han er Putins erkefiende. Nå kommer Navalnyjs kone med nok en bønn til Russlands president.


Les mer om

  1. Aleksej Navalnyj
  2. Russland
  3. Vladimir Putin