Verden

Blodig dag i Myanmar: – Tenåring skutt i hodet

Soldater skyter med skarpt mot demonstranter i flere byer i Myanmar. Minst ti skal være drept bare onsdag, hvorav to er skutt i hodet.

I flere uker har Myanmars befolkning demonstrert mot militærkuppet. Onsdag ble ni personer skutt og drept, deriblant en tenåring, ifølge medier.
  • Torgeir Knutsen
    Journalist
  • NTB
Nyhetsbrev Få oversikten med vårt nyhetsbrev om Ukraina

Kilder på bakken har beskrevet situasjonen som en krigssone og bedt FN om hjelp.

Nettavisen Irrawaddy melder at minst ni demonstranter er drept og flere såret i løpet av onsdagen, mens AFP melder om ti drepte. Militæret har skutt med både skarp ammunisjon og gummikuler i en rekke byer.

I Mandalay, landets nest største by, ble en 19 år gammel kvinne skutt i halsen, mens en 37 år gammel mann ble skutt i brystet, ifølge Myanmar Now. Begge døde på stedet.

I Myingyan, som ligger i Mandalay-regionen, skal en 14-åring være død etter å ha blitt skutt i hodet, mens rundt tolv andre demonstranter er såret.

– De skjøt mot oss med skarp ammunisjon. En tenåring ble skutt i hodet, forteller studentaktivisten Moe Myint Hein, som selv fikk skuddskader i beinet.

Også i byen Monywa, som også ligger ved Mandalay, blir det meldt om minst fire drepte demonstranter. En av dem, en 25 år gammel kvinne, skal ha blitt skutt i hodet.

Skjøt uten advarsel

Flere vitner Reuters har pratet med sier militærjuntaen skjøt uten å bruke advarsler og virket mer bestemt enn noensinne på å slå ned demonstrasjonene.

– De marsjerte mot oss og skjøt tåregass, så marsjerte de mot oss igjen og skjøt sjokkgranater, sier Si Thu Maung, en protestleder i byen Myingyan til Reuters.

– Det ble ikke brukt vannkanoner, og det ble ikke gitt noen advarsler. De begynte å skyte mot oss med våpen, forteller hun videre.

Store protester

I Myanmar har oppslutningen om protestene vært stor, men de siste dagene har juntaen satt hardt mot hardt. Soldatene har begynt å skyte med skarpt i stadig større grad, og før onsdagen var det meldt om minst 21 drepte demonstranter, i tillegg til mange sårede og hundrevis av pågripelser.

Minst 31 demokratiaktivister er drept siden militærkuppet 1. februar, skriver Reuters.

Minst 300 demonstranter skal også ha blitt pågrepet onsdag da sikkerhetsstyrkene slo til mot flere protester i Yangon, melder det uavhengige nyhetsbyrået Myanmar Now.

Myndighetene arresterte nylig seks journalister. De risikerer strenge fengselsstraffer.

Les mer om

  1. Myanmar