- Videoen er ekte

Kilder i det amerikanske forsvaret bekrefter at Wikileaks-videoen fra Irak er ekte.

  • Kristoffer Rønneberg

Den oppsiktsvekkende videoen, som viser hvordan amerikanske soldater i et Apache-helikopter spøker og ler før og etter de tilsynelatende skyter rett inn i en folkemengde i Irak, ble offentliggjort av nettstedet Wikileaks mandag.

Det amerikanske forsvaret hevdet etter angrepet, som skjedde i juli 2007, at soldatene selv ble beskutt før de åpnet ild. Videoen viser at dette ikke stemmer, og at ingen av ofrene oppførte seg truende før de ble skutt. Mellom 12 og 15 mennesker ble drept i angrepet, ifølge soldatene i helikopteret.

Den 22 år gamle Reuters-fotografen Namir Noor-Eldeen var blant de drepte i det amerikanske angrepet. FOTO: WIKILEAKS.

Blant de drepte var to ansatte i nyhetsbyrået Reuters: Fotograf Namir Noor-Eldeen (22) og sjåfør Saeed Chmagh (40). Trolig ble kameraene deres tatt for å være granatkastere, etter hva som fremgår av dialogen i videoen. Den 17 minutter lange sekvensen, som er filmet i svart-hvitt, ble lekket fra det amerikanske forsvarsdepartementet til Wikileaks, der teknikere klarte å dekryptere innholdet for å få frem innholdet.

Forsvaret etterforsket

Og innholdet er ekte, bekrefter en fremtredende kilde i det amerikanske forsvarsdepartementet til nyhetsbyrået AP. Kilden ønsker å være anonym. Fra offisielt hold har det ikke kommet noen bekreftelse, men major Shawn Turner, en talsmann for departementet, sier til CNN at episoden ble etterforsket i 2007.

— Etterforskningen konkluderte med at de involverte styrkene ikke var klare over at to reportere var til stede. All tilgjengelig informasjon støttet konklusjonen disse styrkene hadde kommet til om at de skjøt mot bevæpnede opprørere, sier Turner.

Videoen ser ut til å bekrefte at minst to av mennene som ble beskutt bar på automatvåpen. Men det fremgår tydelig av bildene at ingen våpen var i bruk før angrepet.

- Vi beklager at uskyldige liv er gått tapt, men denne episoden ble grundig etterforsket, og det har aldri vært noen forsøk på å dekke over noen elementer i denne episoden, sier Turner.

Reuters: «Svært urovekkende»

Men forsvarsdepartementet har likevel nektet å gi Reuters tilgang til videoen, til tross for at nyhetsbyrået gjentatte ganger har søkt om det. Det var først da den ble lekket til Wikileaks at videoen ble offentliggjort.

Det var fra et Apache-helikopter av denne typen at de amerikanske soldatene gjennomførte angrepet. FOTO: AFP

Minst 139 journalister, blant dem 120 irakere, er drept siden USA og dets allierte invaderte Irak i 2003. Reuters sier i en uttalelse at drapene på byråets to ansatte illustrerer «de ekstreme farene man utsetter seg for når man rapporterer fra krigssoner». — Disse bildene er svært urovekkende, og minner oss på hva journalister i krigssoner må gjennomgå for å bringe oss nyheter, sier Reuters-sjef Joel Simon til CNN.

Drepte sivile

Det finnes ingen fullstendig statistikk over hvor mange sivile som er drept i de to pågående konfliktene i Irak og Afghanistan. Men episoden der de to Reuters-ansatte ble drept er på ingen måte et enkeltstående tilfelle. Bare det siste døgnet har det kommet to meldinger fra ISAF-styrkene i Afghanistan, som Norge er en del av.

Den første meldingen fastslår at fire barn ble skadet i kryssilden mellom opprørere og ISAF-soldater i Kapisa-provinsen. Ett av barna skal senere ha dødd på sykehuset.

Den andre meldingen gjør det klart at fire sivile er funnet drept etter et luftangrep fra ISAF-styrkene. Blant dem var to kvinner og et barn.

Videoen fra 2007 viser hvordan amerikanske soldater skyter mot en folkemengde som ikke ser ut til å oppføre seg truende. Her løper en person i dekning. Like etter blir han drept.