Verden

EU vil fortsette å jobbe for å få flere vaksiner

EU-landenes ledere er enige om å fortsette innsatsen for å få flere vaksinedoser. På torsdagens videotoppmøte kom de som ventet ikke i mål med vaksinepass.

EU-president Charles Michel ledet videotoppmøtet der første dag i sin helhet var viet koronapandemien. Foto: Olivier Hoslet / AP / NTB

  • NTB-Fredrik Ljone Holst

Dag én av det to dager lange møtet var i sin helhet viet koronapandemien, og raskere vaksinering var et hovedtema.

– Vår første prioritet er raskere produksjon og leveranser av vaksiner til hele EU. Vi vil jobbe med industrien for å finne ut hvor flaskehalsene er, sikre forsyningslinjene og øke produksjonen, sier EU-president Charles Michel etter møtet.

– Kontinuerlig vaksinering

Lederne for unionen og de 27 medlemslandene gjentar at de vil fortsette å jobbe sammen for å takle pandemien og konsekvensene av den.

– Den epidemiologiske situasjonen er fortsatt alvorlig. Og nye varianter gir ekstra utfordringer, heter det i en uttalelse fra møtet.

Les også

Vaksinedoser er blitt en ny valuta. Den kan brukes til å kjøpe seg venner.

Tysklands statsminister Angela Merkel sa ifølge Reuters at man må være forberedt på kontinuerlig vaksinering i flere år på grunn av virusmutasjoner.

Tysklands statsminister Angela Merkel. Foto: Michael Sohn / POOL AP

EU-lederne understreker også at det fortsatt er behov for restriksjoner på ikke-nødvendige reiser.

– Men det er viktig at tiltakene er forholdsmessige. Samtidig må vi sikre flyten av varer i vårt felles marked, sier EU-presidenten.

Må vente på vaksinepass

Vaksinesertifikater, også omtalt som vaksinepass, var også et punkt på møtet, men det var ikke ventet noen konklusjoner på dette området. Michel sier lederne er innstilt på å fortsette å jobbe sammen om slike sertifikater, og han mener landene har kommet nærmere hverandre.

Landene i sør har vært pådriverne for å få på plass slike sertifikater, i håp om at de kan bidra til gjenåpningen av samfunnet. Det inkluderer å åpne for mer reising, noe som er viktig for mange av landene rundt Middelhavet, som Hellas, der turisme er en viktig næring og utgjør en stor del av økonomien.

– Alle er enige om at vi trenger vaksinesertifikater, sier Angela Merkel. Hun tror digitale sertifikater som tillater at folk reiser i Europa til tross for pandemien, kan være klare til sommeren, skriver Reuters.

– Mange utfordringer

EU doblet nylig sitt bidrag til det globale vaksinesamarbeidet Covax, og lederne gjentar at de vil jobbe for bedere tilgang til vaksiner i nabolandene og resten av verden.

EU-kommisjonens president erkjente også at stadig flere er lei og slitne etter et krevende år.

– Men vi kan ikke slippe opp nå. Situasjonen er fortsatt alvorlig i mange deler av Europa, og vi må være på vakt for de nye variantene. Vi står fortsatt overfor mange utfordringer. sa hun på pressekonferansen med Michel etter møtet.

Les mer om

  1. Koronaviruset
  2. Koronaviruset
  3. Angela Merkel
  4. Pandemier
  5. EU