Verden

Minst 27 omkom i togkollisjon i Italia

Onsdag morgen har dødstallet steget fra 20 til 27 etter at to passasjertog ved 11.30-tiden kolliderte front mot front sør i Italia.

 • Hans O. Torgersen
  Journalist
 • NTB

Hele tirsdag formiddag har det foregått redningsarbeid etter at to lokaltog kolliderte mellom Andria og Corato på sørøstkysten av Italia, ikke langt fra Bari.

Minst 25 personer omkom, og mer enn 50 ble skadet i ulykken, opplyser redningsmannskaper tirsdag kveld, ifølge Reuters.

18 av dem er kritisk skadd, opplyser direktør for helsemyndigheten i Bari Vito Montanaro til nyhetsbyrået AFP.

 • Les også: Her traff togene hverandre

Dramatisk

Mens rednings- og opprydningsarbeidet pågikk, fortalte overlevende hvordan de hjalp hverandre ut av de forvridde restene av toget.

– Jeg løp barføtt over murblokkene og greide å redde mannen min. Jeg så mennesker som var revet i småbiter, sier et øyenvitne til en italiensk TV-kanal.

Ulykken skjedde på en rett ettsporstrekning i 11-tiden tirsdag der de to togene av ukjent årsak kjørte på det samme sporet og braste inn i hverandre i stor fart. Alle de døde satt i de to fremste vognene i togsettene, som besto av fire vogner hver.

– Noen av vognene er fullstendig smadret, og redningsarbeidere jobber nå med å berge ut passasjerer. Mange er skadd, og jeg tror mange er døde, sa Riccardo Zingaro, sjef for trafikkpolitiet i Andria, til journalister på stedet.

– Jeg tror det er mange døde, la han til.

Bilder fra stedet tyder på at de to togene hadde stor fart da de kolliderte i hverandre. Foto: Brannvesenet / NTB Scanpix

– Det verste jeg har sett i mitt liv

Bilder fra ulykkesstedet viser at flere vogner ble totalt ødelagt. Vrakrester ligger strødd blant oliventrærne som omgir jernbanesporet og mange av passasjeren satt fastklemt blant de forvridde metallrestene.

Redningsmannskaper strømmet til for å berge passasjerer ut av de knuste vognene.

I en av vognene fant de et lite barn som ble fraktet til sykehus i helikopter. Italienske myndigheter frykter at dødstallene vil fortsette å stige.

Likkister er brakt til stedet fra den nærliggende byen Bari for å frakte bort de døde.

– Jeg så døde mennesker og andre gråtende mennesker som tryglet om hjelp. Det verste jeg har sett i mitt liv, sa en politimann som var blant de første på stedet.

– Tid for tårer

Planlagte operasjoner er utsatt og flere leger og sykepleiere er kalt inn for å behandle de mange skadede på det lokale sykehuset.

– Dette er en tid for tårer, sa Italias statsminister Matteo Renzi da han kommenterte ulykken overfor pressen i Milano kort tid etter kollisjonen.

Corato-ordfører Massimo Mazzilli har lagt ut bilder av ulykken på Facebook og kaller den «en katastrofe».

«Det er som et fly har falt fra himmelen. Redningsarbeidere er på stedet, men dessverre er det ofre», skriver han.

Ulykken skjedde på en enkeltsporet strekning som er sterkt trafikkert. Over 200 tog, de fleste av dem lokaltog, bruker sporet hver dag.

Mange av passasjerene i de to togene skal ha vært pendlere og studenter.

Saken fortsetter under bildene.

Redningsmannskapene opplyser at arbeidet på stedet ligger vanskelig tilgjengelig på den italienske landsbygda. Foto: Brannvesenet Italia/Vigili del F / TT / NTB Scanpix

Les også

Sikkerhetspolitikken i Europa er blitt en ligning med mange ukjente

Ingen tegn på at nordmenn er involvert

Utenriksdepartementet opplyser til VG at de så langt ikke fått beskjed om at nordmenn er involvert i ulykken.

– Vi har ikke noen indikasjoner på det nå, men vi undersøker med ambassaden i Roma, sier kommunikasjonsrådgiver Ane Haavardsdatter Lunde til avisen.

Privateid togselskap

Jernbanestrekningen drives av Ferrovie del Nord Barese, som eies av aksjeselskapet Ferrotramviaria. Jernbaneselskapet driver lokaltog mellom regionhovedstaden Bari i Puglia og områdene rundt.

Årsaken til at de to togene kjørte på samme spor samtidig, er ikke kjent. En teori er at ett av togene har kjørt mot et signal, skriver Huffington Posts italienske utgave.

Nettsiden melder også at redningsmannskapene måtte oppfordre folk på ulykkesstedet til å være stille en periode så de kunne lytte etter rop om hjelp eller andre lyder fra vraket av togene.

Skal granske ulykken

– Italia vil sette ned en kommisjon som skal undersøke togkollisjonen i Puglia som drepte minst 20 personer, sa transportminister Grazinao Delrio da han forlot ulykkesstedet tirsdag, melder ANSA.

Han sa videre at man fortsatt ikke vet hva som forårsaket ulykken.

Les også:

 1. Les også

  NSBs nye tilbud i sommer: Spasering fra buss til tog

 2. Les også

  Nå prøver NSB å tenke som et selskap som aldri har kjørt tog i Norge

 3. Les også

  Kinesisk selskap vil kjøpe T-banen i Oslo

Les mer om

 1. Italia