Boko Haram har løslatt mange av de bortførte Chibok-jentene

Boko Haram har løslatt minst 80 av Chibok-jentene som den islamistiske opprørsgruppa kidnappet i 2014, bekrefter flere kilder overfor AFP.

I oktober i fjor ble en gruppe av de bortførte jentene forhandlet ut av Boko Harams grep. Her er de i møte med Nigerias visepresident, Yemi Osinbajo

Både sikkerhetskilder, en minister og faren til to av de kidnappede jentene bekrefter overfor det franske nyhetsbyrået at jentene ble løslatt lørdag.

–Jeg kan bekrefte at løslatelsene har funnet sted, sier ministeren, mens sikkerhetskildene i Banki i delstaten Borno sier «minst 80 Chibok-jenter» hadde blitt fraktet dit.

Enoch Mark, som hadde to døtre blant de savnede jentene, sier også han hadde blitt informert om dette.

Flere melder det samme

Den britiske nyhetskanalen Sky siterer et medlem av den nigerianske regjeringen på at så mange som 82 er løslatt Det samme gjør nyhetsbyrået Reuters. Ifølge Al Jazeera er 62 av jentene satt fri. Til AP sier anonyme talsmenn forregjeringen i Nigeria at «minst 62 jenter» er satt fri og overført i de militæres varetekt..

Regjeringen i Nigeria uttalte i midten av april at den var i forhandlinger med den islamistiske opprørsgruppen om løslatelse av om lag 83 jenter.

  • Les mer om kidnappingen og om hva som siden har skjedd med Boko Haram og med jentene her.

200 ble bortført i 2014

Den ekstremistiske gruppa bortførte mer enn 200 jenter fra en skole i Chibok i delstaten Borno i 2014. Noen er imidlertid blitt løslatt, sist i oktober i fjor da om lag 20 slapp fri etter at Røde Kors fikk forhandlet fram en avtale.

Siden begynnelsen av 2014 skal Boko Haram ifølge Amnesty ha bortført mer enn 2.000 gutter og jenter i Nigeria, som de mener blant annet brukes som soldater, sexslaver eller til å gjennomføre selvmordsangrep.

Planlegger å bortføre utlendinger?

Britiske myndigheter opplyste fredag at de har fått meldinger om at den islamistiske gruppa Boko Haram aktivt planlegger å bortføre utenlandske arbeidere i Bama i delstaten Borno. Området ligger nær grensen til Kamerun. De fleste utenlandske arbeiderne nordøst i Nigeria er hjelpearbeidere i Bornos hovedstad Maiduguri.

Den amerikanske ambassaden i Abuja omtaler meldingene som troverdige

Angrep i Tsjad på fredag

Både sikkerhetskilder og lokale kilder opplyser overfor nyhetsbyrået AFP at ni tsjadiske soldater ble drept i et BokoHaram-angrep fredag.

Rundt 40 medlemmer av den islamistiske opprørsgruppa Boko Haram skal ha blitt drept da hæren svarte på angrepet, ifølge anonyme kilder. En militær tjenestemann bekreftet angrepet, uten å si noe om antall drepte.

En talsmann for Tsjads hær sier i en uttalelse at Boko Haram tidlig fredag morgen angrep en militærpost i Kaiga ved Tsjadsjøen. Talsmannen sier ekstremistgruppa ble drevet tilbake.

Områder i nærheten av sjøen, som ligger der Tsjad, Nigeria, Niger og Kamerun møtes, har ofte blitt utsatt for angrep fra Boko Haram.

Boko Haram har de siste sju-åtte årene gjennomført blodige angrep nordøst i Nigeria, men også i nabolandene Tsjad, Niger og Kamerun. Konflikten rammer områder hvor fattigdommen fra før er stor og som er utsatt for tørke.

Utenriksminister Børge Brende (H) sa i februar at den humanitære situasjonen i området rundt Tsjadsjøen «har utviklet seg til å bli en av de mest alvorlige pågående krisene i verden i dag».

.