Kartene som viser hvor store tap IS har hatt på slagmarken

ISTANBUL (Aftenposten): Bare noen tynne striper med bebodde områder er igjen av IS’ såkalte kalifat.

Soldater fra den USA-støttede SDF-militsen prøver å få øye på snikskyttere fra IS i Raqqa den 10. august i år.

Ta en kikk på de to kartene som viser hvor store områder Den islamske staten (IS) kontrollerer i Syria og Irak. Det ene viser situasjonen sommeren 2014, det andre situasjonen nå.

I 2014 hadde IS erobret Nord-Iraks nest største by Mosul og de sto bare noen kilometer fra hovedstaden Bagdad. I Syria var det bare de østlige områdene som sto imot.

IS står ribbet tilbake

IS-lederen Abu Bakr al-Baghdadi oppfordret alle muslimer til å komme til Syria og Irak for å bygge opp en muslimsk stat. Titusener fulgte oppfordringen. Snart fulgte mange terroraksjoner i europeiske land som var blitt initiert i IS’ territorium.

Nå står IS snart ribbet tilbake. Hvis man kun markerer befolkede områder og ikke regner med den folketomme ørkenen mellom, er det bare noen få tynne striper med land som nå kontrolleres av IS. Millioner av innbyggere er ikke lenger deres innbyggere, de har mistet viktige oljerike områder og flere står for fall.

IS taper slag på slag

I juli var det klart at IS hadde tapt det ni måneder lange slaget om Mosul. Mange hadde ventet en hard kamp om nabobyen Tal Afar i august, men IS ga opp i løpet av ti dager.

Kampene om Raqqa i Syria har vart i tre måneder og IS holder nå bare 10–15 prosent av byen. De er omringet og det er kun et spørsmål om tid når også den «hovedstaden» har falt.

Den syriske hæren og deres allierte har med russisk luftstøtte rykket lynraskt frem mot byen Deir ez-Zor ved Eufrat i det østlige Syria. Det ble feiret som en stor seier både i Damaskus og i Russland da man nådde frem til den regimetro garnisonen som hadde vært under beleiring i mer enn to år.

– Regimet skiftet fokus mot IS etter at Øst-Aleppo ble gjenerobret og regimet inngikk våpenhvile med mange av de resterende opprørsgruppene i det sentrale Syria. Dette friga soldater til å begynne å presse IS, sier Thomas Slensvik, orlogskaptein og leder for Forsvarets høgskoles mediegruppe.

En soldat fra den USA-støttede SDF-militsen løper for å krysse en gate i Raqqa.

Øker presset mot IS i det østlige Syria

Nå har også den amerikanskstøtte og kurdiskdominerte SDF-militsen kastet seg inn i kampen om Deir ez-Zor, Eufrat-dalen og oljerikdommene som IS tidligere hadde fordel av. Å unngå konfrontasjoner mellom de russiskstøttede, regimevennlige styrkene og de amerikanskstøttede styrkene synes å være en større bekymring enn faren for at IS skal kunne klare å stå imot.

– IS har i stor grad mistet tilgang på fremmedkrigere på grunn av bedre grensekontroller og etterretningsarbeid, og de har sannsynligvis mistet støtten fra mange eksterne økonomiske sponsorer både som følge av brutal fremferd og dalende oppslutning i den muslimske verden, men sannsynligvis har det også pågått skjulte operasjoner for å avsløre og hindre finansiering av IS rundt om i verden, sier Slensvik.

IS-krigere rømmer Syria

Hver dag kommer det rapporter om mange titalls IS-krigere som blir drept i slag på bakken eller som et resultat av bombing. Talsmenn for det amerikanske forsvaret har uttalt at de tror tusenvis av IS-krigere vil bli drept i de avsluttende kampene.

Cirka 300 befinner seg også nå i Idlib-provinsen og håper å komme seg ut av Syria og over til Tyrkia, opplyser en saudiaraber som har vært IS-medlem, til The Guardian. De melder at flere dusin tidligere krigere allerede har tatt seg over grensen.

Barn deltar i sin første skoletime etter at en skole er blitt gjenåpnet i det nordlige Raqqa den 21. august i år.

– Opprørerne holder bare 15 prosent av Syria

Det går ikke så bra for opprørerne som kjemper mot president Bashar al-Assad og hans regime heller. Ifølge den russiske generalen Aleksandr Lapin kontrollerer opprørere fortsatt 15 prosent av landet, rundt 27.000 kvadratkilometer.

Etter det katastrofale nederlaget i Aleppo er opprørerne blitt presset ut av mange små lommer som de tidligere har kontrollert.

Mange har endt opp i Idlib-provinsen, i det nordvestlige hjørnet av Syria. Et område som domineres av Hayat Tahrir al Sham, tidligere kjent som den Al-Qaida-tilknyttede Nusrafronten.

Idlib-provinsen er ett av fire områder i Syria med våpenhvile, men det kan bli vanskelig for USA å ta til orde for at det syriske regimet og russerne ikke skal gjenoppta bombingen av Idlib dersom Al-Qaida-tilknyttede grupper tar helt over, advarte en amerikansk talsmann i august.