Det er et helt år siden valget. Først nå trer omfanget av russernes massive innblanding ordentlig frem.
NEW YORK (Aftenposten): De neste dagene får vi vite enda mer om hva russerne har gjort for å påvirke det amerikanske valget. Da skal Google, Facebook og Twitter vitne i kongressen.
Facebook, Google og Twitter er kalt inn på teppet i Washington for å forklare sin rolle i Russlands innblanding i det amerikanske valget. Det er allerede bekreftet at russerne brukte de tre IT-gigantenes plattformer til å spre falske nyheter og nøre opp i konflikter. Nå begynner vi å få svar på hvor massiv den russiske kampanjen egentlig var.
– Russerne har lykkes på en måte som overgår deres villeste fantasier, sa tidligere etterretningssjef James Clapper til The Global Politico nylig.
Nådde 126 millioner amerikanere
Det er ikke eiere eller direktører, men selskapenes toppadvokater som kommer til Washington for å vitne. De skal vitne i tre forskjellige høringer til komiteer i Senatet og Representantenes hus tirsdag og onsdag.
Dette vet vi allerede:
- Russerne nådde minst 126 millioner amerikanere via Facebook. Et russisk selskap har kjøpt for 100.000 dollar i annonser på Facebook de siste to årene.
- 470 kontoer som er sporet tilbake til ett russisk selskap, la ut 80.000 innlegg på Facebook, ifølge Wall Street Journal. Selskapet har «tett tilknytning til Kreml» ifølge avisen.
- Twitter har identifisert 2752 kontoer tilknyttet russiske fake news-organisasjoner. De har tidligere identifisert 36.000 robotkontoer som la ut 1,4 millioner valgrelaterte meldinger under valgkampen i fjor, ifølge The New York Times.
Setter folk opp mot hverandre
Facebooks advokat Colin Stretch kommer til å fortelle politikerne at de falske kontoene ble brukt til å «sette folk opp mot hverandre» og «forsterke polarisering i samfunnet», ifølge flere amerikanske medier som har fått se de innledende kommentarene på forhånd.
Russerne brukte mange forskjellige metoder for å påvirke de amerikanske velgerne. En av dem var å pøse ut meldinger på Twitter gjennom såkalte «bots», som er automatiserte kontoer som ser ut som de er fra en virkelig person. IT-ekspert Clint Watts sa i en tidligere høring i Senatet at russerne hadde skreddersydd kampanjen så detaljert at de kunne påvirke amerikanerne på svært lokalt plan.
Russerne maksimaliserte omfanget ved å like og dele falske nyheter mellom automatiserte og kurerte kontoer på Facebook og Twitter.
Store russiske medier som er kontrollert av Kreml, som Sputnik og RT, publiserte også varianter av falske eller fordreide nyheter, som ble spredt videre av disse kontoene på sosiale medier.
I tillegg kjøpte selskaper opp annonseplass gjennom blant annet Google. Google er blitt kritisert for at de ikke har hatt kontroll på plasseringen av slike annonser, eller tilstrekkelige mekanismer til å luke dem ut. Nylig avslørte The New York Times at nettsteder som sprer falske nyheter, annonserer på sider dedikert til faktasjekking, som den prisbelønte organisasjonen Politifact.
- For få år siden var de arbeidsledige russiske ingeniører. Nå er de godt betalte troll som tjener penger på å lure amerikanere.
Har du mistet kontrollen over hvilke forbindelser Trumps betrodde menn har hatt til Russland? Her får du oversikten:
Får kniven på strupen
De siste månedene har politikerne i Washington økt presset mot IT-selskapene om å dele det de vet om russernes bruk av sosiale medier.
Senator Dianne Feinstein, som representerer selskapenes hjemstat California, har sendt brev til Facebooks toppsjef Mark Zuckerberg og bedt ham utlevere all informasjon om russisk bruk av nettstedet som har hatt amerikanere som mål, inkludert annonser og profiler på kontoeiere. Twitter har fått en lignende henvendelse, og vil ifølge Wall Street Journal overlevere navnene på eierne av de 2752 kontoene de har identifisert hittil.
IT-selskapene har tidligere vært notorisk lite villig til å utlevere informasjon om sine brukere. Apple nektet for eksempel å gi FBI tilgang til en Iphone som ble brukt av terrorister i California. Det tok tre måneder før FBI fikk tilgang til telefonen til Syed Farook, som drepte 14 personer i San Bernardino i desember 2015. FBI måtte til slutt bruke hackere for å gjøre jobben, etter at Apple nektet å hjelpe.
- Familien dukket plutselig opp på listen over landets rikeste. Nå får de skylden for narkobølgen i USA.
Vil unngå strengere lover
IT-gigantene har en stadig sterkere posisjon i Washington. Selskapenes enorme og hurtige vekst har gitt dem makt og innflytelse langt utover Silicon Valley. Det har også gjort at politikerne vurderer nye reguleringer og tiltak for å sikre at ikke denne makten blir misbrukt.
EU har i årevis ligget i konflikt med de store IT-selskapene på flere fronter, i alt fra personvern til monopolisering av markedet og skatteunndragelser. I USA har det vært mindre politisk press mot selskapene frem til nå.
I likhet med finansindustrien vil også IT-bransjen helst regulere seg selv. Selskapene vil trekke frem sine egne tiltak for å overvåke politiske annonser under høringen, skriver nettstedet recode, som følger IT-bransjen tett.
Slik håper de «å vise kongressen at flere formelle lover ikke er nødvendige», skriver recode. Demokratene har gått i bresjen for et lovsforslag som kalles «ærlige annonser». Det skal gjøre det vanskeligere å spre falsk informasjon gjennom annonser.
- Russland vil bryte opp samarbeidet i Europa. Slik gjør de det.