Verden

Syria erklærer seier over IS

ISTANBUL (Aftenposten): Den syriske hæren har erklært seier over Den islamske staten (IS). Torsdag ble IS’ siste by erobret.

IS-krigere har trukket seg ut av den siste byen ekstremistgruppen kontrollerte. Onsdag omringet regjeringsstyrker og deres allierte byen Albu Kamal. Torsdag ble det meldt at byen var blitt erobret.
  • og NTB
  • Tor Arne Andreassen
    Journalist

Den syriske hæren mener erobringen av Albu Kamal, den siste byen som ble holdt av Den islamske staten, innebærer en kollaps for de voldelige jihadistenes prosjekt i regionen.

Hæren og deres allierte kjemper fremdeles mot IS i ørkenområdene ved Albu Kamal. Men erobringen av byen betyr ifølge den syriske hæren slutten på territorialt herredømme for det såkalte kalifatet, som ble erklært opprettet i 2014.

Den siste byen som den syriske hæren erobret fra IS, ligger tett opp mot grensen til Irak. Det er bare noen dager siden den irakske hæren erklærte at de hadde tatt tilbake byen al-Qaim, som ligger rett på den andre siden av grensen.

Ingen siste kamp til døden, slik IS hadde truet med

Talsmenn for IS har tidligere erklært at de ville kjempe til siste mann. Men da det kom til stykket, falt Albu Kamal samme dag som slaget om byen begynte. De aller fleste IS-medlemmene overga seg eller flyktet, melder Reuters.

– Frigjøringen av Albu Kamal er meget viktig, ettersom den markerer terrororganisasjonen IS' fall i området, sier hærens talsmann Ali Mayhoub i en TV-sendt uttalelse ifølge NTB.

Albu Kamal skal være den siste syriske byen som fortsatt var under kontroll av den ytterliggående islamistgruppen. Flere høytstående IS-krigere er ifølge nyhetsbyrået AP drept i kampene i byen.

Dette bildet er hentet fra en video som er tatt opp ved Albu Kamal onsdag.

IS-lederens skjebne ikke kjent

Hva som har skjedd med lederne i IS, er ikke kjent. De kan ha blitt drept i kampene, tatt til fange, men uten at de ennå er blitt identifisert, eller de kan befinne seg i skjul et sted. Muligens med planer om å slå tilbake andre steder.

Sist gang man hørte fra IS-lederen Abu Bakr al-Baghdadi, var i september. Da ble det offentliggjort et lydopptak.

Det er ikke kjent hvor IS-lederen Abu Bakr al-Baghdadi befinner seg eller om han er død eller i live. Dette bildet er hentet fra en video som ble spilt inn da han holdt en tale i en moské i Mosul i juni 2014. Moskeen er nå jevnet med jorden av IS og Baghdadi har mistet «kalifatet» han hevdet han var enerådende leder av.

Fra nederlag til nederlag

IS har gått på en lang rekke nederlag på slagmarken i Irak og Syria det siste året. Gruppen har blant annet mistet både storbyen Mosul i Irak og IS-høyborgen Raqqa i Syria.

IS har vært under dobbelt press i det østlige Syria, fra både den syriske hæren og deres støttespillere, og fra den USA-støttede opprørsstyrken SDF. Det har vært en kamp for å erobre mest mulig av landet som IS har måttet oppgi.

Syriske regjeringsstyrker og militssoldater gjenerobret 2. november byen Deir ez-Zor med støtte fra russiske fly. Dagen etter kunngjorde Iraks statsminister at landets regjeringsstyrker hadde tatt tilbake kontrollen over byen al-Qaim, ekstremistgruppens siste bastion i Irak.

Den irakske statsministeren Haider al-Abadi heiser det irakske flagget ved al-Qaim, grensebyen som ligger på iraksk side av grensen. Dette skjedde 2. november.

Mister kontroll

Amerikanske tjenestemenn har tidligere anslått at det var et sted mellom 2500 og 3500 IS-krigere rundt Albu Kamal. Ifølge SOHR har de overlevende krigerne trukket seg tilbake til områder i Deir ez-Zor-provinsen - områder som fortsatt er under ekstremistgruppens kontroll.

Syriske styrker kontrollerer nå anslagsvis 37 prosent av provinsen, ifølge SOHR-leder Rami Abdulrahman. Den amerikanskstøttede opprørsalliansen SDF kontrollerer 32 prosent.

Resten av provinsen er fortsatt under IS-kontroll, sier Abdulrahman til nyhetsbyrået DPA.

IS har mistet mer enn 96 prosent av det området de en gang kontrollerte i Irak og Syria, ifølge den USA-ledede koalisjonen som kjemper mot ekstremistgruppen.

Les mer om

  1. Den islamske staten (IS)
  2. Irak
  3. Syria