Neil Gorsuch godkjent som ny høyesterettsdommer i USA

Den konservative juristen Neil Gorsuch ble fredag godkjent av Senatet og blir dermed ny høyesterettsdommer i USA.

Neil Gorsuch (bildet) fikk det nødvendige flertallet for å bli godkjent som USAs nye høyesterettsdommer fredag. Foto: AP / NTB scanpix
  • NTB

Gorsuch var president Donald Trumps utvalgte til å fylle den ledige plassen i USAs øverste domstol etter at Antonin Scalia døde i fjor vinter.

54 senatorer stemte for å innsette Gorsuch, mens 45 stemte imot. Blant dem som stemte for Gorsuch, var det tre demokrater.

Dagen før avstemningen endret Republikanerne reglene for godkjenning av høyesterettsdommere da Demokratene blokkerte en endelig avstemning. Det innebar at Gorsuch ikke trengte støtte fra 60 av 100 senatorer. Rent flertall var nok.

Misfornøyde demokrater

Gorsuch har stor republikansk støtte, men en rekke demokrater var misfornøyd med svarene han ga under utspørringen i mars.

Den negative stemningen blant demokratene skyldtes også at Republikanerne nektet å godta Barack Obamas kandidat til å ta plassen etter Scalia. Av den grunn har høyesterett manglet en dommer i over ett år.

49-åringen har blant annet fått kritikk for ikke å svare tydelig om sine personlige meninger om abort, valgkampfinansiering og flere andre saker. Han regnes for å være en fremragende jurist, men en konservativ tradisjonalist som tar grunnloven bokstavelig.

Ledig i et år

Det ene vervet som høyesterettsdommer har vært ledig siden februar i fjor etter at konservative Scalia døde. Siden Gorsuch erstatter en konservativ dommer, blir ikke den politiske balansen i domstolen forrykket.

Fire av dommerne betraktes som liberale og fire, inkludert Gorsuch, anses som konservative. Den niende, 80 år gamle Anthony Kennedy, som ble utnevnt av Ronald Reagan i 1980, er ofte på vippen og stemmer noe oftere med de liberale enn de konservative.

Dommerne i høyesterett sitter på livstid eller til de eventuelt selv trekker seg. 49 år gamle Gorsuch vil derfor kunne prege domstolen i lang tid framover.

(©NTB)