Disney vil ikke sensurere «homoøyeblikk» fra «Skjønnheten og udyret»

Disney avviser å gi ut en sensurert versjon av «Skjønnheten og udyret» i Malaysia. Myndighetene kuttet ut et «homoøyeblikk» fra klassikeren for at den skulle komme gjennom sensuren.

Walt Disney kommer likevel ikke til å kjøre premiere på "Skjønnheten og udyret" i Malaysia torsdag. Landets sensurorgan kutter ut en liten scene med det de omtaler som et "homoøyeblikk". Foto: Daniel Chan / AP / NTB scanpix

En talsperson for underholdningsgiganten sier at filmen «ikke har blitt og ikke vil bli kuttet for Malaysia», og legger dermed utgivelsen på vent for det hovedsakelig muslimske landet.

Filmen skulle etter planen ha premiere i Malaysia torsdag, men nå ser det ut til at landets Disney-fans ikke får se filmen i denne omgang.

Kontroversen handler om rollefiguren LeFou som ifølge filmen regissør er «i villrede om sin seksualitet» og mot slutten oppstår det som beskrives som Disneys første «homoseksuelle øyeblikk».

Les også

Les anmeldelsen av «Skjønnheten & udyret»: Det er fortsatt skjønnhet i udyret

Det er Josh Gads rollefigur LeFou (t.h.) som skaper storm.

«Negative verdier»

I Malaysia reagerer en rekke religiøse grupper på fremstillingen av figuren LeFou som homofil og det har kommet krav om at filmen må forbys.

Argumentet har vært at filmen promoterer «negative verdier» i et land der homoseksuell aktivitet er ulovlig og straffbart både under religiøse og sekulære lover.

BBC skriver at homofile rollefigurer bare kan bli vist på film om de fremstilles negativt eller virker frastøtende på publikum.

Lignende argumenter er fremsatt fra kristne i Singapore, men her vil filmen få premiere som planlagt.

I Russland har «Skjønnheten og udyret» fått aldersgrense 16 år på grunn av LeFou.

Filmen har norsk premiere på fredag.