Dommer stanser Trumps nye innreiseforbud

– Denne dommen gjør at vi fremstår som svake, sa president Donald Trump i sin første kommentar etter at en domstol på Hawaii utstedte en midlertidig forføyning mot hans siste innreiseforbud.

President Donald Trump på vei ombord i presidentflyet Air Force One tidligere onsdag.

Trump kritiserer Hawaiis midlertidige forføyning mot innreiseforbudet i harde ordelag og sier han vil ta saken til høyesterett.

– Vi snakker om vår nasjons sikkerhet, tryggheten og sikkerheten for vårt folk, sier han. Trump mener den første presidentordren aldri skulle blitt satt til side.

Stanset over hele USA

Innreiseforbudet skulle etter planen tre i kraft torsdag. Avgjørelsen fra dommer Derrick Kahala Watson på Hawaii stanser iverksettelsen av ordren over hele USA midlertidig.

Watson sier han er sikker på at de vil lykkes i å stoppe innreiseforbudet fordi det krenker grunnlovens forbud mot diskriminering på religiøst grunnlag.

Dommeren la frem sin 43 sider lange avgjørelse mindre enn to timer etter at høringen onsdag var over.

Delstaten Hawaiis justisminister Doug Chin argumenterte i rettsmøtet for at forbudet diskriminerer basert på nasjonalitet, og det vil gjøre at innbyggere på Hawaii ikke kan få besøk fra slektninger fra de muslimske landene som er del av presidentordren.

Delstaten sier det i tillegg vil skade turistindustrien og muligheten til å rekruttere utenlandske studenter og arbeidere.

Hawaiis justisminister Doug Chin tok saken til retten og fikk et midlertidig medhold i at presidentens nye innreiseforbud ikke kan innføres som planlagt torsdag.

Etter rettsmøtet sa Chin at han var optimistisk, og det viste seg få timer senere at det hadde han god grunn til å være.

«Hawaii for mangfold»

Chin sa i forrige uke at det nye innreiseforbudet bare er en oppdatering av det forrige.

– Under påskudd om å ta hensyn til den nasjonale sikkerheten er forbudet fortsatt rettet mot innvandrere og flyktninger, sa han. Chin sa også at etnisk mangfold er normen på Hawaii, og at folk vil bli ønsket velkommen «med aloha og respekt».

Også domstolene i delstatene Washington og Maryland skal behandle forbudet onsdag. Statsadvokat i delstaten Washington, Bob Ferguson, sier nyheten fra Hawaii er fantastisk og kaller det en laginnsats.

Forbud for seks land

Det er andre gang at en domstol setter en stopper for Trumps ordre om innreiseforbud for personer fra land med hovedsakelig muslimsk befolkning. Den første gangen ble innreiseforbudet stanset av en dommer i Seattle.

Trumps nye presidentordre kom 6. mars og inkluderer innreiseforbud mot seks overveiende muslimske land, ikke syv som sist gang.

Det er Syria, Libya, Somalia, Sudan, Iran og Jemen som fortsatt er inkludert, men Irak er slettet fra listen.

I tråd med det opprinnelige forbudet settes USAs flyktningprogram på vent i 120 dager, men innreisenekten på ubestemt tid for syriske flyktninger, er fjernet. Til forskjell fra det forrige, får flyktninger som allerede har fått innvilget opphold, reise til landet.

En annen endring er at personer som allerede har gyldig visum til USA, ikke blir nektet innreise. Ordlyden som innebar at kristne minoriteter skulle prioriteres, er også fjernet.

Utnevnt av Obama

Dommer Watson ble utnevnt til føderal dommer på Hawaii av daværende president Barack Obama i 2013.

Utnevnelsen ble enstemmig godkjent av Senatet. Med andre ord gikk ingen republikanske folkevalgte imot utnevnelsen, ifølge Wikipedia.