Verden

Ordfører: Vi vil ikke la oss kue av terror

Frankrike sender fly for å hente hjem sårede skoleelever. Onsdag kveld slo Paris av lysene på Eiffeltårnet i sympatierklæring.

Londons ordfører sier at ingen skal føle seg utrygge i Londos gater.
  • NTB
  • Christina Pletten

«Vi vil ikke la oss kue av terror,» sa Londons ordfører Sadiq Khan i en videotapet uttalelse onsdag kveld.

«Det er tragisk at en politibetjent som beskytter byen vår er blant ofrene,» sa ordføreren, og roste nødetatenes arbeid. Han sa videre at ingen skulle føle seg utrygge i London, og at byen ville ha styrket vakthold og flere politier i gatene som følge av terroren.

Tenker på ofrene

«Tankene mine går til min gode venn Tobias Ellwood - en sann helt som jobbet for å redde liv i dagens grusomme angrep i London,» skriver utenriksminister Børge Brende på twitter.

Ellwood er statssekretær i utenriksdepartementet. Statminister Erna Solberg skriver på twitter at hun tenker på ofrene.

«Forferdelig å se angrep i hjertet av britisk demokrati,» skriver statsministeren.

Trump fordømmer

USAs president Donald Trump fordømmer angrepet i London og roser innsatsen fra politiet og helsevesenet.

Trump uttalte seg kort til reportere i Det hvite hus onsdag etter å ha blitt orientert om angrepet i London. Han kaller det «store nyheter».

Trumps talsmann Sean Spicer la til at Washington følger situasjonen fortløpende og at Trump blir holdt oppdatert.

Kort tid etter fordømte Det hvite hus angrepet. Spicer sa at Det hvite hus roser den raske reaksjonen til britisk politi og nødetater. Myndighetene i London og den britiske regjeringen har "full støtte" fra USA i etterforskningen av angrepet, la Spicer til.

Føler med ofrene

Storbritannias statsminister Theresa May sier hun føler med dem som er rammet.

– Statsministeren og regjeringen tenker på alle dem som ble drept eller såret i det forferdelige angrepet, og deres pårørende, sier en talsmann for May.

Hun var selv inne i Parlamentet da terrorangrepet skjedde, men hun ble raskt ført inn i en bil og kjørt i sikkerhet til statsministerboligen i Downing Street 10.

Der holdt hun senere på kvelden krisemøte om terrorangrepet.

Franske ofre

Frankrike har vært det europeiske landet som har vært hardest rammet av terror de siste årene. Også denne gangen ble franskmenn ofre, da tre franske studenter fra Bretagne ble såret i angrepet. Franskmennene flyr familiene til de tre til London onsdag kveld.

President Francois Hollande kunngjorde at de ville sende flyet etter at han snakket med Theresa May, og ga henne sine kondolanser.

«Britisk og fransk etterretning er i tett kontakt om etterforskningen,» sier Hollande.

Canadas statsminister Justin Trudeau skriver i en uttalelse at han er «sjokkert og trist over at uskyldige mennesker ble drept i dette feige angrepet».

Les mer om

  1. London
  2. Terror