Verden

Da den italienske kroverten hørte tyvene, hentet han jaktgeværet. Nå risikerer han minst 21 års fengsel.

Høyresiden i Italia har varslet store demonstrasjoner for at nasjonalforsamlingen skal utvide retten til nødverge.

Den italienske kroverten Mario Catteneo viser frem hvor forslått armen er blitt etter et basketak med tyver natt til fredag forrige uke.
  • Per Kristian Aale
    Per Kristian Aale

Klokken var 3:40 natt til fredag forrige uke da Mario Catteneo (67) ble vekket av sønnen Gianluca. Familien bor i en leilighet over vertshuset som de driver i nærheten av Milano i Nord-Italia, og Gianluca hadde hørt noen romstere i etasjen under. Tyver, mente sønnen. Flere kolleger i området hadde den siste tiden vært utsatt tobakkstyverier.

Kroeieren tok på seg tøflene, hentet jaktgeværet og listet seg ned. Tyvene hørte ham komme og løp ut bakdøren som de bandt igjen med et nylontau. 67-åringen fryktet at inntrengerne skulle klatre opp til familiens leilighet der tre barnebarn lå og sov. Derfor sprengte han opp døren for å følge etter tyvene, men da hoppet tre menn på ham. Én av dem grep ham i armen og forsøkte å ta fra ham geværet. Da gikk det av et skudd.

Det er slik Catteneo gjenforteller det som skjedde til avisene Corriere delle Sera og Il Fatto Quotidiano. En 33 år gammel rumener ble skutt og drept, mens to andre skal ha kommet seg unna. Politiet jakter på en bande på syv personer som skal ha stjålet tobakk flere steder i området.

Siktet for forsettlig drap

Statsadvokaten har siktet Catteneo for forsettlig drap, noe som i Italia har en minimumsstraff på 21 års fengsel.

Det har ført til kraftige reaksjoner fra opposisjonen i Italia og en heftig debatt i mediene. Opposisjonen krever nå at nasjonalforsamlingen vedtar en lov som det høyrepopulistiske og innvandrerfiendtlige partiet Lega Nord foreslo for to år siden, men den er aldri blitt ferdigbehandlet. Lovforslaget vil utvide muligheten til å påberope seg nødverge. I dag må det bevises at det var reell fare for ens eget liv før det anses som en formildende omstendighet.

Lega Nord-leder Matteo Salvini varsler ifølge nyhetsbyrået Ansa store demonstrasjoner neste måned til støtte for lovforslaget. I helgen spiste han middag på vertshuset i den lille byen Gugnano.

«Middag i Gugnano på vertshuset Osteria dei Amis, en bra mann ble angrepet i går natt», skrev Salvini på Twitter med en selfie med Catteneo.

  • Italias statsminister trekker seg etter dundrende valgnederlag. Det kan berede grunnen for populistene.

Fordømmer siktelsen

På Facebook var Salvini krassere: «Et dødsfall er alltid fryktelige nyheter, men hvis denne unge mannen hadde gått på jobben istedenfor å gå ut og røve, hadde han levd i dag».

Han fikk støtte fra presidenten i regionen Lombardia, Roberto Maroni, som fordømte siktelsen mot kroverten.

– Dette er å snu opp ned på verden, sa han til avisen La Repubblica.

Maurizio Gasparri som var statsråd i én av Silvio Berlusconis regjeringer for et drøyt tiår siden, startet en innsamlingsaksjon for å dekke Mario Catteneos advokatregninger, ifølge nyhetsbyrået AFP.

«Jeg støtter Mario», skrev Mariastella Gelmini fra Forza Italia, partiet som Berlusconi grunnla.

Justisminister og sosialdemokrat Andrea Orlando advarte imidlertid mot å vanne ut statens maktmonopol hvis man utvider retten til nødverge for mye.

Sterk støtte i hjembyen

Allerede søndag sto den 69 år gamle kroverten igjen bak grytene, og Osteria dei Amis var smekk fullt av folk som ville vise sin støtte. Til fremmøtte journalister viste Catteneo armen som én av tyvene skal ha grepet. Den var sterkt forslått og blå.

Ifølge kroverten grep de tre tyvene ham og dro ham bortover bakken mens de forsøkte å få tak i geværet hans. Catteneo holdt igjen geværet fordi han var redd for at de skulle skyte ham hvis han slapp. I tumultene gikk det av et skudd.

– Det var helt mørkt, og jeg så ikke hva som skjedde. Det var først senere på sykehuset at jeg fikk høre at noen døde. Jeg er virkelig lei meg for at han døde.

To skudd?

Statsadvokat i provinsen Lodi, Domenico Chiaro, er ikke overbevist om hva som virkelig har skjedd.

– Det er mye som skurrer med denne historien, sier Chiaro til La Repubblica.

Et vitne skal ha hørt to skudd, men da politiet ankom hadde sønnen allerede pusset våpenet og det manglet bare ett skudd i magasinet. Rumeneren som bodde i Italia, ble skutt i ryggen, og han ble funnet 100 meter unna vertshuset.

– Jeg utelukker ikke nødverge, men det var Catteneo som åpnet utgangsdøren for å følge etter tyvene.

En obduksjon av den døde viste tirsdag at han ble skutt fra kloss hold, noe som kan støtte krovertens historie om at skuddet løsnet under tumultene.

Les mer om

  1. Italia
  2. Lega Nord
  3. Drap