Verden

Red Bull-arvingen lever luksusliv fire år etter at politimann ble drept

For fire år siden fulgte politifolk sporene etter en fatal påkjørsel til en skadet Ferrari eid av den styrtrike Red Bull-arvingen Vorayuth «Boss» Yoovidhya (31). Siden har saken stått på vent.

Vorayuth «Boss» Yoovidhya (i midten) er sammen med sin mor og sin bror sommeren 2013 på et formel 1-løp i Silverstone i England.
 • Kjetil Hanssen
  Kjetil Hanssen
  Journalist

I Thailand er det en økende misnøye med hvordan unge rike slipper unna justismyndighetene etter å ha forårsaket dødsfall i trafikken. Nyhetsbyrået Associated Press har denne uken publisert synlige tegn på at Vorayuth «Boss» Yoovidhya lever et bekymringsløst jetsettliv fire år etter at han ble hovedmistenkt for bildrap. Han har unngått avhør ved å skylde på sykdom og at det ikke passer.

Fant bilen i garasjen

Det hele begynte sent på natten 3. september 2012. En Ferrari kom i stor fart langs en av Bangkoks hovedveier og traff politimannen Wichean Glanprasert på motorsykkel. Stygt skamfert av skadene døde han. Ferrarien forlot åstedet. Politietterforskerne kunne noen timer senere følge spor av olje og bremsevæske inn i garasjen til et herskapshus noen kvartaler unna. Der fant de Vorayuth «Boss» Yoovidhyas sterkt skadede bil.

Avviser skyld

Yoovidhya ble promilletestet til over grensen flere timer etter hendelsen. Selv har han forklart at ulykken ikke var hans skyld fordi politimannen plutselig kjørte inn foran ham. Han dro dessuten ikke hjem for å flykte, men for å informere sin far. Drikkingen skjedde etter ulykken for å roe nervene, forteller han.

Politifolk ser på både bilen og motorsykkelen samme dag som ulykken skjedde.

Har ikke møtt til avhør

Han ble siktet for råkjøring, for å ha forlatt et åsted og for uaktsomt bildrap. Men der ser straffsaken ut til å ha stoppet opp. Flere ganger har han vært innkalt til rettslige avhør, men har sagt at han er syk, er på forretningsreise utenlands eller han har rett og slett ikke møtt opp. Råkjøringen er foreldet allerede. Til høsten går også anklagen om å ha forlatt åstedet ut på dato. Torsdag var det igjen berammet rettsmøte, men 31-åringen møtte ikke opp. Han skal ha vært opptatt i London.

 • De skrev om kongens kvinner og puddelen hans – nå er BBC i trøbbel
 • De viste Thailands kuppmakere tre fingre i Hunger Games-protest

Cruise og eget jetfly

Associated Press har gjennomgått 120 poster på sosiale medier hos venner, bekjente og slektninger av Yoovidhya. De viser at 31-åringen har vært i minst ni land siden politimannens død. Bildene viser blant annet cruise i Monacos havn, snøbrettkjøring i Japan og bursdagsfeiring på Gordon Ramsays restaurant i London. Han farter verden rundt med et eget Red Bull-fly og jubler for energidrikkens eget Formel 1-lag. Forrige uke slappet han og familien av nær den hellige byen Luang Prabang i Laos på et anlegg der rommene koster over 8000 kroner natten.

Dette bildet av Vorayuth «Boss» Yoovidhya ble postet på Instagramkontoen til Porpeer Salin Suyarnsettakorn i juli 2015. Tegnene på Porsche-skiltet står for «Boss Red Bull Racing».

– Rikdom det beste forsvar

Avsløringene blir ikke godt tatt imot i et land der mange fra før er oppbrakt over lignende hendelser.

– Å være rik er fortsatt det beste forsvar, skriver kommentator Surasak Glahan i Bangkok Post.

Han referer til APs gjennomgang av Red Bull-arvingens luksusliv.

– Ble jeg overrasket? Nei. Skuffet? Ja. Bekymret? Svært, skriver han.

Forlik med familien

Den mistenkte tilhører en av Thailands rikeste familier. Hans far er ifølge Forbes godt for over 80 milliarder kroner. Brorens kallenavn er «Porsche» mens søsteren kalles «Champagne». Politimannen kom fra små kår på landsbygda. Hans søsken har i et forlik fått rundt 800.000 kroner i erstatning mot å forplikte seg til ikke å straffeforfølge saken selv. Politimannens bror er nå misfornøyd med dette fordi han regnet med at myndighetene på kontant vis ville følge opp straffesaken.

 • Vil du lese flere artikler fra Aftenpostens utenriksredaksjon? Følg oss på Facebook og Twitter.

Les mer om

 1. Red Bull
 2. Bangkok
 3. Thailand
 4. Trafikkulykker