Verden

Sør-Koreas avsatte president risikerer straff for maktmisbruk og korrupsjon

Etter å ha blitt avsatt og fratatt sin immunitet, skal Park Geun-hye nå avhøres av offentlige anklagere og risikerer at det blir reist straffesak mot henne.

Sørkoreanere følger med på direktesendt TV mens deres avsatte president eskorteres til påtalemyndighetens kontor for avhør.
  • Aftenpostens Korrespondent Jørgen Lohne
    Aftenpostens Korrespondent Jørgen Lohne

I en kort kommentar idet hun ankom til påtalemyndighetens kontor i hovedstaden Seoul, sa den skandaliserte, tidligere statssjefen (65) tirsdag at hun beklaget overfor folket og at hun lovet å samarbeide i de omfattende avhørene hun nå skal gjennom.

Den skandaliserte og avsatte politikeren ble tirsdag innkalt til påtalemyndighetens kontor i Sør-Koreas hovedstad Seoul. Her forlater Park Geun-hye (t.v.) sitt hjem.

Park kan bli tiltalt for å ha tillatt sin nære venninne Choi Soon-sil å presse penger fra store, sørkoreanske selskaper. Choi er allerede tiltalt for bestikkelser og korrupsjon ved at hun skal ha benyttet sitt forhold til presidenten til å få selskapene til å betale titalls millioner kroner i «gaver» til stiftelser som Choi selv kontrollerte.

Det foreligger sterk mistanke om at Park personlig var direkte involvert. Blant annet skal presidenten angivelig ha gitt venninnen tilgang til graderte, offisielle dokumenter som Choi kunne bruke til utpressingen.

Demonstranter som krever at Park Geun-hye blir fengslet, møtte den avsatte presidenten da hun tirsdag kom til påtalemyndighetens kontor i Seoul.

Domstol ga de folkevalgte medhold i avsettelsen

Park ble 10. mars den første demokratisk valgte leder i Sør-Korea som noen gang er avsatt, etter at landets konstitusjonsdomstol bekreftet nasjonalforsamlingens vedtak fra desember om å gi presidenten sparken.

  • Store demonstrasjoner etter at president Park ble avsatt

Rettsavgjørelsen satte foreløpig sluttstrek for ni måneders politisk uro og gigantiske demonstrasjoner mot Park.

Dommerne slo fast at den daværende presidenten hadde skjult Chois innblanding i sensitive statssaker.

Tilhengere av den avsatte presidenten møtte også opp utenfor påtalemyndighetens kontor i Seoul, for å vise sin støtte til Park Geun-hye.

Har til nå erklært seg uskyldig og nektet å snakke

Park Geun-hye har inntil nå nektet blankt for at hun har medvirket til forbrytelsene Choi Soon-sil er tiltalt for.

Hun har også benyttet seg av den immunitet mot strafforfølging hun tidligere hadde som landets president, til å nekte å la seg avhøre.

Den fengslede Choi Soon-sil er anklaget for å ha presset penger ut av store selskaper.

Når representanter for påtalemyndigheten i Seoul nå omsider slipper til med sine mange spørsmål, er det ventet at avhørene vil vare i flere dager, melder BBC.

Deretter følger vurderingen av om Park Geun-hye skal tiltales og stilles for retten.

facebook.com/jorgenlohne

twitter.com/jorgenlohne

jl@ap.no

Les mer om

  1. Korrupsjon
  2. Sør-Korea
  3. Seoul