Verden

Trump gikk akkurat på sin største smell som president. Her er fem grunner til at Trumpcare feilet.

Donald Trump lovet i valgkampen å avskaffe Obamacare. Det forsøket mislyktes på fredag. Her prøvekjører han en lastebil foran Det hvite hus dagen i forveien.

Republikanernes forsøk på å erstatte Obamacare døde i Kongressen i dag. President Trumps halvhjertede innsats er én av fem hovedårsaker.

 • Kristoffer Rønneberg
  Kristoffer Rønneberg
  Aftenpostens korrespondent i USA

Bare minutter før Representantenes hus skulle stemme over et forslag om ny helsereform – en sak republikanerne har hatt som sin fanesak i syv år – ble forslaget trukket og avstemmingen utsatt på ubestemt tid.

– Vi kommer til å leve med Obamacare i en overskuelig fremtid, sa Paul Ryan, speaker i Representantenes hus og den fremste arkitekten bak det feilslåtte lovforslaget, på en pressekonferanse i 21-tiden fredag kveld.

Dermed er siste spiker trolig satt i kisten til American Health Care Act (AHCA, også kjent som Trumpcare eller Ryancare).

Her er fem årsaker til at republikanerne ikke lykkes i å få på plass en ny helsereform, til tross for at de har flertallet i begge Kongressens kamre og kontroll over Det hvite hus:

1. Lovforslaget var for dårlig

– Ingen visste at helsepolitikk var så komplisert, utbrøt Donald Trump i slutten av februar.

En av dem som visste det, var Barack Obama, som brukte ord som «kompleks» og «komplisert» i en rekke taler allerede i sitt første år som president i 2009.

Systemet er komplisert fordi det har private helseforsikringer – og ikke et statlig helsevesen – som grunnmur. I tillegg består systemet av 50 delvis uavhengige delstater som ofte trekker i ulike retninger.

I avskjedstalen sin i Chicago i januar utfordret Obama sin etterfølger til å finne et bedre system enn Obamacare.

– Dersom noen kan sette sammen en plan er beviselig bedre enn de forbedringene vi har innført i helsesystemet vårt – som dekker like mange, men til en billigere penge – så vil jeg gå ut offentlig og støtte det, sa Obama.

Barack Obama utfordret i sin avskjedstale 10. januar sin etterfølger til å klare å få på plass en bedre helselovgivning enn Obamacare.

Republikanernes forslag, som ble lagt frem for helsekomiteen i Representantenes hus 8. mars, var riktignok billigere for myndighetene enn Obamacare, men langt dyrere for den jevne amerikaner.

En rapport fra Kongressens uavhengige budsjettkontor konkluderte med at økningen i antallet amerikanere uten helseforsikring ville øke med 24 millioner innen 2020.

Lovforslaget, som ble utarbeidet av speaker Paul Ryan og Det hvite hus, hadde få tilhengere i Kongressen – se punkt 3 for detaljer.

– Det er et av de verste lovforslagene jeg har sett i løpet av mine 30 år som politiker, sa den republikanske kongressrepresentanten Mo Brooks på fredag.

Folket likte det heller ikke. Kun 17 prosent av amerikanerne mente at det var et godt lovforslag, ifølge en meningsmåling fra Quinnipiac på torsdag.

Les mer om Trumps helsereform:

 • Trump hadde allerede en dårlig uke. Så ble han ydmyket av sine egne.
 • De stemte på Trump. Hvis han gjør som han har lovet, kan de være i livsfare.
 • Pokerspillet om amerikanernes helse er i gang. Trump er i trøbbel.
 • Obama vet at Trump vil prøve å ødelegge det han har gjort. Derfor har han lagt ut snubletråder.

2. Trump manglet tålmodighet og engasjement

Donald Trump er vant til å få viljen sin. Som toppsjef i et privat, ikke-børsnotert selskap har han kunnet kjøre sitt eget løp. En slik lederstil er vanskelig når man er president.

Som leder for én av tre grener i statsapparatet merket Trump allerede i sin første måned at han ville bli møtt med større motstand enn han var vant til. Da avviste en rekke dommere ordren hans om et innreiseforbud for flyktninger samt alle borgere fra syv muslimske land.

Og nå har Trump fått merke at heller ikke nasjonalforsamlingen er en institusjon som danser etter hans pipe. Da han torsdag kveld stilte et ultimatum om helsereformen – nå eller aldri – hadde det nærmest ingen effekt på antallet ja-stemmer.

Trump lovet utallige ganger i valgkampen at han skulle erstatte Obamacare med noe som var mye bedre for alle. Detaljene kom han aldri med.

Dersom republikanerne hadde klart å skrote Obamacare bare to måneder etter at Trump ble president, ville det vært en enorm seier for partiet.

Men hastverket med å få det til gjorde at hverken Trump eller noen andre fikk lagt inn noen ressurser i salgsarbeidet – det ble aldri gitt noen gode argumenter for hvorfor det var en god idé å erstatte Obamacare med AHCA – bortsett fra at det var noe annet enn Obamacare.

– Presidenten ga alt han hadde, sa talsmann Sean Spicer på en pressekonferanse i Det hvite hus på fredag.

Det er en sannhet med modifikasjoner. Mens Obama brukte et år på å selge inn Obamacare, har Trump brukt lite tid på å skape et grunnlag for aksept.

I en viktig tale til republikanske donorer og politikere på tirsdag nevnte han nesten ikke helsereformen. I stedet snakket han mye om behovet for å bygge ny infrastruktur i landet.

Les også

Trump-velgere som Earl «Curley» Parker (85) rammes kraftig av ny helselov. Likevel støtter han endringen.

3. Splittelse i partiet

I teorien burde dette være en enkel seier for republikanerne. De trengte 215 stemmer i Representantenes hus for å få vedtatt lovforslaget om ny helsereform, og partiet har for tiden 237 av de 435 plassene i dette nedre kammeret i nasjonalforsamlingen.

Men lovforslaget bekreftet en alvorlig splittelse i partiet: Moderate republikanere fryktet at mange av deres velgere ville miste helseforsikringen sin – noe som ville gitt dem problemer ved valget i 2018.

Og republikanere på høyresiden, spesielt i det såkalte Freedom Caucus, også kjent som Tea Party-fløyen, mislikte lovforslaget fordi det ikke gikk langt nok i å skrote Obamacare fullstendig. Dette var noe de hadde lovet sine velgere å gjøre, og et løftebrudd ville gitt dem problemer ved valget i 2018.

Partiledelsen sto igjen med en umulig oppgave: For hver stemme de kunne hente inn fra de moderate, ville de miste to på høyresiden – og omvendt.

Til slutt var det tydelig at en så stor andel av Freedom Caucus ikke ville stemme «ja» på lovforslaget at det ikke kunne bli vedtatt.

Derfor valgte speaker Paul Ryan å trekke lovforslaget mindre enn en time før det skulle opp til avstemming fredag ettermiddag.

4. Obamacare blir stadig mer populær

Mens folk vendte ryggen til republikanernes forslag til ny helsereform, økte samtidig støtten til systemet som ble innført i 2010.

En meningsmåling i Fox News viste i forrige uke at rundt halvparten av befolkningen var positive til Obamacare.

Flere målinger bekrefter tendensen:

Også Organisasjonen Kaiser Family Foundation, som har målt amerikanernes holdning til Obamacare siden den ble innført, konkluderte nylig med et tilsvarende tall.

– Denne helselovgivningen har aldri vært mer populær, fastslår organisasjonen i en pressemelding.

I tillegg er det stadig flere som tar i bruk mekanismene og støtteordningene som inngår i Obamacare. 12,2 millioner mennesker registrerte seg i den åpne innmeldingsfasen i 2017, hvorav 31 prosent var nye kunder.

Å frata borgerne rettigheter de har i dag – noe som for mange ville vært en konsekvens dersom Obamacare forsvant – kunne blitt kostbart for en rekke republikanere ved kongressvalget i 2018.

5. Telefonstorm fra sinte velgere

Med #killthebill som parole har tusenvis av mennesker i dag benyttet seg av grasrottaktikk for å presse sine lokale representanter i Kongressen.

Resultatet har vært enorme mengder telefoner, mailer, brev og tweets til de folkevalgte.

I tillegg har folk møtt opp i hopetall på folkemøter med sine lokalpolitikere de siste månedene – ofte for å protestere mot den nye helsereformen.

Dette presset har trolig større effekt for politikere i jevne valgdistrikter enn presidentens trusler tidligere denne uken dersom de ikke stemte for helsereformen hans.

Blant dem som mener dette er Jeet Heer, redaktør i nyhetsmagasinet New Republic:

På en hasteinnkalt feiring for aktivister utenfor Kongressen etter at seieren var et faktum, stilte flere demokratiske politikere opp for å takke folk for grasrotarbeidet.

– Jeg har fått tusenvis av telefoner. Folk har stilt opp, sa Jan Schakowsky.

Hun la til at seier avler seier – opposisjonspartiet har utvilsomt fått blod på tann etter denne dramatiske uken i Washington, DC.

Les mer om

 1. Donald Trump
 2. Helsepolitikk
 3. Paul Ryan