Verden

Seks pågrepet etter angrepet i St. Petersburg

Seks personer som er mistenkt for terrorrekruttering, er pågrepet i St. Petersburg etter mandagens angrep, opplyser russiske myndigheter.

14 personer ble drept og rundt 50 såret da en bombe eksploderte i en T-banevogn i St. Petersburg mandag ettermiddag.
  • NTB

Ifølge etterforskerne er det foreløpig ikke funnet bevis for at de seks har tilknytning til bombeangrepet som rammet en metrostasjon i den russiske byen mandag. 14 mennesker ble drept og rundt 50 personer såret i et antatt selvmordsangrep.

I en uttalelse onsdag sier etterforskere at de pågrepne er fra sentralasiatiske tidligere Sovjet-republikker. De anklages for å ha rekruttert sentralasiatiske menn til den ytterliggående gruppen IS og andre lignende organisasjoner i siden november 2015.

De hovedsakelig muslimske sentralasiatiske landene anses som et av hovedrekrutteringsområdene til jihadistiske grupper.

  • Sushikokken utpekes som selvmordsbomber: Det skader 20 millioner russiske muslimer
Slik så det ut på metrostasjonen dagen etter angrepet.

– Terror truer alle

Etter et møte med sikkerhetssjefene i en regional allianse som, i tillegg til Russland, består av de fleste av de sentralasiatiske nabolandene, sier Putin at terror fortsatt er en trussel mot alle i området.

Russlands president Vladimir Putin var onsdag i møter med sikkerhetssjefene fra landets sentralasiatiske naboer.

– Vi ser dessverre at situasjonen ikke har forbedret seg. De nylige tragiske hendelsene i St. Petersburg er den beste bekreftelsen på dette. Vi vet at alle våre land, praktisk talt alle, er et mulig mål for terrorangrep, sier han.

Gjennomsøkte boligen

Ifølge russiske etterforskere er det kirgisisk-fødte Akbarzjon Dzjalilov som er hovedmistenkt. Hans DNA skal ha blitt påvist på en veske som inneholdt eksplosiver, og som ble funnet på en stasjon nær der angrepet skjedde.

Kirgisisk-fødte Akbarzjon Dzjalilov er hovedmistenkt etter angrepet i St. Petersburg-

Onsdag formiddag ble hans bolig i St. Petersburg gjennomsøkt av russiske etterforskere, og foreldrene hans har ankommet byen for avhør. I tillegg gikk etterforskerne gjennom videoer fra sikkerhetskameraene utenfor Djzalilovs hjem. De viste at han forlot huset sitt med en bag og en ryggsekk.

22-åringen skal ha hatt en markant endring i oppførsel etter at han kom tilbake til hjembyen St. Petersburg etter et besøk i Kirgisistan i februar. Russiske myndigheter mistenker at han ble radikalisert av islamistiske ekstremister under besøket.

Les mer om

  1. Russland