Dette var Trumps andrevalg som sikkerhetsrådgiver. Nå har han takket nei.

Donald Trumps førstevalg som ny sikkerhetsrådgiver vokste opp i Iran, er elitesoldat, omtales pent av Obama-folk og er dypt engasjert i jenters mulighet til skolegang. Nå har han takket nei til jobben.

Viseadmiral Robert S. Harward under et besøk i Afghanistan i 2011. Han har tidligere vært utplassert både der og i Irak. Innfelt: Harward som tenåring i Teheran tidlig på 1970-tallet.

President Donald Trumps nasjonale sikkerhetsrådgiver Michael Flynn måtte gå etter bare 24 dager i jobben etter å ha snakket usant om samtaler med russerne.

Nå har Trump bedt Robert Harward (60) om å overta, men Financial Times og CBS News meldte torsdag at hans annetvalget til Trump hadde takket nei til jobben.

I en uttalelse i CNN sier Harward at han takker nei fordi han ikke kan forplikte seg til jobben.

– Denne jobben krever fokus og innsatsvilje til å gjøre det rette 24 timer om dagen, syv dager i uken, heter det i uttalelsen.

– Det er en rent personlig avgjørelse. Jeg er endelig i en unik posisjon til å få litt tid for meg selv etter 40 år i militæret, sier han til AP.

Ikke enig om valg av medarbeidere

Ifølge en kilde i Det hvite hus er det grunnet familien og av økonomiske årsaker han sier nei, mens andre kilder sier det var fordi han ville ha med egne ansatte, noe Trump ikke satte pris på.

– Harward er splittet mellom sin pliktfølelse overfor sitt land og den åpenlyse dysfunksjonen, sier en annen kilde, men henvisning til Trumps administrasjon.

Hevder Trump vil beholde nestleder fra Fox News

Dette skal være fordi Harward krevde å ha sitt eget team, noe Det hvite hus nektet ham, skriver CBS News, som opplyser at de har to kilder på dette. Blant annet skal Trump ha besluttet at K.T. McFarland, som var ekspert på den konservative TV-kanalen Fox News, skulle få beholde jobben som nestleder.

«Harvard nektet å beholde McFarland som sin nestkommanderende. Og etter en dag med forhandlinger om dette og andre ansettelser sa Harward nei til å ta jobben som Flynns erstatter», skriver CBS News.

Her er den sparkede nasjonale sikkerhetsrådgiveren Michael Flynn sammen med sin nestleder K.T. McFarland.

De siste ti årene har McFarland ifølge nettstedet Politico primært jobbet som ekspert på Fox News. I 2006 gjorde hun et mislykket forsøk på å bli den republikanske motkandidaten da Hillary Clinton stilte til gjenvalg til Senatet. Ifølge The New York Times var hun en «relativt obskur figur» som hadde overdrevet CV-en sin.

Advarte mot kinesisk overtagelse av USA

I en tale i 2009 advarte hun mot Kina og følgende av at USA har lånt mye penger av dem.

– Så, om ti år fra nå av han det hende at dere ikke har noen amerikansk uavhengighetsdag (...) 4. juli kan ende opp som en vanlig dag på kalenderen, sa hun ifølge Politico.

Venn: Harward kalte jobbtilbudet for en «s*** sandwich»

En venn av Harward sier til CNN at han nølte med å ta jobben fordi Det hvite hus virket så kaotisk. Harward kalte jobbtilbudet for en «s*** sandwich», sier vennen.

Harward arbeider nå for flyprodusenten Lockheed Martin i De forente arabiske emirater.

Spurt om det nå finnes en kandidat til jobben, sier en tjenestemann i Det hvite hus til CNN at «så vidt han vet» så gjør det ikke det nå.

Ikke-ideologisk proff

Harward beskrives som motsatsen til den stridbare, sterkt islamkritiske og Russlands-vennlige Flynn. Harward omtales som en ikke-ideolog, som trolig ville bringe sin egen stab til Det hvite hus.

Var tenåring i Iran

Han vokste opp delvis i Iran som sønn av en utplassert amerikansk sjøforsvarsoffiser, og han gikk ut av den amerikanske videregående skolen der i 1974. I Teheran levde de den gang – før den islamske revolusjonen – blant vanlige iranere, og han snakker farsi. Hjemme i USA fulgte han i farens fotspor og ble karrièreoffiser i sjøforsvaret. Der ble han tatt opp i Navy SEALs – den myteomspunne gruppen av elitesoldater som blant annet sto bak likvideringen av Osama bin Laden.

Han har vært i felten blant annet i Irak, Afghanistan, Syria, Somalia, Jemen og Bosnia.

Robert Harward ble kalt Bobby på videregående. Her er han i trøye nummer 50 på Teheran-skolens lag i amerikansk fotball i 1973.

Ankom party i fallskjerm

Da han i 2013 trakk seg tilbake fra forsvaret, ankom han sitt avskjedsparty dalende fra himmelen i fallskjerm og ned på en strand i California. På bakken ventet blant andre hans tidligere sjef, den nåværende forsvarsminister James «Mad Dog» Mattis, for å holde tale.

– Trumps synkende skip

Foreign Policys skribent spådde at nettopp Mattis’ innflytelse i Trump-administrasjonen ville økt hvis Harward takket ja til jobben. En annen av Mattis’ tidligere undersåtter, John F. Kelly, er sikkerhetsminister.

– På dette tidspunkt har Mattis større innflytelse over tidligere militære offiserer enn presidenten. Hans nærvær i Pentagon er den eneste grunnen til at enkelte vurderer å gå om bord i Trumps synkende skip, skriver den fremtredende forsvarsskribenten Thomas Ricks.

Lav offentlig profil

The Washington Post har snakket med to kilder i Det hvite hus som sier at Harward har en høy profil i sikkerhetskretser og lav profil i offentligheten. Det skal være noe av det som gjorde appellen hans stor etter Michael Flynns avgang.

Harward har også sivil, utenrikspolitisk utdannelse – fra eliteuniversitetet MIT. Han har også erfaring fra Det hvite hus. I George W. Bushs presidentperiode jobbet han en tid for Det nasjonale sikkerhetsrådet, men han får også gode skussmål fra den andre siden i politikken. Tommy Vietor var talsmann for Det nasjonale sikkerhetsrådet under Barack Obama, og da ryktene begynte å sirkulere om at Harward lå best an, skrev han på Twitter: «Viseadmiral Harward er en svært imponerende – og hyggelig – fyr».

Vice Adm Harward is a very impressive (and nice) guy. https://t.co/JYG9gzd1jr

Siterte Thorbjørn Jagland

Harward har holdt en forholdsvis lav profil, men skrev i 2013 et engasjert innlegg i Huffington Post. Det handlet om utdanning for jenter – et felt han jobbet med i Afghanistan. I artikkelen siterer han daværende Nobelkomitéleder Thorbjørn Jaglands rosende ord til fredsprisvinner Malala Yousafzai, og han avslutter slik: «Hvis vi synes det er akseptabelt å gi bare halve befolkningen muligheter, vil vi bare nå halvparten av vårt potensial. I våre dager burde dette ikke være en kamp – for noen.»

  • Vil du lese flere artikler fra Aftenpostens utenriksredaksjon? Følg oss på Facebook og Twitter.