USA tiltaler to hackere og to russiske spioner for datainnbrudd hos Yahoo

Det er første gang amerikanske myndigheter tiltaler russiske tjenestemenn for hacking.

Yahoo har lenge vært ett av de største dataselskapene i USA, men har aldri fått et like godt fotfeste i Norge.

Tiltalen er av to russiske FSB-tjenestemenn og to hackere som amerikanerne mener ble hyret inn av russerne, skriver The Washington Post.

Hackingen skjedde i 2014 og gjorde at data fra 500 millioner Yahoo-brukere havnet på avveie.

Opplysninger som ble stjålet var alt fra navn, e-postadresser, telefonnumre og krypterte passord.

Året etter var det et nytt innbrudd hos selskapet, som blant annet tilbyr gratis e-post og driver en søkemotor. Dermed var tilsammen over én milliard brukeres data på avveie. Det er ikke kjent om det er noen sammenheng mellom de to angrepene.

Omfattende tiltale

De fire personene er tiltalt for blant annet hacking, bedrageri, tyveri av forretningshemmeligheter og økonomisk spionasje, opplyser avisens kilder. Tiltalen, som så langt ikke er offentligjort, er en av de mest omfattende i USAs historie.

Russland har ingen utleveringsavtale med USA. Derfor er det svært lite sannsynlig at de russiske FSB-agentene eller de to hackerne faktisk må møte i en amerikansk rettssal.

The Washington Post skriver at tiltalen likevel kan ha en avskrekkende effekt, og at folk av og til tabber seg ut og reiser til tredjeland som er villig til å utlevere de tiltalte til USA.

Hverken det føderale politiet FBI eller justisdepartementet har kommentert saken.

Mange hackinganklager mot Russland

Amerikansk etterretning har sagt at russiske myndigheter brukte hacking for å forsøke å påvirke presidentvalget i USA i fjor. Tiltalene som nå blir tatt ut, har ikke noe med de angripe å gjøre.

Ved et tilfelle ble 20.000 e-poster stjålet fra serverne til Det demokratiske partiet og senere ble også 20.000 sider med e-poster stjålet fra Clinton-rådgiver John Podestas e-postkonto.

Begge samlingene med dokumenter er offentliggjort av Wikileaks, angivelig for å hjelpe Donald Trump å vinne presidentvalget.