Innbruddforsøk på likhuset der den myrdede diktatorbroren ligger

Nå krever malaysiske myndigheter å få avhøre en høytstående nordkoreansk diplomat, som mistenkes for å ha organisert attentatet.

Kim Jong-nam (t.v.), bror til Nord-Koreas øverste leder Kim Jong-un, skal ha blitt drept med giftig gass på en flyplass i Malaysia forrige onsdag.

Utviklingen vitner om økende mistillit i forholdet mellom malaysiske myndigheter og Pyongyang, etter at broren til den nordkoreanske lederen i forrige uke ble drept av giftig gass på flyplassen i Kuala Lumpur.

På en pressekonferanse fortalte den malaysiske politisjefen Khalid Abu Bakar at den nordkoreanske diplomaten, og en annen mann tilknyttet ambassaden, er blitt kalt inn til politiavhør. Politisjefen sier at de to ikke er anholdt, men er kalt inn «for å hjelpe», melder The Guardian.

The Independent avslører at diplomaten nå er i skjul i den nordkoreanske ambassaden i Kuala Lumpur.

Den britiske avisen siterer en høytstående person i de malaysiske myndighetene som kaller den nordkoreanske diplomaten «lederen for attentatet».

Vet hvem som brøt seg inn på likhuset

Politiets etterlysning etter de to nordkoreanske statsborgerne er en reaksjon på det politisjefen mener var et innbruddsforsøk i likhuset der Kim Jong-nam nå ligger.

– Vi vet at det har vært forsøk på innbrudd i sykehusets likhus. Vi vil ikke tillate noen å tukle med kroppen, sa Khalid til Malay Mail.

Politisjefen sa at han visste hvem som forsøkte å bryte seg inn, men at det «ikke er behov for å fortelle det».

Overvåkningsbilder fanget kvinnen i hvitt, som ble arrestert på flyplassen i Kuala Lumpur i forbindelse med attentatet på Kim Jong-un.

Attentatmistenkt trodde hun var med i et tv-program

Khalid sier at politiet er overbevist om at fire mistenkte som flyktet fra Malaysia samme dag som Kim Jong-un døde, nå befinner seg i den nordkoreanske hovedstaden.

Myndighetene i Malaysia har til nå arrestert fire mennesker i tilknytning til det angivelige attentatet, to menn og to kvinner. En av de anholdte, en indonesiske kvinne, har sagt at hun ble lurt med i attentatplottet, i den tro at hun deltok i et tv-program.

Men politisjefen sådde i sin pressekonferanse tvil om denne forklaringen.

– De mistenkte var trent. De hadde til og med øvd på angrepet på forskjellige offentlige steder, inkludert et kjøpesenter i sentrum av Kuala Lumpur.

Nord-Korea krever løslatelse av mistenkte

Drapet på diktatorens bror har ført til diplomatiske problemer mellom Nord-Korea og Malaysia, som frem til nå har vært et av få land som har holdt åpne kanaler med Pyongyang.

På onsdag krevde den nordkoreanske ambassaden løslatelse av en av de mistenkte, som er nordkoreansk statsborger. I tillegg sa ambassaden i en uttalelse at de to arresterte kvinnene, en vietnameser og en indonesier, er «uskyldige» og derfor også burde slippes fri.