Verden

President Trump sparket sikkerhetsrådgiveren, i følge pressesekretæren

NEW YORK (Aftenposten): Michael Flynn (58) fikk i realiteten sparken som sjef for Det nasjonale sikkerhetsrådet etter rapporter om at han skal ha ført visepresident Mike Pence bak lyset.

Michael Flynn varte bare tre uker som Donald Trumps nasjonale sikkerhetsrådgiver.
  • Kristoffer Rønneberg
    Aftenpostens korrespondent i USA

Etter kun 24 dager i jobben er den tidligere generalen Michael Flynn ferdig som sjef for Det nasjonale sikkerhetsrådet i Donald Trumps administrasjon. Først kom meldingen om at han hadde trukket seg, men tirsdag kveld kom Det hvite hus med en litt annen historie.

President Trump ble informert allerede for flere uker siden om at Flynn ikke hadde snakket sant. Dette kom frem under den daglige briefingen i Det hvite hus tirsdag kveld norsk tid.

Keith Kellogg (72), også han en tidligere general, har overtatt jobben på midlertidig basis, ifølge Det hvite hus.

Flynn har vært utsatt for et massivt press de siste dagene etter rapporter om at han skal ha hatt jevnlig kontakt med Russlands USA-ambassadør både før og etter valget 8. november.

På sin daglige briefing sa pressesekretær, Sean Spicer, at presidenten og hans medarbeidere hadde gjennomgått og vurdert saken nesten daglig for å få frem sannheten. Til slutt konkluderte de med at det ikke var begått lovbrudd, men Flynn kunne ikke fortsette i jobben.

Ifølge pressesekretæren var det Trump som ba Flynn om å si opp.

Drøftet sanksjoner

Flynn og den russiske ambassadøren skal blant annet ha diskutert sanksjonene Obama-administrasjonen innførte mot Russland som en følge av anklagene om russisk hacking i valgkampen. Dersom opplysningene stemmer, vil Flynns handlinger potensielt ha vært ulovlige fordi det ville vært å anse som innblanding i USAs utenrikspolitikk.

  • Trump-rådgiveren nektet gang på gang for at han hadde snakket med den russiske ambassadøren om Obama-administrasjonens sanksjoner. Så ble han avslørt av telefonavlytting.

Ble sårbar for russisk utpressing

Flere ledende personer i Trump-administrasjonen, deriblant visepresident Mike Pence, gikk god for Flynn etter at nyheten om telefonsamtalene først ble kjent i januar.

Dette skal ha skapt en kinkig situasjon fordi både russiske og amerikanske etterretningsmyndigheter visste at Flynn snakket usant, ifølge The Washington Post i en artikkel som ble publisert mandag kveld, like før Flynn trakk seg fra jobben.

– Ved en feiltagelse ga jeg ufullstendig informasjon til visepresidenten og andre, sier Flynn i en uttalelse sent mandag kveld, amerikansk tid.

New York Times har publisert avskjedsbrevet til Flynn. Der skriver han at han har gitt sin oppriktige unnskyldning til både presidenten og til visepresidenten.

Ble Trump fortalt om advarselen?

Fungerende justisminister Sally Yates, som senere ble sparket fordi hun nektet å utøve presidentens innreiseforbud for borgere av syv muslimske land, skal ha fortalt presidentens fremste juridiske rådgiver i slutten av januar om Flynns løgn – og at dette gjorde at han var sårbar for russisk utpressing, ifølge artikkelen i The Washington Post.

Spørsmålet mange stiller seg nå er om Trump ble fortalt om Yates’ advarsel, når han i så fall ble det og hvorfor det tok to uker fra Yates sa fra til Flynn forsvant fra Det hvite hus etter å ha ført visepresidenten bak lyset.

Spekulasjonene om Flynn har vært den dominerende saken gjennom store deler av helgen og mandagen. Søndag la mange merke til at Stephen Miller, en av Trumps nærmeste rådgivere, ikke ville si om Flynn satt trygt i jobben da han ble spurt om temaet på TV-programmet Meet the Press.

Men tidlig mandag ettermiddag hevdet Kellyanne Conway, også en av Trumps nærmeste rådgivere, at presidenten hadde full tillit til Flynn:

As of 4:15 PM today, Flynn had the "full confidence" of Trump, according to Kellyanne Conway: https://t.co/whZhAD3BO4

Donald Trump selv har foreløpig ikke kommentert saken.

Les mer om

  1. Mike Pence
  2. Donald Trump