Verden

Politifolk flyktet for livet inn i Serbia

Da den serbiske mobben satte fyr på grensestasjonen i Kosovo, måtte FN-politi flykte inn på serbisk side for å komme seg i sikkerhet.

Flere hundre KFOR-soldater hindret urolighetene i å spre seg. Foto: ANDERS MARTINSEN

 • Flemming Trondsen

Les mer:

Tirsdag formiddag angrep rundt 1000 illsinte serbere to grensestasjoner mellom Kosovo og Serbia, og UNMIK-politi (FN-politi) og folk fra det multietniske politiet KPS opplevde noen svært dramatiske og spente timer.Mens grensevaktene var inne i grenseposten, ble den omringet, og bygninger ble satt i brann. FN-politifolkene og de lokale politifolkene måtte flykte for livet fra den aggressive og bevæpnede mobben.

— Fryktet for sine liv

Angrepet skal ifølge BBC ha skjedd etter at grensestasjonen skal ha heist flagget kosovoalbanere har brukt siden uavhengighetserklæringen søndag. Dette ble sett på som en provokasjon for serberne som bor i området, og rundt 1000 serbere angrep grensestasjonen. Ifølge flere uavhengige kilder Aftenposten.no har vært i kontakt med, ble politifolkene jaget på flukt, og de skal ha opplevd situasjonen som så dramatisk at de fryktet for sine liv.En av de lokale politifolkene som var tilstede, bekrefter overfor avisen Koha Ditore i Kosovo at politifolk måtte flykte via serbisk territorium for å komme seg i sikkerhet. - For å komme oss i sikkerhet tror jeg vi gikk gjennom serbisk territorium, sier en av de albanske polititfolkene som måtte flykte fra den rasende mobben. Avisen bekrefter også at de internasjonale politifolkene fra UNMIK gikk over på serbisk side og søkte beskyttelse hos serbisk politi inntil KFOR kom dem til unnsetning.

Biler brant

Grenseposten ligger ca 50 km nord for den etnisk delte byen Mitrovica på grensen mot Serbia. Her ligger det to grensestasjoner som er kontrollert av UNMIK-politi og lokalt Kosovo-politi. UNMIK-politiet og de lokale politifolkene fra Kosovo flyktet fra den rasende mobben mens grensestasjonen og 10-12 biler sto i brann. Grensepolitiet ble tatt med til den lokale politistasjonen på serbisk side, like ved grenseovergangen til Banja. Her ble de fratatt alle våpen, opplyser en kilde i politiet i Kosovo til Aftenposten.no. Også andre kilder bekrefter opplysningene.

- Ekstremt truende

På den serbiske politistasjonen ble FN-politifolkene fratatt muligheten til å bevege seg, men de skal ha bli behandlet bra så lenge de var der. Oppholdet varte i flere timer, helt til de militære KFOR-styrkene evakuerte dem med helikopter. Det er uklart om grensevaktene ble evakuert med helikopter fra serbisk eller albansk side av grensen. FNs politifolk skal ha opplevd situasjonen som ekstremt truende. Politiets offisielle talsmann Veton Elshani bekrefter at flere av opplysningene er korrekte, men fordi alle involverte ikke er avhørt ennå, vil han ikke fortelle detaljer rundt den svært spesielle episoden.- Dette er ting jeg ikke har anledning til å snakke om ennå, men deler av historien stemmer, sier Elshani til Aftenposten.no sent tirsdag kveld.KFORs pressetalsmann Bertrand Bonneau bekrefter overfor Aftenposten.no at KFOR evakuerte UNMIK-politiet under angrepene tirsdag formiddag.Men han understreker at UNMIK-politiet ikke på noe tidspunkt var på serbisk side av grensen.- Vi hentet dem med helikopter ved grensestasjonen i Zubin Potok på Kosovosiden, sier han til Aftenposten.no.

- Nøye planlagt aksjon

Samtidig med at serberne gikk til angrep på grensestasjonene, sørget de for å sperre veiene til flere landsbyer i nærheten. Dermed ble ble KFOR-styrkene forhindret i å gripe inn raskt.- Dette ser ut til å være en nøye planlagt aksjon, ettersom det skjedde på flere steder samtidig. Dessuten var omfanget stort, sier Elshani.Hverken politiet i Kosovo eller UNMIK satt på etterretningsopplysninger som tilsa at noe slikt som dette skulle skje.Politiet i Mitrovica opplyser overfor Aftenposten.no at mobben trolig besto av lokale serbiske grupperinger nord i Kosovo. Politiet har ingen opplysninger som antyder at aksjonene var styrt fra Beograd.

Trodde de kunne takle det

Dette er den mest alvorlige episoden i Kosovo etter at landet erklærte seg uavhengig på søndag. Tidligere denne uken uttalte KPS (den multietnisk politistyrken i Kosovo) at de ville kunne takle alle hendelser som kunne oppstå etter uavhengighetserklæringen. Nå har KFOR måttet overta vaktholdet ved grensen, og grensestasjonene som ble angrepet er stengt i minst 24 timer. Det er uvisst når de vil bli åpnet igjen.

 1. Les også

  Grensestasjonene stenges i ett døgn

 2. Les også

  Serbia nekter å gi opp Kosovo

 3. Les også

  Bombe gikk av utenfor EU-bygning

 4. Les også

  - Norge må skynde seg langsomt

Dette er den utbrente grensestasjonen. Foto: ANDERS MARTINSEN

Relevante artikler

 1. VERDEN
  Publisert:

  Politiaksjoner i Kosovo provoserer naboen. Serbia har satt hæren i alarmberedskap.

 2. VERDEN
  Publisert:

  Kosovo oppretter hær til protester fra NATO

 3. FOTBALL
  Publisert:

  Serbias forbund anklager Albanias spillere: - Var med på terrorhandling

 4. FOTBALL
  Publisert:

  Dette sparket forandret verden. På samme sted kan RBK skape historie

 5. NORGE
  Publisert:

  Dagbok fra helvete

 6. VERDEN
  Publisert:

  Trusselnivået i Storbritannia hevet til høyeste nivå etter terrorangrepet i London