Verden

Tjener på Obama-hat, politikerforakt og innvandringsskepsis

Donald Trump er fortsatt den kandidaten som flest republikanere sier at de vil stemme på som partiets presidentkandidat i 2016. Men det er fortsatt nesten fem måneder til første stemme skal avlegges.

Trump slipper unna med kontroversielle utsagn og spiller på at landets etablerte politikere er idioter og tapere.

  • Tarjei Kramviken

En ny meningsmåling fra Rasmussentirsdag viser at Trumps oppslutning har gått ned hele 9 prosentpoeng til 17 prosent etter den første republikanske debatten forrige uke.

Men fortsatt ligger Trump på toppen av listen i det republikanske feltet. På nettstedet RealClearPolitics' gjennomsnitt av målinger ligger han alene på topp med 22,8 prosent, ned fra 24,3 prosent før Rasmussen-målingen ble regnet inn.

Lav utdanning

Undersøkelser viser at Trumps støttespillere i stor grad har lav utdanning, forteller Minerva-journalist Jan Arild Snoen.

— Dette er antagelig folk som har en større avstand til den politiske prosessen og er mindre informert om samfunnsforhold enn gjennomsnittet, sier han til Aftenposten.

Minerva-journalist Jan Arild Snoen.

Snoen referer til en Washington Post-måling som viser at Trump har størst oppslutning i Midtvesten, blant konservative uten høyere utdannelse og blant dem som er motstandere av innvandring, særlig innvandring fra Mexico.Les også:

Les også

Donald Trump kan bli president

Forsker Anders Romarheim mener Trumps appell hviler på flere faktorer, blant dem «uavhengighet og beslutningsevne».

— Amerikanske politikere er ofte bundet opp av penger fra rike donorer, av politisk korrekthet og et ønske om å holde seg inne med partiledelsen. Trump går helt på tvers av dette, forteller han.

Frittalende og kontroversiell

Etter debatten forrige uke fikk Trump ramsalt kritikk for å hainsinuert at debattleder Megyn Kelly stilte tøffe spørsmål om hans kvinnesyn fordi hun hadde mensen. Trump selv nekter for at det var det han mente.

Trump insinuerte at debattleder Megyn Kelly stilte ham vanskelige spørsmål fordi hun hadde mensen. Kelly er til daglig en av den konservative nyhetskanalen Fox News' mest profilerte ankere.

Tidligere i valgkampen har han sagt at John McCain, som var krigsfange under Vietnamkrigen, ikke er en krigshelt. Da han kunngjorde sitt kandidatur, kalte Trump innvandrer fra Mexico for kriminelle doplangere og voldtektsmenn.

Likevel har han klatret til toppen av de nasjonale meningsmålingene, til tross for at han kan vise til få konkrete, politiske standpunkt.

— Trumps budskap er at han har bevist at jeg kan få til alt. "Alle andre er idioter, men stol på meg", sier Snoen.

Politikerforakt og sinne

Ifølge Washington Post er det ett ord som forklarer Trumps gode målinger: «sinne». Folk er sinte på Obama, på lederne i Kongressen og på hele den politiske eliten.

Den konservative New York Times-kommentatoren David Brooks skriver i sin analyse at Trump treffer en strømning i tiden der folk er frustrerte over at USA er på vei i feil retning. Mange mener politikerne ikke representerer dem.

«Han er en outsider som appellerer til dem som føler seg fremmedgjort. Han er konfronterende, noe som appellerer til de frustrerte. […H]an er en narsissist som tror han kan løse alle problemer. [Det] appellerer til folk som i utfordrende tider ikke føler seg trygge på sin forståelse av omgivelsene og lengter etter ledere som ser ut til å være det», skriver Brooks.

Ikke én gruppe

Samtidig understreker han at Trump skiller seg fra andre populister ved at han ikke appellerer til noen spesifikk enkeltgruppe.

Snoen sier at til tross for en viss overlapp med høyrefløyen – den såkalte Tea Party-bevegelsen – er Trumps støtte jevnt fordelt i partiet.

- Han mobiliserer mange i innvandringsspørsmål, sier han.

Romarheim fremhever at Trump er det motsatte av Obama. Der presidenten har et «avventende, snilt og mildt image», bøyer ikke Trump av for noen.

— Han fremstår som uredd og villig til å ta tøffe og vanskelige avgjørelser.

Les også:

Les også

  1. «Tapere», «feit gris», «voldtektsforbrytere»

  2. Trump langer ut mot enda en partikollega

Les mer om

  1. USA