Første dødsfall av svineinfluensa i USA

Toåring døde i Texas.

Et klasserom desinfiseres i Richardson i Texas. Canyon Creek Elementary School ble stengt etter at et tilfelle av svineinfluensa ble bekreftet tirsdag denne uken.

Siste: Et 23 måneder gammelt barn har dødd av svineinfluensa i delstaten Texas, opplyser amerikanske helsemyndigheter. — Jeg kan bekrefte den veldig triste nyheten fra Texas. Et barn har dødd av H1N1-viruset. Som far, går mine følelser til familien, sa fungerende direktør ved det amerikanske senteret for smittekontroll, Dr. Richard Besser, på CNNs morgenprogram onsdag. I intervjuet oppga Besser ingen andre detaljer om tilfellet.

Obama ber skoler stenge ved mistanke

President Barack Obama kommenterte dødsfallet i Texas utenfor Det hvite hus før han reiste på en dagstur til Missouri. Han mener man nå må gjøre alt man kan for å begrense spredningen. — Dette er en åpenbart en alvorlig situasjon. Alvorlig nok til å ta de ytterste forholdsregler, sa Obama. Han forsikret at de føderale myndigheter følger situasjonen tett, og oppfordret lokale og statlige myndigheter til å vise årvåkenhet og melde om mulige nye tilfeller. Han ba skoler stenge umiddelbart om de minsteker tilfeller av sykdommen.

Første utenfor Mexico

Dette er det første dødsfallet av sykdommen utenfor Mexico, hvor 159 personer antas å ha dødd av viruset. Syv dødsfall er så langt bekreftet. Om lag 2500 er smittet. Ifølge oppdaterte tall fra Verdens helseorganisasjon (WHO) er minst 112 tilfeller sykdommen bekreftet rundt om i verden, deriblant 64 i USA, 26 i Mexico, seks i Canada, tre i New Zealand og to i hver av de landene Spania, Storbritannia og Israel. Ettersom det inntil i dag ikke hadde vært dødsfall utenfor Mexico, trodde WHO at det kunne bli en «veldig mild epidemi». FN-organisasjonen understreket samtidig at det er stor usikkerhet om utviklingen. WHO har satt sitt beredskapsnivå til fire på en skala fra én til seks. FN-organisasjonen vurderer forløpende å øke beredskapen til nivå fem. Aftenposten TV:

WHO samler informasjon

Hvis det viser seg at viruset smitter stabilt mellom mennesker i minst to land, vil de øke beredskapen til nivå fem, hvor en pandemi ventes å være nær forestående. En oppjustering kan skje allerede i dag, onsdag. WHOs ekstperter vil i dag avholde et telefonmøte for å komme frem til en vitenskapelig rapport med all tilgjengelig kunnskap om hvordan viruset sprer seg, hvordan det påvirker mennesker og hvordan de kan behandles. En rapport om viruset vil bli publisert kort tid etter møtet.

Kart: Spredning av svineinfluensa

Rosa markører: mulige tilfeller. Lilla markører: bekreftede tilfeller. Markører uten svart prikk: dødsfall. Gule markører: avkreftede tilfeller. Kart og innhold er hentet fra ekstern kilde, se full versjon her. Aftenposten tar ikke ansvar for innholdet på eksterne nettsteder.