Verden

Minst tre drept i demonstrasjoner mot Perus nye president

President Manuel Merinos midlertidige regjering sitter på lånt tid i Peru. Åtte ministre har trukket seg, og nasjonalforsamlingens leder vil kaste ham.

En demonstrant holder opp et flagg med Perus nasjonalfarger mens tåregassen ligger tett i luften rundt ham under demonstrasjonene mot Perus midlertidige president lørdag og natt til søndag.
  • NTB-AP-AFP-DPA

Lørdag var flere tusen ute i gatene og protesterte mot president Merino, som grep makten for seks dager siden. Minst tre personer har mistet livet, ifølge erkebiskopen i Lima.

Demonstrasjonene lørdag og natt til søndag foregikk i hovedstaden Lima og andre storbyer for sjette dag på rad. Politiet tok i bruk tåregass og brukte gummikuler, og flere, blant dem flere journalister, er skadet.

Søndag har minst åtte ministre trukket seg, og det er kalt inn til ekstraordinære møter i nasjonalforsamlingen for å diskutere om Merino skal kastes.

– Jeg ber Merino vurdere å gå av umiddelbart, sier nasjonalforsamlingens leder, Luis Caldez.

Vil ikke gå av

Statsminister Antero Flores Araoz avviser at presidenten vil gå av.

– Han har ikke vurdert å gå av. Millioner av peruanere støtter ham, dessverre er de hjemme, sier statsministeren.

Demonstrasjonene brøt ut mandag, etter at tidligere president Martin Vizcarra ble avsatt av nasjonalforsamlingen i en riksrettsavstemning. Vizcarra hevder at han ikke har gjort noe galt.

Kjempet mot korrupsjon

Røde Kors-arbeidere hjelper en skadet demonstrant under demonstrasjonene i Perus hovedstad.

Målinger viser at et stort flertall i folket ikke mener Vizcarra burde ha blitt avsatt.

Ekspresidenten er populær på grunn av sin politikk mot korrupsjon, som har ført ham inn i flere konflikter med lovgiverne i nasjonalforsamlingen. Rundt halvparten av dem som sitter der er under etterforskning.

Anklagene som er rettet mot Vizcarra, er under etterforskning av landets påtalemyndighet, men det er ikke tatt ut noen siktelse.

– Jeg er veldig trist over å høre om dødsfallene som er en følge av undertrykkelsen til denne ulovlige og illegitime regjeringen, skriver Vizcarra på Twitter.

Avviser at de demonstrerer mot ham

Merino, som nylig var lederen i nasjonalforsamlingen, regnes som en heller ukjent skikkelse i Perus offentlighet.

Merino steg til makten da nasjonalforsamlingen tok i bruk en klausul som stammer fra det 19. århundre og erklærte presidenten «moralsk uegnet» på grunn av anklager om at han skal ha mottatt bestikkelser da han var guvernør for flere år siden.

Merino har avvist at demonstrasjonene er mot ham, og sier til en lokal radiokanal at demonstrantene protesterer mot arbeidsledighet og problemer med studiene på grunn av koronaviruset.

Les mer om

  1. Peru
  2. Lima