Verden

IS har henrettet minst 41 menn for homofili på halvannet år

Det hittil siste drapet fant sted i Syria i mai i år. Forsker frykter at henrettelsene kan presse andre muslimske land til å slå hardere ned på homofili.

Dette bildet er ett av flere i en serie som ble publisert 7 mai i år, fra en henrettelse i byen Manbij. I bildeteksten heter det: "Håndhevingen av sharia-straff mot en person som begikk handlingene til Lots folk."
  • Pål Vegard Hagesæter
Nyhetsbrev Få oversikten med vårt nyhetsbrev om Ukraina

Mai, 2016: I byen Manbij, ikke langt fra Aleppo i Syria, har en folkemengde samlet seg. De står like ved en fire etasjes bygning under oppføring. Publikummet består av menn og gutter, noen av dem under ti år.

En ung mann føres ut på taket av bygningen. Han er bakbundet og har bind for øynene. Sammen med ham på taket er flere bevæpnene soldater.

De kaster mannen fra taket. Etter at han treffer bakken, bidrar tilskuerne til henrettelsen ved å kaste steiner på ham. Det siste bildet i serien IS har publisert viser mannen liggende på bakken, omgitt av steiner, med blod rennende fra hodet.

Tre henrettelser hittil i 2016

Drapet beskrevet ovenfor er det hittil siste av minst 41 henrettelser IS har utført på menn som er anklaget for homofili, ifølge en oversikt fra den amerikanske organisasjonen Outright Action International.

Tre menn er ifølge oversikten henrettet hittil i 2016, mens det store flertallet av drapene har skjedd i 2015.
Organisasjonen har kun talt med henrettelser Den islamske staten (IS) offentlig har påtatt seg ansvaret for, eller som er dokumentert gjennom to uavhengige kilder.

Et stort publikum hadde møtt frem til henrettelsen i mai, inkludert mange barn.

Kastes fra den høyeste bygningen i byen

De 41 mennene er alle straffet for å ha begått "handlingene til Lots folk". Ifølge Koranen er Lot en profet med tilknytning til Sodoma og Gomorrah. I dag knyttes ofte sex mellom menn til "Lots folk".

IS har dømt folk som utfører en slik handling til å kastes fra den høyeste bygningen i byen og deretter steines. Det er slik flertallet av mennene er henrettet, viser bilderapportene IS har publisert.

I oversikten finnes også ofre som er halshugget, henrettet med pistol eller steinet uten å ha bli kastet fra et tak først. Bildene viser at det som regel er samlet et stort publikum til henrettelsene, og at det ofte er barn til stede.

  • Les hvordan myndighetene avgjør om asylsøkere som sier at de er homofile skal få opphold i Norge: Ugandiske Henry sier at han er homofil. UDI tror ham ikke.

Som kartet over viser har det vært flest henrettelser i Neinave-provinsen i Irak, der til sammen 12 personer er drept. Eller er avstraffelsene ganske jevnt fordelt over territoriet IS kontrollerer eller har kontrollert i Irak og Syria.

– Da dette begynte, bestemte vi oss for å samle dokumentasjon. Ingen skal kunne komme i ettertid og si at dette ikke har skjedd, sier Kevin Schumacher, programkoordinator for Midtøsten og Nord-Afrika i Outreach.

Han sier at 41 er et konservativt tall, og at de er sikre på at det finnes flere saker som IS ikke har publisert rapporter fra.

Forsker trekker paralleller til Taliban

Cecilie Hellestveit, forsker ved International law and policy institute i Oslo, påpeker at henrettelsene ikke er enestående i moderne historie. Hun kaller dem en ekstrem variant av noe man tidligere har sett i Afghanistan under Taliban og i Sudan på 1990-tallet. I begge tilfeller fantes regimer som kappet av hendene på folk eller steinet kvinner for utroskap.

– Både dette og IS' henrettelser har til hensikt å vise at islamsk lov blir fulgt til punkt og prikke. Underteksten er at andre land som påberoper seg å være islamske, ikke er det, fordi de ikke tar Guds ord på alvor, sier hun.

Cecilie Hellestveit

Derfor mener forskeren at IS' henrettelser kan påvirke holdningene til og straffen for homofili i andre muslimske land, som for eksempel Saudi-Arabia.

– Man kan se for seg to reaksjoner. Noen vil si at dette er en form for straff som tilhører en annen tid. Men det kan også skape et press på andre regimer om å opprettholde sin legitimitet ved å være like bokstavtro. Jeg er redd for at det siste er mest sannsynlig, sier Hellestveit.

Skiller mellom utsatte grupper og andre fanger

Hun skiller tydelig mellom IS' forfølgelse av folkegrupper som homofile og yesidier, og de henrettelsene organisasjonen har gjort av ulike hjelpearbeidere, journalister og andre personer de har bortført.

– Noen grupper er spesielt utsatt i den bokstavtro tradisjonen innen islam. De er identifisert som mennesker som skal gjøres til slaver eller utsettes for straff. Mens årsaken til at en del av de utenlandske gislene som er tatt til fange blir henrettet, kan være taktiske hensyn, utpressing eller politiske prosesser.

Les mer om

  1. Den islamske staten (IS)
  2. Syria
  3. Irak
  4. Sharia
  5. Taliban
  6. Cecilie Hellestveit
  7. Saudi-Arabia