Verden

EU gir Polen refs for omstridte lovendringer

EU-kommisjonen har sendt en formell klage på Polens omstridte lovendringer, noe som er et første skritt mot innføring av sanksjoner mot landet.

Polens nye president Andrzej Duda er populær blant mange på hjemmebane, men kontroversiell i EU-systemet.
 • Thomas Olsen
  Journalist
 • NTB

– Vi har til nå ikke vært i stand til å finne en løsning. Vi er bekymret for sammensetningen av grunnlovsdomstolen og respekten for dens avgjørelser, sier EU-kommisjonens visepresident Frans Timmermans.

Han gjorde det onsdag kjent at Kommisjonen har sendt en formell klage til polakkene. Dermed er EU ett skritt nærmere sanksjoner mot Warszawa.

– Polen har nå mulighet til å svare. Og vi ønsker at dialogen skal fortsette, sier Timmermanstil pressen i Brussel.

«En politisk blitzkrig» fra de ultrakonservative:Polen er gått fra suksesshistorie til versting på to måneder

Regjeringen vil kontrollere domstolen

EU er bekymret for flere omstridte lovendringer i Polen etter at det nasjonalkonservative Lov- og rettferdighetspartiet (PiS) kom til makten i fjor.

Det har spesielt dreiet seg om en endring i grunnlovsdomstolen som har gjort det vanskeligere å stanse nye lovforslag fra regjeringen.

Europarådets rådgivende juridiske avdelingslo i mars fast at innskrenkingen av grunnlovsdomstolens makt i Polen kan svekke demokratiet i landet.

EU-kommisjonens visepresident, tidligere utenriksminister i Nederland, Frans Timmermans vil tvinge Polen til å følge EUs demokratiprinsipper.

Timmermans sattei januar i gang en gransking for å vurdere den opp mot EUs rettsstatsprinsipper.

Polske ledere har ikke likt bekymringsmeldingene fra Brussel og har en rekke ganger anklaget EU for å legge seg opp i interne forhold.

Sammenlignet med diktatur

I fjor høst oppnådde PiS rent flertall i valget på ny nasjonalforsamling. EU har også tidligere kommet med sterk kritikk av landet, og EU-parlamentets president Martin Schulz har sammenlignet utviklingen i Polen med diktatoriske regimer.

Rundt nyttår vedtok landet loven som styrker regjeringens kontroll over grunnlovsdomstolen, samt enny medielov som innskrenker pressefriheten.

 • Les om noen av innstrammingene: Polen innskrenker pressefriheten

Kan miste stemmeretten og bli satt under tilsyn

Den polske regjeringen har nå to uker på seg til å svare på EU-kommisjonens klage, som truer med å aktivere EUs «rettsstatsmekanisme» og sette Warszawa under tilsyn.

Dersom EU velger å bruke denne sanksjonen, vil det i ytterste fall kunne bety at Polen blir fratatt sine stemmerettigheter i det folkevalgte EU-parlamentet og i rådet hvor representanter fra alle regjeringene sitter.

Etter det Aftenposten kjenner til har ikke EU brukt denne rettsstatsmekanismen på en slik måte som de nå truer med mot Polen.

Etter at nå avdøde Jörg Haider fra det høyreradikale Frihetspartiet kom inn i regjering i Østerrike i 2000, førte det til at andre EU-land isolerte Østerrike. Men da var ikke regelverket, som EU-kommisjonen nå rasler med, på plass.

Les også

 1. EU-kommissær truer med prosess hvor Polen kan miste stemmeretten i EU

Les mer om

 1. EU-kommisjonen
 2. Polen
 3. EU
 4. EU-parlamentet
 5. Warszawa