Verden

Aftenpodden USA: Hatet av høyresiden. Fryktet i eget parti. Hva er det neste for AOC?

Alexandria Ocasio-Cortez har tatt de demokratiske partipampene på sengen før. Nå lurer alle på hva hun planlegger i 2022.

Alexandria Ocasio-Cortez er kontroversiell både i eget parti og blant amerikanere flest. Samtidig er hun en av USAs mest profilerte politikere.
  • Øystein Kløvstad Langberg
    Øystein Kløvstad Langberg
    USA-korrespondent

Kommentator Christina Pletten og USA-korrespondent Øystein Langberg snakker om kometkarrieren til Alexandria Ocasio-Cortez (31), kjent som AOC, i denne episoden av Aftenpodden USA.

Hun kom fra intet og ble valgt inn i Representantenes hus i 2018 – etter å ha danket ut den etablerte demokraten Joe Crowley i partiets primærvalg samme år.

På kort tid er hun blitt en av de mest profilerte politikerne i USA.

– Dette var noe som rystet partiledelsen og som de egentlig har strevet med siden, sier Pletten.

Hun og Langberg mener AOC må sees på som et politisk naturtalent.

– Hun var også rett person på rett tid, og kom inn som en helt ekstrem kontrast til Trump, sier Pletten.

Samtidig har de to politikerne også flere likhetstrekk, blant annet i måten de kommuniserer på og i måten de er villige til å ta oppgjør med egne partifeller på.

Aftenpodden USA kommer hver tirsdag. Lytt og abonner der du pleier å høre på podkast.

Sikter hun enda høyere?

Ocasio-Cortez vant enkelt gjenvalg i 2020, og mange spør seg nå om hun vil jakte på en mer prestisjetung post ved mellomvalget i 2022.

Det spekuleres blant annet i om hun vil forsøke å kapre New York-setet til senatsleder Chuck Schumer ved å utfordre ham i demokratenes primærvalg neste vår.

Et annet alternativ er posten som guvernør i New York. Mannen som nå har stillingen, demokraten Andrew Cuomo, er i hardt vær etter anklager om mobbing og seksuell trakassering.

Både Pletten og Langberg mener et sete i Senatet vil være det beste springbrettet for AOC om hun på sikt vil stille som presidentkandidat.

– Bernie Sanders etterlater seg et tomrom på venstresiden hos demokratene, og det vil mange forsøke å fylle. Ocasio-Cortez er kanskje den som er best posisjonert, sier Langberg.

Her hører du Aftenpodden USA

Aftenpodden USAs ukentlige episoder finnes blant annet i Itunes, Spotify og i Aftenpostens egen mobilapp.

Podkasten har egen feed. Den ligger ikke lenger bak mur, men er nå åpen for alle.

Abonner på «Aftenpodden USA» der du hører på pod.

Les mer om

  1. USA
  2. Alexandria Ocasio-Cortez
  3. AOC