Aftenpodden USA: Hatet av høyresiden. Fryktet i eget parti. Hva er det neste for AOC?

Alexandria Ocasio-Cortez har tatt de demokratiske partipampene på sengen før. Nå lurer alle på hva hun planlegger i 2022.

Alexandria Ocasio-Cortez er kontroversiell både i eget parti og blant amerikanere flest. Samtidig er hun en av USAs mest profilerte politikere.

Kommentator Christina Pletten og USA-korrespondent Øystein Langberg snakker om kometkarrieren til Alexandria Ocasio-Cortez (31), kjent som AOC, i denne episoden av Aftenpodden USA.

Hun kom fra intet og ble valgt inn i Representantenes hus i 2018 – etter å ha danket ut den etablerte demokraten Joe Crowley i partiets primærvalg samme år.

På kort tid er hun blitt en av de mest profilerte politikerne i USA.

– Dette var noe som rystet partiledelsen og som de egentlig har strevet med siden, sier Pletten.

Hun og Langberg mener AOC må sees på som et politisk naturtalent.

– Hun var også rett person på rett tid, og kom inn som en helt ekstrem kontrast til Trump, sier Pletten.

Samtidig har de to politikerne også flere likhetstrekk, blant annet i måten de kommuniserer på og i måten de er villige til å ta oppgjør med egne partifeller på.

Aftenpodden USA kommer hver tirsdag. Lytt og abonner der du pleier å høre på podkast.

Sikter hun enda høyere?

Ocasio-Cortez vant enkelt gjenvalg i 2020, og mange spør seg nå om hun vil jakte på en mer prestisjetung post ved mellomvalget i 2022.

Det spekuleres blant annet i om hun vil forsøke å kapre New York-setet til senatsleder Chuck Schumer ved å utfordre ham i demokratenes primærvalg neste vår.

Et annet alternativ er posten som guvernør i New York. Mannen som nå har stillingen, demokraten Andrew Cuomo, er i hardt vær etter anklager om mobbing og seksuell trakassering.

Både Pletten og Langberg mener et sete i Senatet vil være det beste springbrettet for AOC om hun på sikt vil stille som presidentkandidat.

– Bernie Sanders etterlater seg et tomrom på venstresiden hos demokratene, og det vil mange forsøke å fylle. Ocasio-Cortez er kanskje den som er best posisjonert, sier Langberg.

Her hører du Aftenpodden USA

Aftenpodden USAs ukentlige episoder finnes blant annet i Itunes, Spotify og i Aftenpostens egen mobilapp.

Podkasten har egen feed. Den ligger ikke lenger bak mur, men er nå åpen for alle.

Abonner på «Aftenpodden USA» der du hører på pod.