Masseevakueringer etter tsunamivarsel for store deler av Stillehavet

Titusenvis av mennesker i New Zealand, Ny Caledonia og Vanuatu har blitt bedt om å evakuere etter de store jordskjelvene ved New Zealand.

Nære Waitangi på New Zealand har folk evakuert til høyden, der de speider ut mot vannet for å se etter tegn til tsunami. Det er utstedt tsunamiadvarsel for flere områder i Stillehavet.
  • NTB-AFP-DPA

– Basert på alle tilgjengelige data, er farlige tsunamibølger varslet i noen kystområder, advarer tsunamivarslingssenteret på Hawaii.

Senteret har varslet om tsunamibølger på 3 centimeter ved Tonga.

Det amerikanske senteret mener det er fare for bølger på opptil tre meter i stillehavsregionene Vanuatu og det franske territoriet Ny-Kaledonia.

I Ny-Kaledonias hovedstad Noumea har myndighetene bedt folk forlate alle strender, holde seg unna vannet og å ikke hente barn på skolen, for å unngå trafikkaos.

Skjelvet kan utløse mindre bølger i områder så langt unna som Japan, Russland, Mexico og den søramerikanske kysten.

New Zealands myndigheter har beordret folk på østkysten av Nordøya om å evakuere umiddelbart på grunn av tsunamifaren etter et jordskjelv målt til styrke 8, som inntraff etter to skjelv tidligere på dagen med styrke 6,9 og 7,4.

– Folk nær kysten må umiddelbart komme seg opp i terrenget, ut fra alle evakueringsområder, eller så langt inn fra kysten som mulig, heter det i en oppfordring fra landets krisebyrå.

Det er ikke foreløpig ikke meldt om skader som følge av jordskjelvene.