Ny dyster koronarekord i Brasil

For første gang er det registrert flere enn 4.000 koronarelaterte dødsfall i løpet av ett døgn i Brasil.

Nå dør over 170 brasilianere av koronaviruset hver eneste time. Det fører til stort press på gravplassene, som her i Sao Paulo.

De nye tallene ble offentliggjort av det brasilianske helsedepartementet tirsdag. 4.195 nye dødsfall er blitt registrert.

Så langt i pandemien er det dokumentert nesten 337.000 koronarelaterte i Brasil – det nest høyeste tallet i verden etter USA.

Sett i forhold til folketallet har midlertid både Storbritannia, Italia, Belgia og en rekke østeuropeiske land en høyere andel registrerte koronadødsfall enn USA og Brasil.

Brasil har imidlertid over 210 millioner innbyggere, og bare i mars måned døde 66.573 koronasmittede i landet.

– Aldri i landets historie har vi sett en enkelt hendelse ta livet av så mange mennesker på en enkelt måned, sa legen Miguel Nicolelis, som har vært koordinator for pandemiberedskapen i den nordøstlige delen av landet.

Les også

Brasil setter dramatiske korona-rekorder. Det er dårlig nytt for Brasil – og resten av verden

Helsetjenesten i deler av landet har kollapset på grunn av den enorme tilstrømmingen av pasienter til sykehusene, og leger tvinges nå til å velge hvilke pasienter de skal gi livreddende hjelp til.

En koronapasient frakter inn til et sykehus i Brasilia 3. mars.

Helseeksperter sier at eksplosjonen av smittetilfeller i det søramerikanske landet delvis er drevet av en lokal variant av viruset som kalles P1.

Den er svært smittsom. Varianten kan smitte mennesker som allerede har hatt covid-19 på nytt. P1 har spredt seg til flere land, deriblant USA, Storbritannia og Japan. P1 er også påvist i Norge.

Så lenge viruset fortsetter å spre seg ukontrollert i Brasil, er det risiko for at flere varianter kan dukke opp i landet, sier forskere.