Verden

Russland: Vil ikke gå til krig mot Ukraina

Russland driver styrkeoppbygging langs grensen til Ukraina, men avviser at de vil gå til krig mot nabolandet. USA advarer Russland mot å handle ansvarsløst.

Soldater tilhørende utbryterrepublikken Luhansk patruljerer i områder i nærheten av frontlijen i Donetskij.
  • NTB
Nyhetsbrev Få oversikten med vårt nyhetsbrev om Ukraina

Kampene mellom prorussiske separatister og ukrainske regjeringsstyrker i Øst-Ukraina har bitt trappet opp den siste tiden. Samtidig har Russland utplassert flere soldater langs grensen til de separatist-kontrollerte områdene i Øst-Ukraina.

Det har vakt frykt for en eskalering av konflikten. Men president Vladimir Putins talsmann Dmitirij Peskov avviser at russerne har planer om krig.

– Selvfølgelig er det ingen som har planer om å gå til krig, sier Peskov søndag.

– Ikke involvert

Peskov hevder fortsatt at Russland ikke er involvert i konflikten i Øst-Ukraina, men sier at Russland ikke «vil forholde seg likegyldig» til skjebnen til de russisktalende ukrainerne som bor i de konfliktherjede regionene øst i Ukraina.

Ukraina anklager Russland for å ha utplassert tusenvis av soldater langs den nordlige og østlige grensen mot Ukraina samt på Krim-halvøya, som Russland annekterte i 2014.

USA og EU advarer

Kreml nekter ikke for styrkeoppbyggingen, men insisterer likevel på at de ikke har noen som helst planer om å true noen.

Situasjonen i Øst-Ukraina er spent, og tidligere denne uken var den ukrainske presidenten Volodymyr Zelenskyj (i midten) på besøk ved fronten. Russland avviser søndag at de har planer om å gå til krig mot nabolandet.

Både USA og Europa advarer mot en eskalering av konflikten.

USAs utenriksminister Antony Blinken sier søndag at det vil få konsekvenser dersom Russland handler ansvarsløst eller aggressivt mot Ukraina.

Les også

  1. Tiktok-video avslørte russiske styrker: Er dette en maktdemonstrasjon eller starten på en storkrig?

  2. Russerne flytter soldater mot Ukraina. Russisk ekspert spår storkrig innen mai.

  3. Skyttergraver og gjørme preger Europas glemte krig. Nå frykter flere en ny oppblussing.

Les mer om

  1. Krig
  2. Russland
  3. Ukraina