Verden

Professor: - Israel hadde ikke rett til å gripe inn

Diplomatisk krise mellom Israel og Tyrkia etter at tyrkisk skip ble angrepet.

Angrepet skjedde ca 65 nautiske mil fra land. Israels territorialgrense går ved 12 nautiske mil. Sist kjente posisjon før angrepet er oppgitt av <a href="http://witnessgaza.com/" target="_blank"> organisasjonen selv.</a> Kart: Google Earth.

 • Mari Torsdotter Hauge
 • Eirik Wallem Fossan (multimedia)

Les også:

Flåten som ble utsatt for en israelsk militæraksjon før morgengry mandag, lå i internasjonalt farvann. Angrepet er dermed et brudd på gjeldene rett om grenser til sjøs.

Geir Ulfstein. FOTO: UIO

— Generelt sett er det 12 nautiske mil som er territorialgrensen for stater. Farvann utenfor dette er i denne sammenheng internasjonalt farvann, og slik jeg ser det ble konvoien altså angrepet i internasjonalt farvann, sier professor i havrett, Geir Ulfstein, ved Institutt for offentlig rett, UiO, til Aftenposten.no.

Han forteller at dette gjelder selv om Israel ikke har undertegnet FNs havrettskonvensjon.

- Hva betyr det at denne konvoien ble angrepet i internasjonalt farvann?

— Prinsippet er at i internasjonalt farvann er det bare flaggstatene som har myndighet over et skip, andre har ikke rett til å gripe inn. Unntaket her er piratvirksomhet, hvor man har lov til å gripe inn, men det er ikke tilfelle i denne saken, sier professoren.

Israel innrømmet selv overfor Aftenposten.no tidligere i dag at landet gikk til angrep på et annet lands skip i internasjonalt farvann.

- Vi hadde rett til å gå til aksjon i internasjonalt farvann fordi skipene var på vei for å bryte blokaden, sa Yigal Palmor, talsmann for det israelske utenriksdepartementet, i et intervju med Aftenposten.no.

Tyrkisk skip angrepet

Det israelske marinefartøyet 'Corvette' ankommer havnen i Ashdod mandag. FOTO: REUTERS AMIR COHEN

Skipet som seilte først i nødhjelpsflåten seiler under tyrkisk flagg og heter Mavi Marmara. Det ble angrepet av israelske soldater og flere mennesker mistet livet.

— Hva slags rettigheter har Tyrkia som flaggstat?

- Dette er ikke et angrep i den forstand at det er krig, og det gir derfor ikke Tyrkia rett til å bruke militær makt i selvforsvar, men Tyrkia er det landet som kan opptre på vegne av dette skipet, for eksempel gjennom å kreve erstatning eller gå til sak i en internasjonal domstol.

Om bord på skipet er det mange aktivister fra en rekke ulike land, blant annet Norge.

De siste meldingene går ut på at det er 19 mennesker som er drept, og flere titalls såret, men man vet ikke hvilke land de drepte og sårede kommer fra.

- På samme måte som Tyrkia kan handle på vegne av skipet, kan hjemstatene til de enkelte passasjerene om bord handle på deres vegne, sier Ulfstein.

Tyrkias ambassadør kalt hjem

Tyrkiske myndigheter har reagert svært sterkt på angrepet på flåten med aktivister og nødhjelp på vei mot Gaza mandag. Landet sier aksjonen kan ha skadet de israelsk-tyrkiske forbindelsene på en måte som ikke lar seg reparere.

Den tyrkiske ambassadøren til Israel er kalt hjem, tre planlagte militærøvelser sammen med Israel er avlyst, og Tyrkias statsminister, Recep Tayyip Erdogan har avlyst møter i utlandet og dratt hjem for å håndtere den diplomatiske krisen.

Tyrkia er blant landene som nå krever krisemøte i FNs sikkerhetsråd. Det samme krever Libanon.

 1. Les også

  Krever granskning av angrepet på flåten

 2. Les også

  USA: - Beklager tap av liv

 3. Les også

  - Verbale fordømmelser ren rutine for Israel

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Relevante artikler

 1. VERDEN

  Tyrkia og Israel enige om forsoningsavtale

 2. VERDEN

  Fem norske aktivister fengslet for forsøk på å bryte israelsk blokade

 3. VERDEN

  Jerusalem-striden har fått de to statslederne til å ryke i tottene på hverandre

 4. VERDEN

  SV-politiker: – De ga oss juling

 5. VERDEN

  Tyrkia krever at libysk krigsherre frigir seks tyrkiske borgere

 6. VERDEN

  Israel: Norske Gaza-aktivister slippes fri i dag