Omkom i isras

K2-ekspedisjonen bekrefter nå at den norske klatreren Rolf Bae (33) omkom i Pakistan. De andre norske klatrerne var vitner til raset.

Rolf Bae er bekreftet omkommet i K2.<br/>

Les også:

Det er nå klart at den norske klatreren Rolf Bae omkom da han ble tatt av et isskred i K2-fjellet i Pakistan natt til lørdag.

— Rolf var på vei tilbake ned mot Camp 4 på 8000 meters høyde sammen med andre norske ekspedisjonsmedlemmer da han ble tatt av et isras ca. 8100 moh. Andre medlemmer av den norske ekspedisjonen var vitner til det som skjedde, skriver ekspedisjonens talsmann, Bjørn Sekkesæter, i en pressemelding som ble sendt ut klokken 13.50 i dag.

De andre nordmennene er nå i trygghet nede på base camp.

Bae ble meldt savnet natt til lørdag. Sammen med sin kone, Cecilie Skog, var han en del av en ekspedisjon som hadde som mål å nå verdens nest høyeste fjelltopp K2.

Sju bekreftet omkommet

Kona Cecilie er en av nordmennene som skal ha vært vitne til at Bae ble tatt av raset.

— Hun så ham og tre til bli tatt av raset, sier Pat Falvey til Times Online.

Falvey er en av Irlands mest erfarne fjellklatrere, og har hatt telefonkontakt med ekspedisjonen etter det fatale raset.

Det opereres også med ulike tall på hvor mange som kan ha omkommet etter K2-ulykken. Times Online sier de frykter av syv klatrere har mistet livet, mens svenske Aftonbladet.se skriver at elleve personer er omkommet.

Ifølge Reuters har fem fjellklatrere fra en sørkoreansk ekspedisjon mistet livet. To av disse er fra korea, og to er fra Nepal. I tillegg er en serbisk klatrer også bekreftet omkommet.

Vanskelig redningsarbeid

Fortsatt er seks klatrere savnet i K2-fjellet i det såkalte Bottleneck-området, og redningsarbeidet er nå en kamp mot klokken.

Den svenske klatreren Renata Chlumska har personlig erfaring med tilsvarende klatreulykker.

Chlumska forteller at høyden kroppen langsomt brytes ned på en slik ekstrem høyde, og at man blir svakere og svakere.

— Det gjelder å samle seg og ikke få panikk. Jeg var selv på Mount Everest da 13 personer omkom der i 1996. Man vil så gjerne hjelpe til, men føler seg utrolig hjelpesløs, sier hun.

Redningsarbeidet er svært vanskelig i området der israset gikk. Helikopter klarer ikke å fly i så store høyder, og i tillegg er det mellom 20 og 30 minusgrader.

Det har vært flere store klatreulykker både på K2 og Mount Everest. Totalt har over 70 menneskeliv gått tapt i fjellklatringsekspedisjoner på K2.

Tidenes verste klatreulykke fant sted på Peak Lenin i Kirgistan, der 43 mennesker omkom etter et isskred i juli 1990.

Statistisk sett er likevel K2 et fjell der sjansene for å bli utsatt for en ulykke er høyere enn flere andre høye fjelltopper. Det melder Reuters.

Skulle vært med

Administrerende direktør i Acta, Simen Mørdre, skulle vært med på den dramatiske K2-ekspedisjonen. Han ble hjemme på grunn av de turbulente foholdene i selskapet han leder.

Han har hatt løpende kontakt med gruppens talsmenn og deltakernes familier, men vil ikke si noe om hva som har skjedd.

— Jeg har snakket med de pårørende, og de ønsker at vi ikke uttaler oss til pressen, sier han til Aftenposten.no.

Flyr over området

Ifølge nettstedet humanedgetech.com er det forberedt en flyvning over området for å forsøke å lokalisere de savnede klatrerne.

Det er da snakk om et propellfly, ikke helikopter. Før flyet kan ta av, er de imidlertid avhengige av at skydekket letter.

Helikoptertransport av skadede klatrere fra de lavere leirene ned til basecamp vil bli gjennomført i morgen tidlig.