Verden

President-debatten: Fikk minst taletid, men vant debatten

En CNN-meningsmåling har kåret en vinner etter nattens presidentdebatt. 53 prosent mener utfordrer Joe Biden var debattens vinner. 39 prosent synes president Donald Trump kom best ut.

Den andre og siste debatten mellom president Donald Trump og demokratenes kandidat Joe Biden er over, og det var en mer sivilisert debatt enn deres første møte. Foto: Morry Gash / pool via AP / NTB

 • Thomas Olsen
  Journalist

Den andre og siste debatten mellom president Donald Trump og Demokratenes kandidat Joe Biden er over, og det var en mer sivilisert debatt enn deres første møte.

Trump og Biden debatterte i litt over 90 minutter ved Belmont University i Nashville i Tennessee natt til fredag. Tema for debatten var blant annet koronakrisen, innvandring, rase i USA og klimaendring.

Les også

Debatten ble kalt Trumps siste sjanse. Den ble helt annerledes enn sist.

CNN-meningsmålingen

CNNs umiddelbare «instant poll»-meningsmåling viser at Biden vant debatten. Men kun litt over halvparten av seerne mener demokratenes kandidat var best, 53 prosent pekte på 77-åringen som duellens vinner.

39 prosent mener Donald Trump kom best ut i nattens debatt, varsler CNN like før klokken 06 fredag morgen.

Hvem er mest president?

Men selv om Trump ifølge seerne kom dårligst ut i den aller siste debatten, så var det ikke overveldende mange som lot seg imponere av Bidens pondus og fremtoning.

På spørsmålet «Hvem fremsto som den sterkeste lederen?», delte faktisk seerne seg på på midten. 49 prosent svarte Donald Trump, 49 prosent mente tidligere visepresident Biden fremsto som den sterkeste lederen.

Mange pekte på debatten i Nashville som Trumps siste sjanse til å ta igjen Biden. Men nattens debatt klarte trolig ikke å overbevise de siste usikre og nølende velgerne. I hvert fall ikke de som så presidentduellen på CNN.

På spørsmål om nattens debatt gjorde at man fikk mer lyst til stemme på en av kandidatene, svarte 23 prosent «Joe Biden», mens 14 prosent lot seg overbevise av Donald Trump. Hele 64 prosent svarte «Ingen av dem».

Gir Trump ok karakter

Den anerkjente statistikeren Nate Silver driver nettstedet FiveThirtyEight. Han oppsummerer Trumps valgdebatter mot Hillary Clinton i 2016 og mot Joe Biden i årets valg. Hans konklusjon er at Trump i natt gjorde det bedre enn i flere andre presidentdebatter.

Trump fikk snakke mest

Mens den første debatten i slutten av september ble stemplet som et kaos, førte nye debattregler til at nattens debatt hadde mer struktur.

Med mikrofonene skrudd av de første to minuttene av hvert tema, brukte kandidatene likevel kroppsspråk og ansiktsuttrykk aktivt for å vise hva de mente om den andre parts svar.

Fox News’ Chris Wallace, som ledet den første debatten, sier han er misunnelig på hvordan debatten forløp.

Det var Trump som fikk mest taletid i nattens debatt, viser en oversikt fra CNN. Han talte i 41 prosent av tiden, mens Biden kom til ordet i 37,5 prosent av tiden.

Trump var i store deler av debatten mer kontrollert enn i den første debatten, og han skrøt også av ordstyrer Kristen Welker fra NBC News.

– Så langt har jeg stor respekt for måten du håndterer ting på, det må jeg si, sa Trump.

Les mer om

 1. USA-valget 2020
 2. Debatt
 3. Donald Trump
 4. Joe Biden
 5. CNN

USA-valget 2020

 1. VERDEN

  Direktestudio: Alt om valget i USA

 2. VERDEN

  Trump vil benåde flere før han går av. En av dem kan bli Michael Flynn.

 3. DEBATT

  Mange tenker at uroen ikke kan komme hit. Men det kan den.

 4. VERDEN

  Peker omsider på Biden som valgvinner: – Selv kjæledyrene mine fikk drapstrusler

 5. VERDEN

  Nå har Biden fått beskjed om at overgangsprosessen kan begynne. Trump sier han har gitt grønt lys.

 6. KOMMENTAR

  Han tok med barnebarnet for å undertegne Parisavtalen. Nå er han tilbake.