Verden

President-debatten: Fikk minst taletid, men vant debatten

En CNN-meningsmåling har kåret en vinner etter nattens presidentdebatt. 53 prosent mener utfordrer Joe Biden var debattens vinner. 39 prosent synes president Donald Trump kom best ut.

Den andre og siste debatten mellom president Donald Trump og demokratenes kandidat Joe Biden er over, og det var en mer sivilisert debatt enn deres første møte. Foto: Morry Gash / pool via AP / NTB

 • Thomas Olsen
  Journalist

Den andre og siste debatten mellom president Donald Trump og Demokratenes kandidat Joe Biden er over, og det var en mer sivilisert debatt enn deres første møte.

Trump og Biden debatterte i litt over 90 minutter ved Belmont University i Nashville i Tennessee natt til fredag. Tema for debatten var blant annet koronakrisen, innvandring, rase i USA og klimaendring.

Les også

Debatten ble kalt Trumps siste sjanse. Den ble helt annerledes enn sist.

CNN-meningsmålingen

CNNs umiddelbare «instant poll»-meningsmåling viser at Biden vant debatten. Men kun litt over halvparten av seerne mener demokratenes kandidat var best, 53 prosent pekte på 77-åringen som duellens vinner.

39 prosent mener Donald Trump kom best ut i nattens debatt, varsler CNN like før klokken 06 fredag morgen.

Hvem er mest president?

Men selv om Trump ifølge seerne kom dårligst ut i den aller siste debatten, så var det ikke overveldende mange som lot seg imponere av Bidens pondus og fremtoning.

På spørsmålet «Hvem fremsto som den sterkeste lederen?», delte faktisk seerne seg på på midten. 49 prosent svarte Donald Trump, 49 prosent mente tidligere visepresident Biden fremsto som den sterkeste lederen.

Mange pekte på debatten i Nashville som Trumps siste sjanse til å ta igjen Biden. Men nattens debatt klarte trolig ikke å overbevise de siste usikre og nølende velgerne. I hvert fall ikke de som så presidentduellen på CNN.

På spørsmål om nattens debatt gjorde at man fikk mer lyst til stemme på en av kandidatene, svarte 23 prosent «Joe Biden», mens 14 prosent lot seg overbevise av Donald Trump. Hele 64 prosent svarte «Ingen av dem».

Gir Trump ok karakter

Den anerkjente statistikeren Nate Silver driver nettstedet FiveThirtyEight. Han oppsummerer Trumps valgdebatter mot Hillary Clinton i 2016 og mot Joe Biden i årets valg. Hans konklusjon er at Trump i natt gjorde det bedre enn i flere andre presidentdebatter.

Trump fikk snakke mest

Mens den første debatten i slutten av september ble stemplet som et kaos, førte nye debattregler til at nattens debatt hadde mer struktur.

Med mikrofonene skrudd av de første to minuttene av hvert tema, brukte kandidatene likevel kroppsspråk og ansiktsuttrykk aktivt for å vise hva de mente om den andre parts svar.

Fox News’ Chris Wallace, som ledet den første debatten, sier han er misunnelig på hvordan debatten forløp.

Det var Trump som fikk mest taletid i nattens debatt, viser en oversikt fra CNN. Han talte i 41 prosent av tiden, mens Biden kom til ordet i 37,5 prosent av tiden.

Trump var i store deler av debatten mer kontrollert enn i den første debatten, og han skrøt også av ordstyrer Kristen Welker fra NBC News.

– Så langt har jeg stor respekt for måten du håndterer ting på, det må jeg si, sa Trump.

Les mer om

 1. USA-valget 2020
 2. Debatt
 3. Donald Trump
 4. Joe Biden
 5. CNN

USA-valget 2020

 1. VERDEN
  Publisert:

  Trump fordømmer støttespillere som stormet Kongressen

 2. VERDEN
  Publisert:

  Washington stålsetter seg for spetakkel i gatene og forsinkelser i korridorene

 3. VERDEN
  Publisert:

  Trump ringte valgansvarlig i Georgia: – Han snakker som en mafiasjef

 4. VERDEN
  Publisert:

  Donald Trump var presidentkandidaten som lovet å bli en helt annerledes president. Det løftet holdt han.

 5. VERDEN
  Publisert:

  Republikaneren som leder Senatet: Biden-avstemningen blir min viktigste noensinne på 36 år

 6. VERDEN
  Publisert:

  Senator vil stemme mot at Biden vant valget