Verden

Dette er migrantenes hverdagliv i et vinterkaldt Europa

Snøen har lagt seg over deler av kontinentet, men til tross for fallende temperatur tok 62.000 migranter seg over fra Tyrkia til Hellas i januar.

Flere grupper med migranter går over et delvis snødekket jorde ved Miratovac i Serbia, kort tid etter at de har krysset grensen fra Makedonia.
  • Ntb
  • Henning Carr Ekroll
    Nyhetssjef

Vi advarer mot enkelte sterke bilder.

Over 62.000 asylsøkere og migranter krysset Egeerhavet fra Tyrkia til Hellas i løpet av januar. Dette er 35 ganger så mange som i januar i fjor, viser en oversikt fra Den internasjonale organisasjonen for migrasjon (IOM).

Minst 360 har omkommet under den farefulle overfarten i januar, og på lørdag omkom 39 flyktninger da en overfylt båt sank utenfor Ayvacik i Tyrkia.

— Lokalbefolkningen våknet til lyden av skrikende migranter, fortalte borgermesteren i byen, Mehmet Unal Sahin.

Mens mange tidligere forsøkte å ta seg over Middelhavet fra Nord-Afrika til Italia, forsøker de fleste nå å ta seg til Europa via den østlige ruten fra Tyrkia til Hellas.

90 prosent av alle som ankom Hellas den siste uken, kom fra Syria, Irak eller Afghanistan. Flyktninger fra disse landene får reise videre til Makedonia og fortsette ferden til andre europeiske land, der de søker om asyl.

Migranter på vei nordover fotografert i Miratovac i Serbia, kort tid etter at de har krysset grensen fra Makedonia.
En migrant fra Libya hender opp klesvask på et gjerde i en mottaksleir som tidligere var en del av OL-anlegget i Aten.
Migranter fotografert ved et piggtrådgjerde i Calais i Frankrike.
Barn og voksne fotografert i en mottaksleir for migranter i Hameln i Tyskland.
52.000 migranter kom til Hellas i januar i år. De fleste kommer først til de mindre øyene via farlige turer med mindre og overfylte båter, før de tar ferje videre til fastlandet.
En migrant sover på restene av en pappeske ved et sosialkontor i Berlin.
På hele kontinentet har det dukket opp improviserte leire hvor migrantene oppholder seg over kortere eller lengre tid. Her fra Dunkirk i Frankrike.
Innvandringskritiske og høyreorienterte demonstranter gir uttrykk for sine meninger under en markering i Dover i England.
En ung gutt hopper i luften kort tid før han og andre migranter skal krysse havstrekningen fra Tyrkia til Hellas (i bakgrunnen) i en liten båt.
En død person ligger i vannkanten ved Ayvacik i Tyrkia etter at en båt med migranter sank like ved kysten.
En anonym grav på den greske øyen Lesbos viser markerer et av de siste hvilestedene for de mange hundre som har druknet under forsøker på å ta seg over havet fra Tyrkia til Hellas.
Migranter står i matkø i en improvisert leir i Dunkirk i Frankrike.
En gruppe migranter forsøker å sove utendørs i vinterkulden ved den gresk-makedonske grensen.
Motdemonstranter møtte opp da islamkritiske grupper arrangerte en markering ved den danske grensebyen Krusaa. Danmark er blant flere land som har gjeninnført grensekontroll og på den måten i praksis satt det grensefrie Schengen-systemet ut av spill.
En representant for en klovnegruppe underholder unge migranter som venter på å ta seg videre fra Dobova i Slovenia og inn i Østerrike.
Frivillige har laget et fredssymbol av 2500 brukte redningsvester som er lagt igjen fra migrantene som har krysset over til den greske øya Lesbos.
  • Les mer om temaet:

Les også

  1. 12 migranter druknet utenfor Hellas

  2. Svensk avis: Sverige planlegger å sende ut opp mot 80.000 asylsøkere

  3. Ingen av tiltakene mot flyktningstrømmen fungerer. Nå kan Hellas bli kastet ut av Schengen.

  4. 723 båtflyktninger reddet av Siem Pilot

Les mer om

  1. Migrantkrisen i Europa