<span style="font-size:110%">Norsk soldat skadet <br/>under rakettangrep</span>

Alvorlig skadet etter angrep fra opprørere.

En norsk soldat ble såret under et rakettangrep mot feltbasen i Ghormach i Nord-Afghanistan fredag kveld. FOTO: MORTEN HOPPERSTAD/FORSVARET
Den skadde norske pasienten transporteres i et Sisu-kjøretøy fra feltsykehuset i Meymaneh til flyet til Mazar-E Sharif. FOTO: STEPHEN OLSEN / FORSVARET

Soldaten som er fra mentorbidraget fikk splintskader etter at granater slo ned inne i feltbasen i Ghowrmach. Han var på oppdrag i Afghanistan som rådgiver for afghanske styrker i området.Det er både norske, afghanske og amerikanske styrker stasjonert i basen.

— Han er alvorlig skadet, men ikke i livsfare og tilstanden er stabil, sier pressekontakt Kjetil Eide i Forsvarets Operative Hovedkvatert til Aftenposten.no.

Den sårede ble fraktet til militærsykehuset i Meymaneh hvor han ble undersøkt i natt. Han er nå fraktet til det tyske sykehuset i Mazar-e Sharif for mer behandling.

Det var opprørere som angrep feltbasen i Ghowrmach i Faryab-provinsen rundt klokken 23 i går kveld afghansk tid. I tillegg til bruk av granater, ble basen også angrepet med automatvåpen og maskingevær.

De norske styrkene besvare angrepene, og vaktholdet i basen ble forsterket. Det ble også kalt inn bombefly, men disse ble ikke brukt.

Flere angrep

Granat-angrepet kommer etter en rekke alvorlige anslag fra opprørere den siste tiden.

— Forsvarets Operative Hovedkvarter har forsterket sikringstiltakene på basen i vår, sier Eide.

Oversikt over angrepene mot feltbasen i Ghowrmach i år:

  1. februar 2010: Granatangrep mot feltbasen.
  1. februar 2010: Granatangrep mot feltbasen. Ilden ble besvart.
  1. februar 2010: Granatangrep mot feltbasen ved 19.00-tiden om kvelden.
  1. mars 2010: Feltbasen angrepet av opprørere med minst én granat og håndvåpen ved 22-tiden om kvelden. Én granat traff muren rundt feltbasen.
  1. mars 2010: Opprørere angrep feltbasen med raketter og håndvåpen ved 01.00-tiden om natten. Ilden ble besvart av den afghanske hæren. En granat traff en bygning i den afghanske delen av feltbasen. I tillegg ble en granat skutt mot porten inn til basen. Granaten detonerte ikke.
  1. april 2010: Opprørere angrep feltbasen med granater og håndvåpen ved 03.00-tiden om natten. Ilden ble besvart.
  1. juni 2010: To granater avfyrt mot feltbasen i Ghowrmach ved 20.00-tiden om kvelden. Begge granatene traff nord for basen.