Verden

New York Times har Trumps selvangivelser: Var bedre mogul på TV enn i virkeligheten

LAFAYETTE (Aftenposten): USAs president Donald Trump betalte bare 750 dollar i inntektsskatt til USAs stat det året han ble valgt.

The New York Times har fått tak i Donald Trumps selvangivelser for et par tiår.
 • Kjetil Hanssen
  Kjetil Hanssen
  Journalist

Storavisen The New York Times har fått tak i innholdet i Donald Trumps selvangivelser fra to tiår. Søndag kveld norsk tid ble historien om Trumps private finanser brettet ut på avisens nettside.

Blant annet viser saken at Trump ikke har betalt inntektsskatt i det hele tatt i ti av de siste 15 år. Papirene viser, ifølge avisen, utstrakt skatteplanlegging og store tap.

Store lån forfaller

Valgåret 2016 betalte han 750 dollar til den føderale staten – altså omtrent 7000 kroner. Det samme gjorde han i sitt første presidentår. Trump donerer imidlertid presidentlønnen til veldedighet.

Ifølge New York Times er Trumps privatøkonomi under press. 300 millioner dollar i lån skal forfalle de neste fire årene – lån som Trump personlig har garantert for. Han er også involvert i et juridisk basketak med skattevesenet. Det handler om fradrag på 72 millioner dollar.

Taper han saken, risikerer han å måtte betale 100 millioner dollar.

Ettertraktet informasjon

Trump har kjempet innbitt mot innsyn i privatøkonomien. Før valget nektet han å offentliggjøre selvangivelsene. I nyere tid har alle presidentkandidater fra de store partiene gjort det.

Han er blitt saksøkt av påtalemyndigheten i New York. Han har fått krav om innsyn fra granskere i Kongressen. Men ingen har fått se noe.

Sakene har gått helt til USAs høyesterett. Granskerne fikk nei, mens påtalemyndigheten vant frem.

Det er med andre ord svært ettertraktet informasjon The New York Times har fått i hende.

– Betalt titalls millioner

Avisen har forelagt sine funn for Alan Garten, en advokat i Trump-organisasjonen. Han hevder at de fleste – kanskje alle – opplysningene er «unøyaktige». Han ville se avisens papirer, men fikk nei fordi det kan avsløre kildene deres.

– I det siste tiåret har president Trump betalt titalls millioner av dollar i personskatt til den føderale staten, sa Garten i en uttalelse. Trump skal også ha betalt millioner etter at han ble kandidat i 2015.

Stemmer The New York Times opplysninger, må advokaten i så fall mene andre skatter enn personlig inntektsskatt.

Trump: Falske nyheter

Presidenten ble spurt om artikkelen i The New York Times søndag kveld lokal tid i Det hvite hus.

– Det er falske nyheter. Fullstendig falske nyheter, sa Trump i et møte med pressen.

– Jeg betalte masse i skatt, sa Trump. Han mener skattevesenet behandler ham svært dårlig. Trump sa at selvangivelsene hans er til bokettersyn.

– Når det er ferdig, vil jeg dele dem, sa han.

Trump mener avisen kom med denne saken for å skape trøbbel for ham før valget 3. november.

Mogul på TV

Avisens dom over Trumps økonomi etter å ha lest selvangivelsene: Trump er bedre til å spille forretningsmogul enn å være en.

Hans berømmelse før politikken bygger et stykke på vei på TV-programmet The Apprentice. Der skulle deltagerne overbevise programleder Trump om deres evner til å drive forretninger. Han tjente til sammen 427,4 millioner dollar på showet og på å leie ut sitt kjente navn.

Hvor pengene er blitt av? Avisens analyse er at han satte pengene i selskaper – mange av dem golfbaner – som siden jevnt og trutt har vært pengesluk.

Ikke nye spor til Russland

Det har vært spekulert mye om Trumps finanser i Russland. Avisen sier papirene ikke avdekker noen ukjente bånd til landet. Det de viser, er at Trump tjente drøyt to millioner dollar på Ms. Universe, en missekonkurranse, som ble holdt i Moskva i 2013.

Mar-a-lago, golfklubber og hoteller

Papirene skal inneholde nye detaljer om mulige interessekonflikter etter at Trump ble president:

 • Etter 2015 fikk Mar-a-Lago-klubben i Palm Beach i Florida en strøm av nye medlemmer. Inntektene økte med 5 millioner dollar årlig.
 • Et firma som produserer materialer til tak brukte 1,5 millioner på en av golfklubbene samtidig som bransjen drev påvirkning av staten.
 • I 2017 brukte Billy Graham Evangelisic Associaton, en kristen bevegelse, minst 397.602 dollar på et Trump-hotell i Washington.
 • I Trumps første to år hadde han flere millioner i inntekt på bruk av navnet sitt i land som Filippinene, India og Tyrkia.

Fradrag for frisørtimer

Trump har i disse årene betalt langt mindre i skatt enn gjennomsnittet for USAs superrike. Ifølge avisen har han krevet fradrag få skatteytere fører opp. Utgifter til privatflyet, som blant annet fraktet ham mellom forskjellige hjem, er ført opp som jobbutgift.

Det samme er frisørtimer. Han brukte for eksempel 70.000 dollar - nesten 700.000 kroner - for å få ordnet sveisen i forbindelse med TV-opptak til TV-serien The Apprentice.

Forbes: 339. rikeste amerikaner

Selvangivelsene gir ikke en antydning av hvor stor Trumps netto formue er. På Forbes’ liste over de rikeste amerikanerne, klokker Trump inn på 339. plass. Tidsskriftet anslår formuen hans til å være 2,5 milliarder dollar – omtrent 24 milliarder kroner.

Les mer om

 1. USA-valget 2020
 2. Donald Trump