Titusenvis protesterte mot Thailands regjering og kongehus

Titusenvis av demonstranter trosset politiets advarsler og samlet seg i Bangkok i protest mot militærjuntaen og med krav om reform av Thailands monarki.

Demonstrantene holder opp tre fingre, et motstandssymbol brukt av demokratibevegelsen.

Demonstrasjonen startet lørdag og fortsatte søndag – etter at mange hadde overnattet på stedet.

– I dag er et av vendepunktene i Thailands historie, sa den 29 år gamle historielæreren Patipat, som ikke vil oppgi etternavnet sitt, lørdag.

Den som i Thailand kritiserer monarkiet, risikerer å bli dømt til fengsel i opptil 15 år.

Folk strømmet likevel til den store sletten Sanam Luang, rett ved kongepalasset.

Leverte brev

Demonstranter lager frokost. Flere teltet og sov over på sletten.

Demonstrantene forsøkte å marsjere til kongepalasset for å overlevere et brev med krav om reformer til kongens rådgivere, men de ble blokkert av en politibarrikade.

En av dem fikk likevel lov til å overlevere brevet, som var adressert til kongen selv. Det ble tatt imot av en politibetjent, som lovte å bringe det videre til rådgiverne.

«Folkets plakett»

Ved daggry søndag lokal tid installerte studentaktivister en såkalt «Folkets plakett» på fortauet ved siden av Sanam Luang.

– Ned med føydalismen, lenge leve folket, ropte Parit Chiwarak, som organiserte demonstrasjonen, og ble møtt med jubel fra de fremmøtte.

På plaketten står datoen den ble montert, etterfulgt av budskapet «Folket har uttrykt at dette landet tilhører folket, og ikke kongen».

Opptil 200.000

Demokratidemonstranter samler seg til protest i sentrum av Bangkok.

Da kvelden kom, var rundt 30.000 til stede, anslår nyhetsbyrået AFPs reportere på bakken. Mange av demonstrantene sov i telt på plassen.

Studentene som arrangerer demonstrasjonen, mener det var 200.000, mens politiet anslår at det dreide seg om 20.000. Slike anslag er kjent for å være upålitelige, men protesten er tilsynelatende den største siden militærkuppet i 2014.

Minst 8.000 politifolk var satt ut, og vaktholdet rundt palasset var strengt. Demonstrantene ble først nektet å gå inn på området, men da de ikke ga seg, trakk politiet seg tilbake.

Brutt tabu

Søndag er det planlagt flere aktiviteter. Sent lørdag kveld sydet folkemassen da en av talerne, Arnon Nampha, kom med kraftig kritikk av monarkiet.

– Jeg vil aldri knele for diktatur, ropte han.

Menneskerettsadvokaten brøt først tabuet det er å kritisere kongefamilien, under en liten demonstrasjon i begynnelsen av august. Da stilte han noen forsiktige spørsmål om institusjonen. Lørdag mintes han hvor taus tilhørerne var den gang, sammenlignet med den entusiastiske mottagelsen han nå fikk for langt krassere uttalelser.

Studenter installerte en plakett med en påskrift om at «landet tilhører folket, ikke kongen» på fortauet ved Sanam Luang, like ved kongepalasset.

Inspirert av Hongkong

Det har vært mindre, daglige demonstrasjoner siden juli av ungdommer og studenter som krever at statsminister Prayut Chan-o-cha går av. Den tidligere hærsjefen har styrt landet siden militæret grep makten fra den folkevalgte regjeringen.

Bevegelsen, som er inspirert av demokratiprotestene i Hongkong, er foreløpig uten kjente ledere, men studenter står i front.

De som sluttet seg til demonstrantene lørdag, var en broket forsamling. En LHBTQ-gruppe viftet med regnbueflagg, mens den politiske rødskjortebevegelsen, som kjempet mot militæret i Bangkoks gater for ti år siden, var til stede med sine røde flagg.

Motstandshilsen

Demonstranter klappet og lo under massemønstringen i Bangkok, der politiske taler ble avløst av sketsjer og musikk.

Mange holdt opp de tre fingrene som er blitt demokratibevegelsens motstandshilsen

Den ble verdensberømt gjennom Hunger Games-filmene som symbol på frihet fra autoritært styre.

Blant kravene er reformer som rammer den rikeste overklassen og monarkiet, krav det tidligere var uhørt å fremsette på grunn av landets strenge lover mot å fornærme kongefamilien.

– Vi kommer ikke til å stanse før monarkiet er reformert, sier aktivisten Panusaya Sithijirawattanakul, som insisterer på at målet ikke er å avskaffe kongehuset – men å «tilpasse det til samfunnet».