Verden

Rettssaken kan bli holdt i en garasje

KISANGANI/OSLO (Aftenposten.no): Domstolen har ikke betalt husleie. Saken utsatt igjen.

Tjostolv Moland (t.v) og Joshua French tar seg en røyk forrige gang saken ble prøvet i Kisangani.
  • Nicolai Heyerdahl
  • Thomas Hubert

Les også

  1. Skaffet egen tolk til Moland og French

  2. Tjostolv Molands far:- Dette tar aldri slutt

Ankesaken mot Tjostolv Moland og Joshua French i Kongo skulle etter planen starte i dag. Men saken er blitt utsatt fordi en av dommerne fra hovedstaden Kinshasa ikke har kommet til Kisangani. Nå hersker det full forvirring om når saken egentlig skal starte.

Til Aftenposten.no opplyser den norske diplomaten Fred Rasmussen at saken er utsatt til mandag. Men ifølge VG Nett opplyser kaptein Camili Ilonga ved militærdomstolen i Kisangani at det mandag ble avgjort at saken først starter om to uker — 25. mai.

Oberst Gaston Shomari ved militærdomstolen i Kisangnani hevder imidlertid overfor NTB at Kongo-rettssaken får kommet i gang denne uken.

- Det er opp til dommerne når saken begynner, men jeg er sikker på det blir denne uka, sier han.

Oberst Shomari har snakket med én av de tre dommerne som skal komme opp fra hovedstaden Kinshasa for å dømme i rettssaken mot Tjostolv Moland og Joshua French.

De nye dommerne i saken kommer tirsdag morgen til Kisangani, der den nye behandlingen av drapssaken skal opp, hevder oberst Shomari.

Den norske forsvareren Marius Dietrichson (t.v) fortviler sammen med de lokale forsvarerne; André Kibambe (t.h.), som forsvarer Tjostolv Moland, og Ma tre Likwela (midten), som forsvarer Joshua French. Her utenfor militærtribunalet, hvor rettsaken var planlagt, men hvor lokalene ansees som for lite. FOTO: SCANPIX

Mangler husleie

Samtidig råder det en viss forvirring om hvor saken skal holdes. Kulturhuset hvor de to nordmennene satt tiltalt forrige gang, er ikke noe alternativ nå, ifølge nrk.no.

De to nordmennenes norske advokat, Marius Dietrichson, sier at militærdomstolen ikke har betalt husleie for den forrige runden:

— Den kommer ikke til å gå i kulturhuset, der den har blitt holdt tidligere, for eierne nekter å leie ut før de har fått husleie for de forrige rundene, sier Dietrichson. Han forteller også at saksmappoen ligger i Kinshasa, og at det er uklart om dommeren tar med seg denne til Kisangani.

Kan bli holdt i garasje

Hvis kulturhuset ikke kan benyttes, er ett av alternativene et rom på 40 kvadratmeter ved militærtribunalen, alternativt i garasjen utenfor - hvis det er pent vær.

Dietrichson sier at de to nordmennene er mest opptatt av å få en avklaring, og at de derfor ikke nødvendigvis vil anke en ny, fellende dom.

— Det er opp til French og Moland om de vil anke, men de har uttrykt overfor meg at de er klar for å sette sluttstrek for rettssaken, og de vurderer sterkt ikke å anke uansett utfall, sier Dietrichson til NRK.

Det siste året er Moland og French blitt dømt til døden av to rettsinstanser og fått dommen avvist av høyesterett.