Angelina Jolie: – Jeg har advart andre mot ham

Gwyneth Paltrow og Angelina Jolie er to av stadig flere Hollywood-stjerner som har stått frem og fortalt om hvordan de er blitt seksuelt trakassert av superprodusent Harvey Weinstein. Nå går kona fra ham.

Angelina Jolie har advart kvinnelige kolleger mot å jobbe for Hollywood-produsent Harvey Weinstein.
  • Stein Erik Kirkebøen
  • og NTB

Hollywood rystes av en skikkelig skandale. Produsenten og Oscar-vinneren Harvey Weinstein (65) anklages for seksuelle overgrep mot flere kvinnelige skuespillere. Tre kvinner skal ha anklaget ham for voldtekt, melder flere medier.

I 1996, da Gwyneth Paltrow var 22 år, fikk hun rollen som forvandlet henne fra å være en av mange, til å bli en superstjerne. Produsent Harvey Weinstein ga henne hovedrollen i Emma, en film basert på Jane Austens berømte bok.

Det begynte så saklig ...

Før opptakene begynte, inviterte den kjente produsenten henne til sin hotellsuite for å snakke jobb. Det begynte udramatisk. The New York Times forteller hvordan det fortsatte.

Gwyneth Paltrow er én i en etter hvert lang rekke Hollywood-stjerner som har fortalt om seksuell trakassering fra Harvey Weinstein.

Weinstein la en hånd på henne, og foreslo at de skulle gå på soverommet for litt massasje.

– Jeg var et barn, og ble sjokkert, fortalte Paltrow i et intervju. Hun nektet å bli med på massasjen og betrodde seg til sin daværende kjæreste, Brad Pitt. Han tok saken opp med Weinstein, som truet Paltrow til ikke å fortelle noen om episoden.

Kona vil separeres

Paltrow er ikke alene. Ifølge New York Times er Angelina Jolie, Rosanna Arquette og franske Jodith Godrèche blant filmstjernene som har hatt lignende opplevelser med Weinstein.

– Jeg hadde en dårlig opplevelse med Mr. Weinstein tidlig i min karrière og har valgt aldri mer å jobbe med ham. Jeg har advart andre mot ham. Slik oppførsel mot kvinner er helt uakseptabel på alle områder og i alle land, skriver Jolie i en e-post til New York Times.

Den engelske avisen The Guardian skrev at det skal det handle om cirka ett dusin kvinner.

Sexskandalen rundt filmmogul Harvey Weinstein vokser seg stadig større og har gjort ham arbeidsløs.

Stadig flere står frem

Men skandalen ender ikke der. Flere kvinner skal ha stått frem med sine historier i løpet av tirsdagen og fortalt om tafsing, krenkelser og overgrep.

New York Times har skrevet at virksomheten har pågått i tre tiår, frem til 2015. Magasinet The New Yorker har publisert en rapport som beskriver mange seksuelle overgrep helt tilbake på 1990-tallet hvor en rekke kvinner uttaler seg om hvor skremmende de opplevde Weinstein.

Kvinnene forteller om det samme mønsteret som Paltrow skildret: Weinstein har invitert dem for angivelig å diskutere en rolle, et manus eller noe annet jobbrelatert. Så har møtet endret karakter, Weinstein har berørt dem, invitert til massasje, begynt å kle av seg eller på annen måte opptrådt trakasserende.

Tirsdag kveld sa Weinsteins kone Georgina Chapman til magasinet People at hun går fra ektemannen, ifølge NTB.

– Hjertet mitt gråter for alle kvinnene som har lidd så forferdelig på grunn av disse utilgivelige handlingene. Jeg har valgt å forlate min mann. Min første prioritet er å ta vare på mine små barn, sier Chapman og ber om at familien nå får ha sitt privatliv i fred.