Norske Alexandra (19) ble verdenskjendis. 5000 russiske nettsider omtalte verdens yngste milliardær.

Da norske Alexandra Andresen ble omtalt som verdens yngste milliardær, tok det helt av. En uke senere får hun 287.000 treff på Google Nyheter etter at nyhetssteder over hele verden har kastet seg over historien om den norske milliardærdatteren.

Johan, Katharina og Alexandra Andresen (t.h) i Ferd-konsernet. Etter at Forbes kåret Alexandra og Katharina Andresen til verdens yngste dollar-milliardærer, har de unge norske milliardærene blir omtalt i tusenvis av nettsteder over hele verden.
  • Per Anders Johansen

«Slik ferierer den yngste milliardæren i verden», skriver et av Russlands største nettsteder Gazeta.ru.

4900 russiske nyhetsnettsteder kastet seg over historien om Alexandra etter at Forbes i forrige uke kåret datteren til tobakkarvingen og Ferd-sjef Johan Andresen til verdens yngste dollarmilliardær.

Forbes anslo 19-åringens formue til 10,5 milliarder kroner fordi hun eier 42 prosent av Ferd-konsernet. Søsteren Katharina er den nest yngste med like stor formue.

Historien var den tredje mest leste på et av Russland største nettsteder Gazeta.ru.

Fra å være en relativt ukjent person har Alexandra nå 287.000 treff på Google Nyheter som samler nyheter fra 50.000 nyhetskilder.

Først ble russerne ranet av foreldrene. Nå er det barnas tur:

Ikke som de russiske oligarkene

Slik liker russiske oligark-barn å fremstille seg på sosiale medier. Deres livsstil provoserer russere rammet av den økonomiske krisen i landet.

Den massive omtalen av den unge norske milliardæren sier mye om hvordan russerne ser på et av Russlands største problemer, nemlig de rike oligarkene og de enorme forskjellene mellom rik og fattig i landet:De siste årene har barna til Russlands oligarker fått mye oppmerksomhet for sin vanvittige livsstil, som provoserer vanlige russere sterkt.

I et Russland som merker den økonomiske krisen stadig hardere, vekker det sterke reaksjoner at oligarkenes barn lever som konger og dronninger.

Den russiske oligarksønnen poserer på farens bil. Dette er et av mange bildene fra en anonym Instagram-konto som omtaler de vanvittig rike russiske oligarkbarna.

Flere egne nettsteder omtaler hver uke nye påfunn fra oligarkbarna, og avslører deres pengebruk ved å følge dem på sosiale medier, for eksempel "Rich kids of Russia".De store russiske nettavisene som bruker plass på saken, omtaler imidlertid den norske milliardærjenta helt annerledes enn sine egne rike barn.

Viktor skrev på internett at "Gud er død". Det skulle han ikke ha gjort:

Her er russeren vi elsker mest:

Russerne: Et aktivt, ganske enkelt, liv

Slik presenterer et av Russlands største nettsteder - Lenta.ru - den norske tobakk-arvingen under tittelen "Det er en pakke sigaretter i lommen din".

Russlands største nettsted Lenta.ru skriver at de har «gransket» Instagram-kontoen og andre nettkilder til «verdens yngste milliardær», og er overrasket over hva de fant:Bilder av hester, hverdagsliv og et relativt vanlig, enkelt liv er ikke helt det russere flest forventer av milliardærbarn.

Kontrasten er meget stor sammenlignet med Instagram— og Facebook-kontoene til søkkrike russiske oligarkbarn.

- Kontoen inneholder ikke bilder fra et «vakkert liv», slik man kan se på nettsidene til andre betenksomme, unge milliardærer, skriver Lenta.ru, og roser livsstilen til verdens yngste milliardær.

— Jenta er interessert i et aktivt men ganske enkelt liv,skriver Lenta.ru.

Les intervjuet med far Johan H. Andresen:

— Beskjed livsstil som ekte skandinaver

"Verdens yngste milliardær er en 19-åring jente fra Norge", skriver nesten 5000 russiske nettsteder og nyhetsmotorer.

Den populære nyhetstjenesten for russiske kvinner, Woman.ru, er også begeistret:— Hun er overhodet ikke bortskjemt med penger. Hun fremstår som en hyggelig og snill jente og har ingen ting til felles med «barna av gull», skriver Woman.ru.

«Gullbarna» er en betegnelse på de russiske oligarkenes barn som legger ut bilder av luksusferier, privatfly og rådyre biler. Flere av dem har selv avslørte sin vanvittige levestandard med biler og mobiler av gull, privatfly og de dyreste sportsbilene som kan kjøpes for rubler.

«Søstrene har en beskjeden livsstil, slik det passer seg for ekte skandinaver», skriver Woman.ru.

Flere av de russiske journalistene peker på at den unge milliardæren måtte kjøpte sin første bil brukt.

I land som Russland og Ukraina kjører mange oligarkbarn rundt i Moskva og Kiev i Ferrari og Porche, ofte i stor fart og uten respekt for trafikkregler.

De russiske nettavisene gjør også et nummer av at Andresen-familiens formue opprinnelig ble bygget på "gamle penger" fra tobakksimperiet Tidemann, bygget opp gjennom generasjoner.

I russiske øyne fremstår dette dermed som ærlig tjente penger, sammenlignet med deres egne oligarker som har bygget opp sine formuer i løpet av noen få år.

Denne saken er en vanskelig nøtt for Putin - og sier mye om hva som skjer i Russland:

Forsynte seg av hennes Instagram-bilder

Johan, Katharina og Alexandra Andresen (t.h) i Ferd-konsernet. Etter at Forbes kåret Alexandra og Katharina Andresen til verdens yngste dollar-milliardærer, har de unge norske milliardærene blir omtalt i tusenvis av nettsteder over hele verden.

Den internasjonale dekningen av saken viser at nyhetsmediene har forsynt seg grovt av alt de kan finne av bilder på 19-åringens Instagram-konto.Bikinibilder, feriebilder og hestebilder i alle varianter er nå publisert over hele verden. Fra Asia til USA er det laget utallige bildegallerier av Andresens åpne konto.

Andresen har fått 36.700 følgere på sin Instagram-konto, og en svært stor andel har kommet den siste måneden. Hun opplevde imidlertid også stor oppmerksomhet første gang hun dukket opp i de norske skattelistene.

De fleste Google-treffene er dessuten et resultat av automatiserte nyhetsmotorer, hvor dataprogrammer kopierer saker uten at noen journalister er involvert.

Ved siden av de russiske nettstedene, er det de britiske som kanskje er mest pågående: Både Mirror, Telegraph og Daily Mail laget store saker med svært mange bilder tatt fra 19-åringens konto.

Daily Mail har til og med snekret sammen en video. Selv BBC har omtalt saken i noen av sine regionale nettaviser.

I Tyskland har blant annet Die Welt, Bild og Stern omtalt historien, i tillegg til en rekke andre nettaviser.

Denne diktatoren gjør hva han vil på sosiale medier:

-Overraskende at verdens yngste milliardærer er norske

I fjor var var Snapchat-grunnleggeren Evan Spiegel på 24 år verdens yngste dollar-milliardær.

Die Welt peker på at den tredje yngste milliardæren i verden også er norsk: 22-årige Gustav Magnar Witzøe og arving til lakseprodusenten Salmar er anslått av Forbes til å ha en formue på 1,1 milliarder dollar.

— Deres formue stammer absolutt fra arv. Men det er likevel overraskende at de tre yngste milliardærene i verden alle kommer fra Norge, sier Kerry Dolan i Forbes til Die Welt.

Han forklarer dette med at i Skandinavia er det vanligere å overføre arv til unge generasjoner mye tidligere enn i andre land, og at dette også kan være gunstig rent skattemessiig.

Aftenposten ba Andresen-familien om kommentar til den enorme oppmerksomheten den siste uken:

«Takk for mail og lenke til russisk avis. Familien Andresen har ingen kommentarer til denne saken», skriver administrasjonen i Ferd i en e-post til Aftenposten.

Her står det store slaget om Russlands fremtid

Andresen: -Lager nyhet av noe som ikke er en nyhet

I en e-post til Aftenposten i ettermiddag skriver industri— og finansmannen Johan Andresen følgende:

"Jeg registrerer at selv Aftenposten nå lager metareportasjer. Altså en reportasje om hvordan andre medier lager nyheter av det som ikke er en nyhet og som Aftenposten selv ikke vil lage en nyhet av. Wow. Dere har plutselig oppdaget et uendelig stort tilfang av ting å skrive om. Uten å måtte hverken kunne noe, eller ta noe ansvar. For en fremtid!", heter det i eposten.

Vil du lese flere artikler fra Aftenpostens utenriksredaksjon? Følg oss på Facebook.