Verden

Begravelsene etter kuppforsøket mobiliserer støtte for Erdogan

ISTANBUL (Aftenposten): Erdogan går fra begravelse til begravelse der han hylles av tilhengerne. De største begravelsene er blitt klare politiske markeringer for presidenten.

To lokale tjenestemenn ble skutt på åpen gate av kuppmakerne i Tyrkia. Søndag ble de begravet.
  • Alf Ole Ask
    Alf Ole Ask
    Journalist

– Hold hodet høyt, folket er med deg, roper tilhengerne til president Recep Tayyip Erdogan da han forlater en begravelse i Sakirin-moskeen søndag kveld. Her dukket presidenten overraskende opp for å hedre to lokale tjenestemenn som ble skutt på åpen gate av kuppmakerne.

I utgangspunktet var dette en begravelse som i mindre grad var preget av å være organisert av og for folk som politisk støtter Erdogan.

Aftenposten overfalt

Presidentens helt overraskende ankomst økte temperaturen. Mange av tilhengerne hans er ikke mye glad i vestlig presse. Det fikk Aftenposten-fotograf Paal Audestad merke da en person angrep ham for å rive fra ham kamera. Politiet kom til og fjernet fotografen fra folkemengden og pågrep en av angriperne.

Det hele endte godt, men viser at stemningen er meget spent.

Også på Taksim-plassen var det søndag kveld forsøk på å hindre vestlige journalister i å gjøre jobben sin.

To lokale tjenestemenn ble skutt på åpen gate av kuppmakerne i Tyrkia. Søndag ble de begravet.

Bensin på bålet

Erdogan gjør lite for stagge gemyttene. Han har fortsatt oppfordret folk til å være ute i gatene. Dette for å vise støtten til ham. Når han dukker opp, bryter jubelen løs.

Flere steder var det store og mindre demonstrasjoner i Istanbul, men også i andre byer landet rundt.

Tilsynelatende vender livet tilbake til det normale i Istanbul. Men begravelsene er blitt klare politiske markeringer for Erdogan. I de største begravelsene - som den første søndag - var det flere tusen mennesker tilstede. Begravelsene setter naturlig nok følelsene i sving og det er lett å piske opp stemningen.

Les også

Hevder at kuppmakernes soldater trodde de skulle beskytte Tyrkia mot terror

Åpner for dødsstraff

Etter søndagens første store begravelse, der seks omkomne ble begravet fra Fatih-moskeen, ropte folk på dødsstraff for de ansvarlige kuppmakerne.

– Deres bønner skal bli hørt, var svaret fra presidenten, som la inn et lite forbehold om at dette var noe en skulle vurdere.

Internasjonalt vekker snakk om gjeninnføring av dødsstraff sterke reaksjoner.

Jagland advarer

Signalene om at Tyrkia vurderer å gjeninnføre dødsstraff, har fått Europarådets generalsekretær Thorbjørn Jagland til å reagere.

På sin Facebook-side skriver han følgende om Tyrkia og gjeninnføring av dødsstraff:

– Det kan man glemme hvis Tyrkia fortsatt ønsker å være medlem av Europarådet. I henhold til Den europeiske Meenneskerettighetskonvensjonen er dødsstraff forbudt. Artikkel 3 i konvensjonen og protokoll 6 slår dette fast. Denne delen av konvensjonen kan man ikke midlertidig suspendere, selv ikke i en unntakstilstand.

Erdogan brukte også søndagens tale til å plassere ansvaret for kuppet på sin rival Fethullah Gülen, som bor i et selvalgt eksil i USA. Erdogan har gjentatt kravet om at USA skal utlevere ham.

Les også

7 spørsmål og svar om kuppforsøket i Tyrkia

Far og sønn begravet sammen

Erol Olcok og hans 16 år gamle sønn ble søndag begravet fra Altunizade-moskeen. Flere tusen fulgte og det var trafikkaos.

Olcok var en lokal skikkelse i Erdogans parti. De ble omtalt som martyrer i invitasjonen til begravelsen. I følge opplysninger fra selskapet som Erol Olcok startet, var de to blant de første som ble drept da kuppforsøket startet.

Det var medier som sto Erdogans parti , AKP nært, som slapp til ved denne begravelsen. Sikkerhetstiltakene var omfattende.

Opprørende skjebner

De to som ble begravet søndag kveld i Sakirin-moskeen ble skutt på åpen gate. De het Merte Sertbas og Murat Merter og var begge var offentlig ansatte i den lokale bydelen.

Mete ble drept da han forsøkte å stanse kuppmakerne i å rykke fram, mens Merter ble skutt da han forsøkte å flykte. Det forteller justudenten Kübra Basol som bor i samme kvartal og som søndag fulgte de to til deres siste hvilested.

Les mer om

  1. Tyrkia
  2. Recep Tayyip Erdogan
  3. Istanbul